Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
21.11.2023

Від гірничого мистецтва…до штучного інтелекту

В НТУ «Дніпровська політехніка» відбулися ТЕРПИГОРІВСЬКІ ЧИТАННЯ «Від гірничого мистецтва…до штучного інтелекту» до 150 років від дня народження академіка Терпигорєва Олександра Митрофановича. Один із перших професорів тоді ще Катеринославського вищого гірничого училища (ЄВГУ)Олександр Митрофанович Терпигорєв – більш ніж 20 років викладав студентам «основи гірничого мистецтва», став засновником наукової школи механізації та автоматизації гірничих робіт, гідромеханізації та підземної газифікації. Прогресивні для свого часу ідеї механізації важких і небезпечних робіт на вугільних шахтах професор О.М.Терпигорєв послідовно пропагував у своїх лекціях і виступах перед інженерною громадськістю. Він створив навчальні посібники з усіх основних розділів гірничого мистецтва. Учасники зібрання говорили про величезний науковий спадок, який залишив по собі Олександр Терпигорєв, і про те, наскільки важливим був його вплив на розвиток університету.
Модерував захід - професор Володимир Бондаренко, завідувач кафедри гірничої інженерії та освіти, засновником та керівником якої на початку XX століття став професор Терпигорєв (за його часів кафедра мала назву гірничого мистецтва).
Ректор НТУ «Дніпровська політехніка» Олександр Азюковський наголосив, що заклади освіти мають трансформуватись відповідно до змін і викликів сучасності, інакше вони ризикують застаріти або просто зникнути. Дніпровська політехніка у своїй діяльності університет поєднує сувору науку з сучасними технологіями освіти, які змінюють формат і контент освітнього процесу та дозволяють прискорювати процеси віддаленого набуття актуальних компетентностей здобувачами.

чит 1.jpg

В заході взяли участь наші колеги з КПІ ім.Ігоря Сікорського, які перебували з робочим візитом в НТУ «Дніпровська політехніка». Вони високо оцінили наші Hi-tech labs, круті студентські open-space та говорили про нові можливості для кластерної співпраці та розвитку наукових ініціатив за напрямами енергетичної стійкості, гірничої справи, безпеки життєдіяльності.

чит 2.jpg

Медаллю Терпигорєва Олександра Митрофановича за активну діяльність направлену на розвиток та удосконалення гірничої справи, механізації та автоматизації гірничих робіт, значний внесок у розвиток галузі електроенергетики та гірництва, багаторічну бездоганну працю, а також з нагоди 150–ти річчя видатного вченого нагородили:
 Іванова Олексія Борисовича, к.т.н., професора, директора Навчально-наукового інституту електроенергетики;
 Папаїку Юрія Анатолійовича, д.т.н., професора, завідувача кафедри електроенергетики;
Бузила Володимира Івановича, директора ННІ природокористування;
Ширіна Леоніда Никифоровича, завідувача кафедри транспортних систем та енергомеханічних комплексів;
Петльованого Михайла Володимировича, доцента кафедри гірничої інженерії та освіти;
Ложнікова Олексія Володимировича, професора кафедри відкритих гірничих робіт;
Зіборова Кирила Альбертовича, декана механіко-машинобудівного факультету.

Щиро вітаємо наших колег з почесними відзнаками й бажаємо нових звершень на благо рідного університету та України!




Пресслужба НТУ "Дніпровська політехніка"
Фото — кіноцентр "Юність"

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт