Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
29.02.2012

«Геннадій Півняк: ця подія історична, бо вперше бізнес так серйозно співпрацює з наукою»

22 лютого на спільному засіданні президії Національної академії наук України та керівництва ДТЕК було прийнято рішення про розробку «Програми виконання технологічних проектів для компанії ДТЕК».


Подібний формат спілкування вчених та представників бізнесу був використаний вперше в країні і дозволив учасникам ознайомитися з низкою розробок українських науково-дослідних інститутів в області видобутку і збагачення корисних копалин, які не мають аналогів у світі. ДТЕК представив своє бачення 10 найбільш серйозних проблем, з якими, на думку компанії, стикаються українські вугледобувні підприємства, і для вирішення яких необхідна допомога наукового співтовариства.

Для координації розробки Програми рішенням Президента НАН України, академіка Бориса Патона було створено робочу групу на чолі з ректором Національного гірничого університету академіком Геннадієм Півняком та директором з видобутку і збагачення вугілля ДТЕК Андрієм Смирновим. Також в засіданні взяли участь перший пророектор НГУ П.І.Пілов, проректор з науки О.С.Бешта, проректор з міжнародних зв’язків О.М.Шашенко

Метою Програми стане формування вітчизняних наукових рішень і технологій в сферах прогнозування стану гірських порід, розробки способів залишення породи в шахті, підвищення ефективності дегазації шахт, проектування теплових насосів, що використовують енергію шахтних джерел.

Особливу увагу в Програмі буде приділено питанням екології, ефективності виробництва та промислової безпеки: прогнозування гірського масиву, використанню відвалів, очищення шахтних вод, зниження вмісту сірки в гірничій масі, розробці нової технології безпечного зварювання металу в шахтах, аналогів якої немає в світі. Передбачено окреме дослідження на тему «Здоров'я та трудове довголіття гірників» з метою зниження рівня професійних захворювань на вугільних підприємствах.

Приклади успішного співробітництва ДТЕК з науковими інститутами представив ректор Національного гірничого університету академік НАН України Геннадій Півняк. Він повідомив, що наукова робота на тему «Сучасні технології комплексної розробки вугільних родовищ в гірничо-геологічних умовах відпрацювання тонких і надтонких пластів», авторами якої є представники ДТЕК і Національного гірничого університету, в 2011 році номінована на отримання державної премії України в галузі науки і техніки.

«Вугільні підприємства ДТЕК вже володіють значним досвідом впровадження у виробництво сучасних наукових розробок у сфері утилізації та раціонального використання шахтного газу метану, реалізації екологічних програм, спрямованих на скорочення викидів в атмосферу. Ця діяльність, що має яскраво виражену соціальну спрямованість, базується на технологічних розробках інститутів Національної академії наук України. Співпраця великих національних інвесторів з українськими вченими вже зараз дозволяє створювати унікальні запатентовані розробки, розвивати промисловий потенціал країни і підвищувати її конкурентоспроможність на світовому ринку. При цьому створюються умови для розвитку молодих наукових кадрів в Україні », - зазначив Президент НАН України, академік Борис Патон.

«Видобуток вугілля в складних геологічних умовах Україна може бути ефективною тільки в тому випадку, якщо вона спирається на сучасні технології. Тісна взаємодія науки і бізнесу допоможе забезпечити високу продуктивність на підприємствах ДТЕК і дозволить реалізувати нашу головну мету - зробити видобуток вугілля в Україну безпечною, - прокоментував підсумки зустрічі генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. - Щорічний обсяг співробітництва ДТЕК з українськими науковими установами становить 65 млн грн. Технічні рішення українських вчених цінні тим, що спираються на знання специфіки вуглевидобутку в Україну, тому ми маємо намір нарощувати свої інвестиції у вітчизняну науку. Ми вдячні Національної академії наук за надану можливість взяти участь у засіданні Президії і вважаємо дану подію початком якісно нового етапу у взаємодії бізнесу і наукового співтовариства в Україну ».

Довідка

ДТЕК - найбільша приватна вертикально-інтегрована енергетична компанія України. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ). Підприємства ДТЕК створюють ефективний виробничий ланцюжок від видобутку і збагачення вугілля до генерації та продажу електроенергії.

У вугільний блок ДТЕК входять ВАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» (об'єднує 10 шахт), ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля» (5 шахт), ПАТ «ДТЕК Шахта Комсомолець Донбасу», ТОВ «ДТЕК Ровенькиантрацит» (6 шахт і 3 збагачувальні фабрики), ТОВ « ДТЕК Свердловантрацит »(5 шахт і 3 збагачувальні фабрики), а також п'ять збагачувальних фабрик.

Підготувала Дарина Бутко,

інформаційно-аналітичний центр НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт