Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
08.05.2014

Стажування у КГМА, яке запам’ятається надовго

Другий рік поспіль група студентів-гірників НГУ виїжджає на стажування до Краківської гірничо-металургійної академії ім. Сташиця (КГМУ, м. Краків, Польща) за програмою обміну студентами Міжнародного університету ресурсів (МУР). Торік 15 українських студентів отримали сертифікати про стажування у Польщі, а цього року після тритижневого навчання і практичних занять до НГУ повернулася інша група.

Програма стажування має два етапи. На першому з них українські студенти слухають лекції польських викладачів і отримують завдання для презентацій. Другий етап присвячений складанню іспитів у формі презентацій і практиці на гірничих підприємствах. Під час перерви між двома етапами стажування до прес-центру завітали учасники цієї програми і розповіли про свою першу поїздку до КГМУ.

Євген Аксьонов (гр. ГІ-13-3 м):

- Викладачі КГМУ ставляться до студентів, як до друзів, спілкуються з нами на рівних. Наприклад, під час лекції ми спокійно можемо перепитати у викладача про той чиінший нюанс. Лекція триває дві години з десятихвилинною перервою. Щоденно ми слухали чотири двохгодинні лекції. Зараз, після приїзду з Кракова, ми виконуємо індивідуальні проекти на задані теми. Наприклад, завдання з вентиляції, пов’язане з метановістю, а з геомеханіки треба розрахувати параметри зсувів земної кори, переміщення земної кори відносно тих пластів, які ми вийматимемо. Екзамени проходитимуть у формі презентацій. Сертифікат, який ми отримаємо на стажуванні у Польщі, дасть можливість продовжити навчання у польській магістратурі. Особисто я розглядаю такий варіант свого подальшого майбутнього.

IMG_20140320_094050.jpg

Катерина Байдракова (гр. ГІ-13-3м):

- Польські викладачі стараються вести діалог зі студентом, завжди враховують його думки й побажання, стараються, щоб інформація була дохідлива.КГМА за розмірами набагато більша від НГУ, хоча й молодша від нього на 20 років. В її стінах навчається 37 тисяч студентів. Величезне враження на нас справила територія кампусу. Він розташований на дуже впорядкованій території, кімнати практичні й затишні. Ми спостерігали і нам дуже сподобалось, як проводять вільний час польські студенти. Вони встигають навчатися, працювати, відпочивати. Ми йшли із занять о 16 годині, а вони вже сиділи на газонах кампусу й готували шашлики. До речі, тут можна випити пива, це дозволено, тому всі спокійні, бо не треба щось приховувати. Після гуляння прийнято все прибирати після себе. Дуже порадувала студрада: її члени ходять щовечора після відбою о 22 годині і прибирають сміття, яке залишилося деінде. (Я перепитала – це чергові чи студрада? Катерина сказала, що у КГМА їх називають студрадою - АВТ.) Виділені для кампусу кошти йдуть на облагороджування території, наприклад, на відкриття нових магазинів, спортивних майданчиків, копі-центрів, дії студради направлені на те, щоб студент максимально комфортно почувався.

Ми спілкувалися з польськими студентами, вони підтримують Україну в своєму прагненні до демократії і в плані того, щоб наша країна могла швидше підписати Угоду про Асоціацію з ЄС. Польська молодь повністю засуджує політику Росії і не розуміє її дій.

Олександр Трубіцин (ГІт-13-3с):

- На лекціях ми записували не все, а лише те, що вважали за потрібне, тобто конспект лекцій був вільний. Намагалися записувати польською мовою, щоб вивчити її краще. 

У Дніпропетровську я живу в гуртожитку, умови якого не йдуть з польським кампусом ні в яке порівняння. Коли я повернувся до нашого гуртожитку, то отримав шок, бо до гарного людина звикає швидко. Що цікаво, там також є вахтер, всі здають і беруть ключ, але при цьому для всіх закон один – після 22 години до кампусу не заходить ніхто зі сторонніх. У кампусі кімнати здебільшого на двох, обладнані міні-кухнею, душ з завжди гарячою водою, холодильник, робоче місце для кожного, хороші меблі і ліжка з ортопедичними матрацами. Кімнати невеликі, але все продумано, і місця вистачає.

Практика проходила на високому рівні у добре обладнаних лабораторіях. Навіть першокурсники там проводять дослідження, про які ми тільки мріємо і робимо їх лише на папері. Наприклад, в одній з лабораторій ми спостерігали, як відбувається руйнування гірничої породи під дією тиску (ми його змінювали від 100 тонн до 400 тонн) на спеціальному обладнанні. Майбутнімі нженерам-гірникам це дуже потрібно, бо ми повинні знати, як руйнується гірничий масив. Ми бачили, як зразки різних порід під дією критичного тиску руйнуються. До речі, ці шматочки дуже ефектно розривалися у спеціальному апараті, де за прозорим екраном все це було добре видно. На моніторі комп’ютера в цей час було видно діаграму тиску і тривалість експерименту. Переважну більшість дослідів у нашому університеті ми робили лише теоретично у розрахунках. А в КГМА ми все побачили, тому ці гірничі процеси нам добре запам’ятаються. 

Мені дуже сподобався Краків – чистий, красивий, люди спокійні, доброзичливі, немає метушні і зверхнього ставлення до громадян з нижчим статусом, які заробляють на життя своєю працею, наприклад до збирачів пляшок.Зазначу, що поляки впевнені у завтрашньому дні, і, мабуть, тому спокійні і мало виражають свої емоції. Але мені більше до вподоби люди з яскраво вираженими емоціями. Ще після поїздки більше став цінувати наших дівчат – вони дуже красиві і вміють доглядати за собою.

Євген Тимошенко – асистент кафедри ПРР, організатор практики:

- Я був опікуном групи і керівником делегації. Відзначу, що це стажування – не тільки отримання нових знань, але й можливість подивитися життя у Європі. Зогляду на політичну ситуацію, яка нині склалася в Україні, знайомство з західним світом необхідне ще й для того, щоб у нашої молоді змінився менталітет і погляди. І щоб наша країна розвивалася в тому напрямку, де будуть цінуватися перш за все людина і її демократичні права. Я вважаю, що в цьому напрямку наша діяльність успішна, бо навіть після такого короткого періоду студенти, середяких є представники із донецького регіону, отримують багато вражень. Адже багато з наших студентів не розуміли до цього, що є інші інструменти контролю й покарання за провинності. У Польщі все по-іншому. Там теж, буває, порушуються правила в гуртожитку. Звичайно, призначаютьють так звані «виправні» роботи, наприклад з облаштування території кампусу. Якщо упродовж півроку порушення повторюється, то студентові надалі забороняється поселитися сюди. Як там виводять на «чисту воду»? Дуже просто – б’ють по кишені. Якщо плата за гуртожиток становить 320 злотих на місяць, то приватна квартира – близько тисячі. Різниця велика - тому кожен дорожить своїм місцем у кампусі. Що стосується наших гуртожитків, то багато студентів мені кажуть: ми готові платити навіть тисячу гривень за гуртожиток, якщо умови будуть гідні. 

З приводу роботи польської студради: п’ять років тому на території студмістечка було заборонено палити і розпивати пиво. Але перемогло студентство, яке дуже хотіло цивілізовано проводити час – посмажити шашлики, посидіти на свіжому повітрі у компаніях однокурсників і випити пляшку пива. Тому було створене  студентське самоврядування, яке бере участь у засіданнях ректорату і активізує життя університету. У нас самоврядування також є, але лише формально. Якщо у Польщі студент провинився, то студрада його захистить, візьме на поруки. У них навіть є домовленості з комендатурою міста, з поліцейським відділком щодо дозволу на паління і вживання спиртних напоїв на території кампусу. Тому проблем з цим немає. Охорона на території працює справно, це професійні люди з відмінноюф ізичною підготовкою, які роблять зауваження тим, хто потенційно може повести себе неадекватно. 

Стипендія в українських стажерів становить 800 злотих (2 400 гривень або приблизно 250 доларів). За проживання платять 300 злотих, на решту 500 злотих можна спокійно прожити і добре прохарчуватися упродовж 3 тижнів, хоча ця стипендія називається «соціальною» і вважається найнижчою у Польщі. 

Підготувала Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт