Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
02.04.2012

НГУ відвідала Надзвичайний та Повноважний Посол Сполучених Штатів Мексики в Україні пані Беренісе Рендон Талавера.

30 березня, в рамках візиту ввічливості до Дніпропетровської області, НГУ відвідала Надзвичайний та Повноважний Посол Сполучених Штатів Мексики в Україні пані Беренісе Рендон Талавера.


Пані Посла, яка прибула у супроводі радника голови ОДА Миколи Ситника, зустрічали ректор Геннадій Півняк, а також проректор з міжнародних зв’язків Олександр Шашенко. В залі Вченої Ради Беренісе Рендон Талавера виступила з доповіддю перед студентами і співробітниками університету.

Нагадаємо, що цього року Україна і Мексика відзначають 20-річчя встановлення дипломатичних відносин. З цього приводу міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко відвідав Мексику, де було підписано договір про співпрацю. Тож основною метою візиту Надзвичайного та Повноважного Посла, за словами самої пані Талавера, є налагодження культурних, економічних, інвестиційних і академічних зв’язків між Мексикою і дніпропетровським регіоном, який вважається провідним у багатьох сферах. Посол також відмітила, що у зв’язку з відкриттям у Мексиці Аерокосмічної агенції, її країну цікавить великий досвід, який має Україна у цій галузі.


«Я маю честь бути першим послом Сполучених Штатів Мексики в Україні, і ми працюємо над тим, що зближувати наші народи і уряди, перебуваючи не лише у Києві, а й відвідуючи регіони. Тож мені дуже приємно відчути такий теплий прийом, який я отримала тут і зокрема у вашому університеті» - зазначила пані Посол.

Під час зустрічі Посол висловила побажання визначити в Мексиці місто-побратим для Дніпропетровська, а також подібний до НГУ великий, потужний технічний вуз для наукового співробітництва, обміну студентами і стажування, чому пообіцяла всіляко сприяти. Вона повідомила студентам, що вже другий рік для них є можливість отримати грант на навчання в Мексиці і всі бажаючи мають прекрасну нагоду поборотися за нього за умови знання іспанської мови. 

Ректор Геннадій Півняк запевнив пані Беренісію Талавера, що в гірничому Мексика може підготувати високоякісних фахівців для своєї сировинно-видобувної промисловості, паливно-енергетичної сфери, спеціалістів в галузі інформаційних технологій, економіки і машинобудування, оскільки за оцінкою ЮНЕСКО НГУ входить до трійки найкращих технічних вузів України. Він також висловив зацікавленість в запровадженні програм обміну і стажування, аби надавати такі можливості кращим студентам обох країн.

Серед перспективних напрямів співробітництва пані Посол відмітила також туризм, повідомивши, що Мексику відвідує понад 5 тисяч українців щороку і останнім часом їхня кількість зростає. На цей показник впливає простота отримання мексиканської візи (достатньо простої on-line реєстрації на сайті посольства) і, безумовно, популяризація захоплюючих краєвидів та смачної кухні.

Не оминула своєю увагою пані Талавера і проблеми планетарного характеру. Як представник нащадків культури майя вона заспокоїла всіх присутніх, повідомивши, що «кінця світу» у грудні 2012 року не відбудеться. Всім відома дата, виявляється, є лише завершенням великого циклу, на який знані в астрології і математиці майя робили свої передбачення. Проте вона підтвердила, що за цими передбаченнями дійсно грядуть великі зміни космічного характеру і все людство вже має змогу відчувати їх на собі тією чи іншою мірою.

Після спілкування з аудиторією пані Талавера відвідала музеї гірничого, де отримала з рук ректора сувенір з українського агату, пообіцявши, в свою чергу, подарувати геолого-мінералогічному музею зразки з надр своєї Батьківщини. Пані Талавера відвідала також Україно-Іспано-Латиноамериканський центр, де директор Ріотана Фомінічна Устинова познайомила гостю з методиками викладання іспанської.

Зазначимо, що окрім гірничого, за три дні перебування в області пані Посол відвідала ВО «Південмаш», КБ Південне, Торгово-промислову палату міста, Дніпропетровський Національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького, а також дала прес-конференцію в ІА «Новый Мост».

Наталія Лісневська, інформаційно-аналітичний центр НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт