Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
25.01.2011

Вчені НГУ створили і впровадили першу в Україні промислову теплонасосну установку для утилізації тепла шахтної води

nf_110117_3.jpg

nf_110117_4.jpg

nf_110125_3.jpg


На шахті «Благодатна» ВАТ «Павлоградвугілля» (ДТЕК) 21 січня відбулося відкриття першої в Україні і найпотужнішою на всьому пострадянському просторі теплонасосної установки. Загальне технічне рішення з визначенням основних параметрів обладнання було розроблено фахівцями Національного гірничого університету під керуванням завідувача кафедри гірничої механіки Володимира Самусі. Всі роботи були проведені у злагодженому оперативному режимі, завдяки чому установка, починаючи від опрацювання технічних рішень і до введення в експлуатацію, була створена всього за 8 місяців.

Тепер для гарячого водопостачання вугільного підприємства буде використовуватися тепло шахтної води. Згодом установка повністю замінить котельню, що використовує вугілля як паливо. Без шкідливих викидів це дозволить відчутно знизити експлуатаційні витрати з підготовки гарячої води. І хоча обсяг інвестицій у проект склав близько 3,9 млн. грн., за 3-4 роки ці витрати окупляться  

Теплопродуктивність установки дозволяє за 7-годинний робочий цикл нагріти 120 м3 води до температури 450С. Для вироблення 800 кВт теплонасосна установка споживає 220 кВт електроенергії. Решта 580 кВт - «відбираються» у води, яка відкачується з шахти. Таким чином, виробляється в 3,6 рази більше тепла, ніж споживається електричної енергії. До впровадження теплонасосної установки вода, яка відкачується з шахт, після попереднього очищення і знезараження просто скидалася в спеціальні водоймища. А з нею виходила велика кількість низькопотенційного тепла.

При створенні установки свідомо був зроблений вибір на користь вітчизняних виробників подібного обладнання, що дозволило істотно знизити капітальні витрати.  

Генеральний директор ВАТ «Павлоградвугілля» Артур Мартовицький зазначив: «У першу чергу, в даному проекті важливий екологічний аспект. Сьогодні в «Павлоградвугіллі», як і на інших підприємствах ДПЕК, впроваджується система екологічного менеджменту, яка відповідає міжнародному стандарту».

Під час урочистого відкриття теплонасосної установки, ректор НГУ, академік НАНУ Геннадій Півняк звернувся до представників ДТЕК з вдячністю. Адже вітчизняна наука має чимало цікавих інноваційних проектів, однак інвестори не завжди в змозі реалізувати ці ідеї. «Реалізуючи такі масштабні проекти, як впровадження альтернативних джерел енергії на шахті «Благодатна», ми відчуваємо справжню гордість». 

Планується, що надалі фахівці НГУ проаналізують і дадуть висновок про те, наскільки можливе впровадження подібної установки і на інших дев’яти шахтах ДТЕК.


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт