Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
20.05.2022

Вишиванка - душа нашого народу


Ось вона вишита мрія

      Гордість, звитяга і честь.

      На мирні світанки надія

            Захист від чорних нашесть.

          Ти не соромся, будь ласка

                                                   Віри своєї й землі.

       І одягаючись в щастя,

Вір у свої кораблі.

                                              Наталія Гейман

 

Третій четвер травня – Всесвітній день вишиванки, міжнародне свято, яке покликане зберігати споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Свято не прив’язане до жодного державного чи релігійного. У 2006 році студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Федьковича Леся Воронюк запропонувала своїм друзям прийти на навчання у вишиванках. 2006 рік – рік заснування Дня вишиванки, який з часом перетворився на всеукраїнське свято, а згодом став міжнародним, 2019 року до святкування долучились понад 70 країн.

19 травня 2022 рік, четвер, війна в Україні, вранці ти одягаєш свою вишиванку, коралі, як робила це багато років у третій четвер травня – це традиція, й виходиш на вулицю, настрій чудовий, бо зустрічаєш на вулиці людей, що проводжають тебе поглядами та посмішками, ти – щаслива. А особливо тоді, коли бачиш, що ти не одна, ось ще одна жінка, а ще чоловік, а он уже декілька людей у яскравих вишиванках…

На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та на відкритому повітрі

Подвір’я університету – воно для мене завжди залишатиметься найкращим, святковим та квітучим: і у квітні, і в травні, і в серпні…Як кадри фільму пролітають спогади …так, як і в Чернівцях, на перше Свято вишиванки було небагато людей, але з року в рік кількість вишитих сорочок на студентах та викладачах зростала і не тільки на День вишиванки, а й в інші дні, навіть не у святкові. Бо вишита сорочка – це той генетичний код нації, що передається з покоління до покоління, від батька та матері, від роду та родини, як мова, як пісня, як звичаї та традиції… Історію свята у нашій Дніпровській політехніці можна прослідкувати за світлинами, і за дописами в університетській газеті, спогадами й цікавими родинними розповідями наших співробітників.

На зображенні може бути: 8 людей, люди стоять та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 10 людей, люди стоять та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 1 особа, стоїть та на відкритому повітріНа зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та на відкритому повітрі


Кожна сторінка історії Свята вишиванки у нашій Політехніці мала свою родзинку – були гучні співи та танці, модні покази вишитого одягу, колективні фото…Сьогодні – це єдність, віра в перемогу! Кожен, хто сьогодні був присутній на подвір’ї університету, кожен, хто виклав світлину на сторінках інтернету, розповів свою сімейну історію, перебуваючи далеко від дому – ми разом, ми – міцна університетська родина, яку єднають Віра, Надія, Любов! Хай Свято вишиванки у прийдешньому році буде мирним, щасливим, яскравим!

На зображенні може бути: 7 людей, люди стоять та на відкритому повітрі

Наталія Костюк для пресцентру НТУ "Дніпровська політехніка"

Фото - кіностудія "Юність"

На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та на відкритому повітрі


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт