Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
12.03.2012

Жіночі обличчя серйозних професій

В Національному гірничому університеті багато не досить «жіночих» спеціальностей та посад, які займають саме жінки. Про те, чи важко працювати у чоловічому колективі та спускатися до шахт розповіли нам три представниці не типової професії для жінок.

Олена Олександрівна Сдвижкова - завідуюча кафедрою вищої математики, а також у минулому, студентка НГУ.

- Я ви почали свою кар’єру?

- Я була студенткою Гірничого університету і на 3 курсі Людмила Василівна Новікова (завідуюча кафедрою теоретичної механіки на той час) запросила мене працювати по науковій частині, як студентку, вирішувати цікаві задачі - всі вони були пов’язані з гірничою справою, з механікою гірничих порід. Людмила Василівна потім сама стала доктором наук, професором, але на той час вона була молодим викладачем і навколо себе збирала талановитих студентів. Звичайно, не одна я займалась під її керівництвом - деякі з нас потім пішли до неї в аспірантуру. Ось таким чином розпочався традиційний шлях для наших молодих науковців. А потім я навчалась в аспірантурі, а Людмила Василівна перейшла на кафедру математики – і я разом з нею. Але всі ми продовжували займатися механікою гірничих порід. Це наука про гірничий тиск – раніше вона називалась «гірниче мистецтво». Це найголовніша теоретична наука у гірничій справі в цілому – вона пов’язана і з маркшейдерською справою, а також з розробкою корисних копалин, адже задача механіки гірничих порід - це і обґрунтування параметрів систем розробки, охорони та кріплення гірничих виробок. Ось такою є моя наукова спеціалізація.

- А чому ви виріши стати спеціалістом у такій суто чоловічій спеціалізації?

- Не можна сказати, що це виключно чоловіча сфера роботи, адже, як я вже зазначала, механіка гірничих порід – це також теорія. Вона торкається і будівничої механіки, опору матеріалів. Ось коли я навчалась, Людмила Василівна викладала саме опір матеріалів. І цей предмет мені дуже подобався. З опору матеріалів витікає і теорія пластичності, а також багато інших спеціальності. І механіка гірничих порід все це включає. Тому, не можна сказати, що це виключно чоловіча спеціалізація. Але кожна теорія потребує підтвердження в практиці. І відповідно, спуск до шахти - це традиційно вважалось чоловічою прерогативою. Але, як не дивно, практика це спростовує, адже якщо ви поїдете до об’єднання «Павлоградвугілля», то дізнаєтесь, що такі посади на шахті, як маркшейдер, геолог, головний геолог в більшості випадків обіймають жінки. І у нас в університеті кафедра маркшейдерії готує здебільшого на цю посаду дівчат. Я зараз, наприклад, читаю лекції маркшейдерам і шахтобудівникам, адже у них спільний курс математики, і там десь близько 8 – 9 спусків до шахти на місяць. І звичайно, це не екскурсія – потрібно зробити замальовки, визначити необхідні показники. Це велика відповідальність, адже при будь-якій аварії відповідальним є головний геолог, який повинен давати саме оцінку, а не прогноз. Наприклад, під час усіх мої спусків до шахти нас супроводжували маркшейдери або геологи – і всі вони були жінками. Отже, це не зовсім чоловіча спеціальність.

- А які у вас є хобі? Як проводите вільний час?

- Люди, які займаються наукою, а також одночасно керують кафедрою, читають лекції, не мають багато вільного часу. Я свій вільний час намагаюсь приділяти спорту.

- Якби ви не стали науковцем, викладачем. Ким би хотіли стати?

- З дитинства мріяла бути лікарем. У мене мати лікар, і тепер я розумію, що це могло б і мене зацікавити.

- А що б ви побажали молодим жінкам - науковцям, які тільки починають свою кар’єру?

- По менше думати, що вона жінка і народжена для красивого життя. Ми бачимо таке в студентках, які прийшли просто «відсижувати» навчання, і вважають, що знання їм не дуже потрібні і їх призначення – прикрашати. Але як показує досвід, насамперед людину прикрашає його особистість Молодість та краса минає, а професійні знання та навики залишаються, залишається те, за що людину поважають.

Ірина Анатоліївна Ковалевська - професор кафедри підземної розробки родовищ НГУ, доктор технічних наук.


- Як ви розпочали свою кар’єру?

- Спочатку я потрапила в інститут технічної механіки, а потім прийшла працювати до Гірничого університету. В першу чергу моя робота - навчання студентів з основних напрямків, які стосуються механіки гірничих порід, а також науково-дослідна діяльність, яка стосується цих напрямків.

- А як вирішили стати спеціалістом у не надто жіночій спеціальності?

- Я спеціаліст в області геомеханіки і поступово, враховуючи досвід роботи, в Інсититуті геотехнічної механіки, я займаю свою нішу. І втому числі, навчаю студентів англійської мови – у нас є спеціалізація на кафедрі, є одна група, у яких спеціалізація «професійна англійська мова гірничого профілю» - і в цій групі навчаються як хлопці, так і дівчата.

- А були цікаві випадки, пов’язані з вашою спеціальністю?

- Так, звичайно було багато різних ситуацій. Одного разу мене навіть не хотіли пускати до шахти!

- А як ви проводите свій вільний час?

- Робота займає багато часу, але я люблю подорожувати, люблю додатково вивчати іноземні мови – дивитися англомовні фільми та передачі.

- А якби не склалося з вашою нинішньої професією, ким би ви стали?

- Не знаю, певно стала би лікарем.

- А чи важко бути жінкою в чоловічому колективі?

- Ні, в нашому колективі зовсім не важко. У нас на кафедрі дружба та взаєморозуміння. Допомога з боку чоловіків, тому у нас все легко.

- А що б ви побажали жінкам до 8 березня?

- Успіхів, щастя, кохання, взаєморозуміння і просто всього найкращого!

Віра Вікторівна Векленко у 2004 році закінчила геологорозвідувальний факультет НГУ, і одразу ж стала працювати за спеціальністю.


- Як Ви розпочали кар'єру, Чому обра геологію? І у чому полягає сутність вашої посади ?

- Цю спеціальність обрала, тому що було цікаво: що вивчає наука "геологія", чим займаються геологи. А моя робота полягає у проведенні геологічної розвідки, складання геологічної документації, складання перспективних програм розвитку шахти, підготовки нових ділянок для розробки.

- А завдяки яким якостям характеру Вам вдалася досягти успіху в справі яка чомусь вважається чоловічою?

- Я думаю, що завдяки працьовитості, наполегливості, цілеспрямованості, комунікабельності, сумлінності, відповідальності, ініціативності, цікавості, вмінню легко засвоювати знання.

- Які цікаві та повчальні історії траплялись з вами у професійній діяльності?

- Кожен день - це цікава історія. У нас на роботі дуже дружний колектив. Геологічна служба шахти тісно співпрацює з маркшейдерської, технічної і виробничої службами. Спільно вирішуємо всі виробничі питання, долаємо труднощі.

- Чим займаєтесь у Вільний від роботи час? Яке у Вас хобі?

- Моє хобі - спорт (гірські лижі, ковзани).

- Якщо не ця робота, яку маєте зараз, яку професію ви могли б мати?

- Мені дуже подобається моя робота, я б не хотіла змінити професію.

- Що б Ви побажали жінкам до міжнародного жіночого свята?

- З днем 8 Березня! Щастя, добра, здоров'я, краси, весняного настрою, чарівних посмішок, ясного сонечка! Щоб у сім'ях панувало розуміння та благополуччя.

Підготував Антон Гапеєв, студентський прес-центр НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт