Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
01.02.2012

П'ять поколінь петриківського розпису в НГУ

У Центрі естетичного розвитку Національного гірничого університету відбулась презентація виставки петриківського декоративного розпису «Спадковість поколінь». На ній були представлені роботи корифеїв цього старовинного виду мистецтва та їх молодих продовжувачів.


Завідуюча кафедрою філософії Юлія Шабанова відзначила, що в Центрі естетичного розвитку петриківський розпис демонструється вперше. Більш детально про цей старовинний промисел і єдиний у світі Центр народного мистецтва «Петриківка» розповіла мистецтвознавець Дніпропетровського художнього музею, заслужений працівник культури Людмила Тверська. Від неї студенти гірничого також дізнались про історію селища Петриківка, де кожна хата колись була прикрашена петриківським орнаментом. Згодом, білі стіни визначили колір фону цього дивовижного розпису. Він не схожий ні на єдиний художній стиль. А вміння малювати найкраще передається з рук в руки. Так і виникла низка поколінь.

Тетяна Пата стала першим учителем Петриківської школи декоративного малюнка. Саме ця, здавалось би, звичайна сільська трудівниця, силою свого таланту вдихнула життя в школу петриківського розпису. Серед безлічі її учнів і відомий майстер петриківського розпису Федір Панко. Він, у свою чергу, виховав третє покоління майстрів. Їх на презентації виставки у гірничому університеті представляла Тетяна Гарькава. Вона має цікаву біографію творчого становлення, її розпис експонувався у багатьох країнах світу. Свій досвід передає учням класу петриківського декоративного розпису в театрально-художньому коледжі. Вже має перших випускників – ось і четверте покоління.

У Центрі естетичного розвитку НГУ майстриня Тетяна Гарькава експонувала багато своїх робіт: «Піони», «Маки», «Лісова фантазія»… Говорить, вони створювались з радістю, а ще петриківський розпис в кожному малюнку має свою символіку: і в калині вона, і в птахах, і в квітах. Пращури українського народу такою красою не тільки прикрашали свій дім, а й оберігали. Тепер цьому вчиться молодь. Випускниці Тетяни Гарькавої – Людмила Брижа та Тетяна Погоріла на виставці, окрім власних колористичних малюнків, представили розписи свої юних учнів. Вони, в майбутньому, стануть продовжувачами покоління. В цьому пересвідчили їх досить професійні роботи.

На виставці «Спадковість поколінь» перейняти майстерність петриківського розпису бажали і викладачі, і студенти. Майстер-клас від дівчат і їх наставниці був цікавий подробицями оволодіння промислом і багатий на добрі емоції. Тетяна Гарькава запевняє, що такі емоції завжди з’являються під час створення петриківського малюнка. В день презентації це кожен відчув на собі.

Наталія Андрющенко, прес-центр НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт