Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
26.11.2013

Він був патріотом гірничого

25 листопада В НГУ відбулося відкриття читальної зали імені професора М.Я. Біліченка.

24 листопада Миколі Яковичу Біліченку виповнилося б 90 років. Саме до цієї дати піклуванням ректорату, кафедри і наукової бібліотеки НГУ приурочено увіковічення пам’яті нашого видатного колеги – присвоєння студентській читальній залі 1/3 його імені.

На поважному зібранні професорського-викладацького складу, співробітників бібліотеки та багатьох підрозділів університету, студентів НГУ завідувач кафедри транспортних систем і технологій професор Л.Н. Ширін коротко виклав біографію воїна, вченого, талановитого організатора. Історичні відеокадри нагадали про цю неординарну особистість.

Не одне покоління студентів, науковців виховав Микола Якович за кілька десятиліть своєї діяльності як педагог, вчений і протягом 30 років – як проректор з навчально-виховної роботи. Про його людяність, простоту і мудрість, делікатний гумор згадав у вступному слові ректор НГУ, академік НАН України Г.Г. Півняк, зазначивши, що й сьогодні пам’ятає його мудрі настанови.

Професор В.П. Франчук назвав Миколу Яковича патріотом гірничого номер один. Він розповів про те, як М.Я. Біліченко брав відповідальність у складних ситуаціях за долі людей, як допомагав і підтримував талановитих студентів.

Добрим словом згадали про Миколу Яковича директор науково-методичного центру НГУ, професор В.О. Салов та голова профкому В.В Сало.

Старша донька Миколи Яковича зазначила, що їх батько був прекрасним сім’янином, надзвичайно уважним і турботливим. До того ж, крім своєї відданості гірничим наукам він любив літературу, знав напам’ять твори Олександра Пушкіна й інших класиків, добре розумівся в класичній музиці. Він мав постійну жагу до знань, за рік до смерті намагався освоїти комп’ютер.

Присвоєння імені Біліченка читальній залі є символічним з погляду його постійного прагнення читати і пізнавати нове в науці, літературі.

ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт