Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
30.07.2012

В НГУ спільно з компанією ДТЕК створять лабораторію геомеханіки

19 липня у Донецьку відбулося засідання з питань геомеханічних проблем шахт компанії ДТЕК. Національний гірничий університет представляла делегація на чолі з ректором НГУ, академіком НАН України Геннадієм Григоровичем Півняком. У складі делегації були провідні професори та спеціалісти вишу. Зокрема, Олександр Степанович Бешта – проректор з наукової роботи, Олександр Миколайович Шашенко – проректор з учбової роботи, Олена Олександрівна Сдвижкова – завідуюча кафедрою вищої математики, Олександр Вікторович Солодянкін – професор кафедри геомеханіки і Сергій Миколайович Гапєєв – доцент кафедри геомеханіки. Компанію ДТЕК представляла делегація на чолі зі співголовою робочої групи ДТЕК-НАН України, директор з видобутку вугілля Андрій Смирнов.

Під час зустрічі делегати торкнулись важливих тем структури лабораторій геомеханіки, геотехніки, розвитку методів математичного моделювання, програмно –технологічного комплексу «Технологія стратегічного планування розвитку гірничих робіт». Але первинною задачею стало обговорення теми створення лабораторії геомеханіки «ДТЕК-НГУ». Потреба створення такої лабораторії виникає перш за все тому, що є висококваліфіковані спеціалісти, які мають досвід вирішення важких задач геомеханіки у проблемах вугільних шахт. Не менш важливо, що у майбутньому з’явиться можливість вибору і підготовки талановитих студентів, аспірантів, докторантів для вирішення проблемних питань компанії ДТЕК. Також не варто забувати про міжнародні проекти університету, які дозволять проводити стажування майбутніх спеціалістів у світових центрах геомеханіки.

В основу створення лабораторії буде покладено досвіт роботи відомих світових центрів геомеханіки DMT(Німеччина), Rocsience(Канада), MIRARCO(Канада), IGEOSS(Франція), Nottingham Centre for Geomechanics (Англія), ACG (Австралія), AMC Consult (Австралія), ITASCA (США), а також унікальне лабораторне устаткування і програмне забезпечення, отримане в результаті реалізації робіт гранту Фонду цивільних досліджень і розвитку США (CRDF).

Напрями, за якими працюватиме лабораторія, це – геомеханічне та геотехнічне моделювання, натурні дослідження, геофізичні дослідження, дослідження властивостей гірничих порід, ґрунтів і будівничих матеріалів, стандартизація і сертифікація, технічний супровід.

Серед партнерів проекту виступає Інститут фізики і гірничих процесів НАН України, Український державний науково-дослідницький інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи, Інститут геотехнічної механіки ім. Полякова НАН України.

У результаті такої плідної співпраці буде створено сертифіковану лабораторію, яка на міжнародному рівні вирішить проблемні задачі в процесі виробничої діяльності шахт ДТЕК пов’язані з геомахінікою.

Дарина Бутко, ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт