Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
18.02.2023

Невідома Петриківка. У Дніпровській політехніці презентували книжку «І в України – твоє обличчя. 600 дат і подій із життя Петриківки»

Серед воєнного лихоліття нам пощастило ненадовго пригальмувати сувору реальність й зануритися в атмосферу історичних та культурних цінностей, творчого подвигу та національної гордості. В «CoLibry» науково-технічної бібліотеки НТУ «Дніпровська політехніка» відбулась презентація нової книги відомого публіциста, краєзнавця, заслуженого журналіста України, члена Національної спілки журналістів України, Національної спілки краєзнавців України, Національної спілки письменників України Миколи Чабана «І в України – твоє обличчя. 600 дат і подій із життя Петриківки».

331864185_1606630326487652_4028886733954883306_n.jpg

Більшість людей знає Петриківку за славетним петриківським розписом. Місцеве українське декоративно-орнаментальне народне малярство зародилося на Січеславщині в селищі Петриківка, звідки й походить назва цього виду мистецтва. Виникнення петриківського розпису пов’язують з козацтвом. Нині традиції народного малярства бурхливо розвиваються. Дев’ять років тому, 5 грудня 2013-го петриківський розпис внесено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

На жаль, історія самого селища ще рясніє «білими плямами». У видавництві «Ліра» побачила світ нова книжка Миколи Чабана «І в України твоє обличчя. 600 дат і подій з історії Петриківки». Видання містить в собі історичну хроніку Петриківки за два з половиною століття її існування. Автор-упорядник пропонує інакше поглянути на історію, подає факти, які висвітлюють нове чи давно забуте з нашої минувшини. Книга складається зі справжніх документів – архівних, газетних, свідчень сучасників. Авторові хотілося, щоб події далекої епохи поставали, як живі – в усій строкатості й суперечностях минулого, без хрестоматійного глянцю: «Це – не нарис з історії Петриківки, це – знадоби для нього. Скалки минулого, непричесана історія має свої чари. Автор-упорядник книжки про Петриківку й видавництво відтак розраховують на доброзичливість читача.
Книжка була підписана до друку 5 грудня – в день чергових ворожих масованих нальотів на нашу дорогу Батьківщину. Та й виходить вона під нестишну воєнну канонаду. Так хочеться аби краса врятувала цей світ», – з подякою Микола Чабан.

332017964_688773859705876_772953430813433631_n.jpg

Автор та видавництво дякують співробітникам Петриківського музею етнографії, побуту на народно-прикладного мистецтва за наданий ілюстративний матеріал. А також голові обласної організації Національної спілки художників України Андрію Пікушу за перегляд рукопису і висловлені зауваження.
Видання присвячене 250-річчю Петриківки, яке припало на 2022 рік.

Дніпровська політехніка залишається вірною і по сьогодні тим традиціям, що існують вже не одне десятиліття в університеті – підготовка не просто висококваліфікованих спеціалістів, а всебічно розвинених творчих особистостей, з високим рівнем загальної культури, яка формується під час вивчення гуманітарних дисциплін. Тож, зберігання балансу між «фізиками» і «ліриками», можливість спілкування наживо зі сподвижниками своєї справи, такими як Микола Чабан – жива легенда і справжній енциклопедист, корифей Катеринославського краєзнавства і лектор в університетських авдиторіях, дає, перш за все студентству, життєву впевненість, підвищує громадянську свідомість, укріплює його самоідентичність, зароджує в душі молодого покоління жагу до історії України. 

Саме про це у своїх вітальних промовах, звертаючись до університетської спільноти, яка зібралася на презентацію, говорили проректор Юрій Хоменко, доцент кафедри загальної та структурної геології, краєзнавець  Ігор Нікітенко, завідувач кафедри історії та політичної теорії Геннадій Первий. 

331765666_588317853152581_5489504149313244684_n.jpg

Також у презентації взяли участь: 
Микола Чирва, майстер соломоплетіння, який за 40 років зробив понад чотири тисячі капелюхів та навчив плетінню не один десяток учнів: дав високу оцінку новій праці Миколи Петровича, говорив про велике значення книги про Петриківку саме в цей тяжкий час, подарував автору солом’яного бриля та запевнив, що такий виріб захищатиме дослідника краєзнавства від усіляких негараздів; 
Костянтин Дуб, «митець із берегів Кільчені», поет, письменник, член НСПУ: читав вірші із циклу про Петриківську майстриню, які супроводжувалися малюнками, зробленими донькою Костянтина Семеновича – Іриною Цюп’як, доцентом кафедри філології та мовної комунікації Дніпровської політехніки.

Книги Миколи Чабана відрізняються ретельно відібраною, цікавою інформацією, а обсяги її завжди вражають навіть досвідченого читача. Автор завжди тримає високу планку лідера краєзнавчих розвідок. За його власним зізнанням своє призначення він бачить у тому, щоб зібрати й повернути первісний вигляд розсипам  зруйнованої культурної і духовної скарбниці України, незліченні багатства якої розкидані по всьому світові манкуртами-власниками.
Свята місія! То ж бажаємо вельмишановному пану Миколі натхнення, міцного здоров’я, нових видань й зацікавлених читачів!

За інформацією Кафедри філології і мовної комунікації НТУ "Дніпровська політехніка"

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт