Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
06.06.2023

Підрив греблі це масштабна катастрофа - думка експертів Дніпровської політехніки

Під загрозою затоплення села Миколаївка, Ольгівка, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка та ін. на правому березі Дніпра. Також може затопити ліву сторону Дніпра — будинки, сади, поля та частину Херсону (Корабел).

Усі повинні розуміти, що один кубометр води важить тонну: кількість води в кубі розміром метр на метр – це одна тонна. Гребля утримує величезну масу води, мільйони таких тонн. Це один із великих енергооб'єктів. Дамба Каховської ГЕС утримує обсяг близько 18 мільйонів кубічних метрів води.

Згадайте загальний курс фізики за 9-й клас. Сила – це маса, помножена на прискорення, і коли ця маса набирає швидкість, ми маємо силу в тисячі кілотонн, і цих сил достатньо, щоб руйнувати бетон. росіянам не вистачає розуму не атакувати наші стратегічні гідроспоруди.

Екологічні наслідки. Цей теракт може залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження, тому, що вода для ЗАЕС береться саме з Каховського водосховища. Це може призвести до припинення роботи атомної станції.

Також водозабірні споруди, які знаходяться в межах ГЕС, можуть бути частково зруйновані або взагалі затоплені. Це може призвести до того, що населені пункти, які знаходяться в радіусі катастрофи залишаться без водопостачання.

2d0e20a9-5975ff605a3b3355fdac64a9805da49f-900x500-1.jpg

Вихід з ладу системи каналізації може призвести до екологічного забруднення (наприклад попадання січних вод в річку).

Завідувач кафедри будівництва, геотехніки і геомеханіки Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Сергій Гапєєв.

Доцент кафедри будівництва, геотехніки і геомеханіки Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Ірина Чушкіна.


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт