Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
24.01.2012

ВІДПРАЦЬОВУЄМО МИСТЕЦТВО ДЕБАТІВ

21-22 грудня в Національному Гірничому університеті проводився Перший Всеукраїнський Дебатний Економічний турнір «Economics»

«Спорь с человеком умнее тебя: он тебя победит, но из самого твоего поражения ты можешь извлечь пользу для себя. Спорь с человеком ума равного: за кем бы ни оставалась победа, ты по крайней мере испытаешь удовольствие от борьбы. Спорь с человеком ума слабейшего: спорь не из желания победы, но ты можешь быть ему полезным. Спорь даже с глупцом! Ни славы ни выгоды ты не добудешь... Но отчего иногда не позабавиться!»  И. Тургенев                                                                                                                                                                                                                    

 Кожному з нас щодня доводиться сперечатись з різних приводів. Проте, як сказав іспанський філософ Бальтасар Грасіан, вести спір треба так, ніби ти граєш в шахи. А дебати – це справжнє мистецтво аргументованого спору. Беруть вони початок ще з Давньої Греції, де були невід’ємним елементом демократії. Незважаючи на те, що в античному світі дебати стали повсякденним явищем, вони остаточно сформувались як важлива частина суспільного життя лише за часів Середньовіччя. Тоді в Європі широкого розповсюдження набули курси ораторського мистецтва та диспути. Пізніше до традиції дебатів долучилась і Росія. Наприклад, в Московському університеті у ХУШ столітті диспути проводились на 12 мовах. А в 30 роки минулого століття дебати перетворились на важливу частину діяльності молодіжних організацій. Центрами цього інтелектуального освітнього руху стали університети таких міст, як Оксфорд, Кембридж, Прінстон, Мельбурн. Не втрачають молодіжні дебати своєї актуальності і до сьогодні. 

Тож 21-22 грудня в Національному Гірничому університеті проводився Перший Всеукраїнський Дебатний Економічний турнір «Economics». Співорганізаторами заходу стали Дніпропетровський осередок Федерації дебатів України, Управління Молоді та Спорту міської ради а також дебатний клуб НГУ «Primus inter pares». Загалом, перший в країні вузькоспеціалізований турнір зміг похвалитись широкою географією – 50 зареєстрованих учасників приїхали з Одеси, Києва, Харкова, Донецька. Звісно, не оминули увагою захід і дніпропетровські учасники.

Як розповіла Леся Гойчук, аспірантка кафедри економічної теорії НГУ, досвідчена дебатерка та засновниця дебатного клубу НГУ, в нашому місті вже третій рік поспіль проходять подібні змагання не тільки локального, а й всеукраїнського рівня. В основу турніру покладені класичні британські парламентські дебати, де проурядові та опозиційні команди намагаються переконати суддів прийняти чи відхилити запропоноване рішення. На підготовку учасникам відводиться 15 хвилин.

Серед суддів турніру «Economics» можна було побачити як досвідчених дебатерів зі стажем в 5-9 років, так і викладачів-економістів НГУ та Дніпропетровської фінансової академії, що гарантувало неупереджене та справедливе суддівство.

«В Україні дебати розповсюдились в 90-х роках переважно в школах. А коли юні дебатери виросли, то цей рух захопив і університетське життя. Зараз практично в кожному університеті великих і не дуже міст є «дебатні клуби» - розповів Олександр Купрієнко, президент Всеукраїнської молодіжної організації «Федерація дебатів України». Проте, в турнірі «Eco nomics» брала участь не тільки студентська молодь. Тут були присутні і школярі, як, наприклад, дев’ятикласник Максим Кожан, який вже має досить солідний досвід дебатів. У його списку –турнір «Dnipro-open», друге місце у Бердянській дебатній академії серед 144 суперників.

Що потрібно, аби стати хорошим дебатером? У першу чергу, толерантність, повага до суперника та вміння уважно слухати і виділяти головне. Безумовно, свою справу роблять емоційність і харизма доповідача. Проте, як запевняють досвідчені учасники подібних змагань, кожен може успішно брати участь в дебатах, головне – бажання та наполегливість. Переконувати співбесідника, аргументовано доводити свою точку зору, говорити влучно та лаконічно – всього цього можна навчитись в процесі дебатів. Тож, вчимось мистецтву сперечатись!

Марія Бережна, студентський Прес-центр НГУ




До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт