Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
06.02.2012

Кілти, волинка та тепла атмосефра: шотландська вечірка відбулася в НГУ

Тепла чашка ароматного чаю, розслаблюючі національні мотиви шотландської волинки ... У такій дружній, неформальній атмосфері 3 лютого відбувся творчий вечір, присвячений культурі та побуту Шотландії.

Захід, який змусив зовсім по-іншому подивитися на цю прекрасну країну, відкрила директор науково-технічної бібліотеки НГУ Ольга Никифорівна Нефьодова.

Присутніх очікував екскурс в історію становлення державності Шотландії, від приходу древніх племен галлів і друїдів (не плутати з Астеріксом і Обеліксом), до об'єднання в Сполучене Королівство та прийняття протестантства.


Тут було згадано Вільяма Валасса, Якова IV, Марію Стюарт та інших політичних і революційних діячів Шотландії.

З доповіддю про культуру та мистецтво Шотландії виступила завідувачка відділом абонемента художньої літератури Ольга Федорівна Костіна. Присутні змогли познайомитися з видатними письменниками і поетами країни: Р. Бернсом, Р. Стівенсоном, В. Скоттом, а пізніше навіть почути кілька віршів Роберта Бернса, одного з найвідоміших шотландських поетів, у виконанні Наталії Леденьової.



Шотландці одна з небагатьох націй у світі, яка споконвіку зберігала самобутність і цілісність культурної спадщини.

Щорічно в Глазго та Единбурзі проводяться фольклорні ігри, чоловіки змагаються в метанні колоди та стрільби з лука, жінки готують хаггис (національна страва - баранячий шлунок, набитий потрухами, салом і крупою), танцюють народні танці і співають пісень. В кінці січня шотландці святкують свято Абхеліі - символічний корабель вікінгів городяни в національних костюмах проносять по всіх вулицях міста, і на центральній площі спалюють, співають пісень і веселяться до ранку.

Ще одна екзотична традиція шотландців - пробний шлюб. Хлопець і дівчина мають право умовно побратися, і такий шлюб триває рік і один день. Церемонія одруження відбувається на пагорбі, пара скріплюється символічним рукостисканням. Якщо ж шлюб не відбувся, то пара зобов'язана вийти на той же пагорб і встати один до одного спиною, але дуже важливо щоб хлопець стояв обличчям на північ, а дівчина на південь. У церемонії "серйозного" одруження так само не обійшлося без особливих обрядів. Приміром, за кілька днів до весілля друзі нареченого таємно крадуть наречену, і проводять обряд "очорнення", обливаючи її з ніг до голови помиями, кислим молоком та іншими "делікатесами".

Волинка - найбільш відомий, після кілта, символ Шотландії. Але мало хто знає, що це ще й військовий інструмент, саме під звуки волинки і бій барабанів, хоробрі горці билися з англійськими воїнами-завойовниками. Дмитро Черняєв та Євген Семенов розповіли захоплюючу історію інструмента, і виконали неофіційний гімн Шотландії "Scotland the brave".


Безперечно килт головний символ Шотландії. Здавна в холодному гірському кліматі чоловіки використовували його як плед, щоб зігрітися і переночувати в горах. Кожен килт має свою кольорову гаму, в залежності від клану (клан - група людей, яких об'єднує спільний предок), до якого належить його власник. Всього в Шотландії 11 кланів, відповідно і варіантів розмальовки кілта теж 11. Про ці та інші особливості національного костюма розповів Антон Воронько.


Керівник гуртка історичного танцю "Вiдлуння" Марина Миколаївна Перша в деталях розповіла про "Хайленде", національний танок, який сьогодні вважається візитною карткою Шотландії і зведений в ранг спортивного бального танцю. Споконвіку це був суто чоловічий танець, і лише в кінці XIX його дозволили танцювати дівчатам. Серед простих людей широко поширені "кантрі-танці", без яких не обходиться жодне свято.

Уже по закінченню шотландської вечірки мені вдалося задати пару питань господині вечора Ользі Никифоровні, яка пообіцяла що це не останній подібний вечір, і незабаром він повториться, але от тему майбутнього чаювання Ольга Никифорівна залишила в таємниці. Також Марина Миколаївна Перша запросила всіх бажаючих відвідати гурток історичного танцю, щоб на собі відчути магію спілкування і шарм вікової культури народних танців середньовічної Європи. Від себе додам, розвивайтеся внутрішньо і удосконалюйтеся зовні. PEACE!

Антон Гапеєв

Прес-центр повідомляє:

Клуб історичного танцю НГУ “Відлуння” запрошує всіх бажаючих на “Scottish dance party”, якe відбудеться 10 лютого з 16-00 до 19-00 в актовій залі 2-го корпусу НГУ. У програмі: жива музика, запальні шотландські кейли (танці), кантрі-танці, показові виступи, ігри та конкурси.

 Хореографічна підготовка та партнер не обов’язкові!

Більшості танців навчаємося в залі.

DRESS CODE:

для кавалерів – штани та сорочка;

 для дам – сукня або спідниця з блузкою.

  Бажано мати елементи національного вбрання.


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт