Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
25.04.2012

Перший ювілей

   Традиції – чудова справа. Вони об'єднують покоління людей особливими цінностями, спільними поглядами й ідеями. Звертаючись до історії, ми, в першу чергу, бачимо ланцюжок подій, чисел і дат. Національному гірничому університету вже 113 років. Стільки ж років і кафедрі маркшейдерії, адже з першого дня існування нашого навчального закладу працював "Кабінет геодезії та маркшейдерської мистецтва". Йшли роки, змінювалися епохи, але гірничий інститут здолав усі випробування. Незважаючи на вік, він завжди залишається молодим і сучасним. У цьому його сила та душа, адже тут студенти завжди в центрі подій. Вони надихають прагнути до нового, не відстаючи від часу.
    Рівно 10 років тому саме такі студенти 5 курсу спеціальності "Маркшейдерська справа" підготували незвичайне свято. Йому дали назву на честь своєї випускаючої кафедри і спеціальності – "День маркшейдера", Гостями та учасниками підготовленого концерту тоді стали загальновідомі сьогодні артисти студії "95-й квартал". У теплий травневий день, після проведення на кафедрі маркшейдерії науково-практичної конференції студентів і молодих вчених, відбувся перший концерт. Так і почався нульовий відлік нової традиції. З тих пір студенти - випускники кафедри маркшейдерії щороку готують святковий концерт.

     Кафедра маркшейдерії в останні дні весни традиційно проводить науково-практичні конференції. Їх учасниками стають студенти та молоді вчені з усіх вищих навчальних закладів України, де готують маркшейдерів, а також з країн ближнього і далекого зарубіжжя, маркшейдери з шахт і кар'єрів регіонів України.

     На конференціях обговорюються і вирішуються проблеми освіти, науки і виробництва. Усі її учасники формують нові погляди і налагоджують нові дружні відносини з колегами. Кожен раз всі з нетерпінням чекають найголовнішої, дуже хвилюючої і непередбачуваної події - святкового концерту. Під час урочистостей кожен потік випускників демонструє всю різноманітність своїх талантів. Вони вміють гарно співати і танцювати, жартувати і говорити про серйозні речі. Ще вчора звичайні студенти перевтілюються у сценаристів, артистів, музикантів, співаків, танцюристів, режисерів, хореографів, відео-та фото операторів, оформлювачів і дизайнерів.

      Усього, що можуть робити студенти не перелічити. Головне, святкова атмосфера, яка панує в залі під час концерту. Артисти дарують свою енергію й талант глядачам, а глядачі, у свою чергу, дарують у відповідь учасникам концерту свою доброзичливість, любов і повагу. Ніколи у своєму житті учасники концерту не забудуть цих хвилюючих хвилин.

,


     Ось, на сцені порушують питання про святе - материнську любов. У багатьох в очах заблищали сльози. Раптом настрій змінюється і глядачі поринають нестримний студентський гумор. Студенти жартують про себе і навколишній світ: навчання, життя в гуртожитку, свою майбутню роботу, нашу країну. Вони жартують і про своїх викладачів. Авжеж, у будь-якому випадку, студенти не приховують почуття поваги до тих, хто навчає їх. До речі, викладачі охоче беруть участь в концерті, стаючи на певний час також артистами. Серед них студенти обирають "Містера маркшейдера" і "Міс маркшейдера". Цей титул присвоюється рівно на один рік - до наступного "Дня маркшейдера".

        Під час концертної програми випускники передають символ знань - гірський світильник - студентам, які стануть випускниками в наступному році. При цьому вони дають настанови їм  гарно навчатися, бути гідними людьми і берегти передані традиції. Потім викладачі вручають кожному випускникові свій жартівливий подарунок - "Відмінну грамоту", де підкреслюють особливості ставлення до навчання студентів. Після цього концерт завершується. Всі випускники виходять на сцену і приймають клятву – серйозну і жартівливу одночасно, що теж стало традицією.

  
 
    Остання родзинка свята - фінальна пісня – апогей дійства. На очах учасників концерту і глядачів одночасно з’являються і радість, і сльози. Ніколи ці миті не повторяться, їх не можна затьмарити або забути. Вони залишаться в пам'яті учасників, на фотознімках і відеозаписах. Печаль і радість – які вони близькі один до одного! Так і закінчився одинадцятий концерт. Так і живуть традиції - добрі й веселі. Щасливої ​​дороги, випускники! Щасливого плавання, традиція -яхта з назвою "День маркшейдера" під прапором кафедри маркшейдерії!

А.В. Трет’як  


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт