Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
26.12.2013

В НГУ презентовано книгу Г. С. Піньковського «Організація і технологія проектування шахт» (ВІДЕО)

У грудні в НГУ відбулася презентацію книги професора кафедри підземної розробки родовищ Г. С. Піньковського «Організація і технологія проектування шахт».

У книзі розглянуто значення проектування для розвитку вугільної галузі, комплексність вирішення галузевих проблем, методи управління проектною організацією. Наведено принципи розробки програмних документів розвитку галузі: концепцій, стратегій, довгострокових і середньострокових програм.

Викладено технологію та організацію створення проектів нових шахт, реконструкції та подальшого розвитку діючих шахт, а також закриття і ліквідації шахт, які відробили свої запаси.

Може бути корисною проектантам вугільної галузі, фахівцям експлуатаційних шахт і шахтобудівних організацій та студентам вищих навчальних закладів, які навчаються за напрямом підготовки «Гірництво».

Довідка про автора: Доктор технічних наук, професор, Лауреат державної премії СРСР. З 2002 р. за пропозицією керівництва Національного гірничого університету працює на посаді професора кафедри підземної розробки родовищ.

Викладає дисципліни: «Проектування гірничого виробництва» і «Професійні функції і завдання фахівця».

До 1996 р. Гліб Станіславович працював директором інституту «Дніпродіпрошахт» більше 22 років. Після цього очолював розробку «Програми інтенсифікації виробничої діяльності і розвитку підприємств вугільної промисловості України на 1999-2000 рр.» та інші великі роботи.

Найбільш значимі наукові результати:

– Вперше розроблений і застосований економіко-технологічний метод комплексного дослідження процесів проектування і будівництва з урахуванням наступної експлуатації шахт.

– Розроблений метод і математична модель кількісної оцінки і рівня концентрації ресурсів по регіоні і по окремому підприємству, що дозволяє об’єктивно визначити ступінь концентрації та оцінювати його в різних умовах.

– Виконані дослідження із проектування генеральних планів поверхні шахт, як процесу впорядкування сукупності будинків і споруд, підлеглої організації будівництва шахт.

– Виконані дослідження і визначені зусилля, які необхідні для виводу зі стану спокою і пересування баштових копрів (висотних споруд), а також величини напружень у металевих конструкціях копра.

– Виконані дослідження технологічних процесів при спорудженні вертикальних стовбурів шахт, що дозволило 1,5-2 рази збільшити темпи спорудження стовбурів в умовах перетинання міцних гірських порід і знизити вартість на 15-20%.

– На основі досліджень динаміки розвитку шахти і формування мережі гірничих виробок, як системи, розроблено метод диференційованого визначення параметрів і довжини на момент введення шахти в дію, які забезпечують стійку роботу діючої шахти.

Успіхи трудової та наукової діяльності Г.С. Піньковського відзначені багатьма нагородами: орденами Трудового Червоного Прапора, «Знак Пошани», «Дружби Народів»; Почесною Грамотою Верховної Ради УРСР, почесною відзнакою «Попередити, урятувати, допомогти» Міністерства Надзвичайних ситуацій України; орденом «Мужність, Честь, Гуманність» Союзу Чорнобиль України за участь у ліквідації катастрофи на ЧАЕС, і знака «Шахтарська доблесть» ІІІ ступеня. Він є повним кавалером знака «Шахтарська слава».



До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт