Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
13.09.2021

Україна – Литва: традиції та перспективи міжнародної співпраці

10 вересня в НТУ «Дніпровська політехніка» відбулася зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Вальдемараса Сарапінаса і Почесного консула Литви в м. Дніпро Віталія Півняка з керівництвом та студентством вишу. За круглим столом вони засвідчили довгорічну освітньо-наукову співпрацю Литовської Республіки з Україною й уклали нові домовленості.
У Дніпровській політехніці співробітництво з потужними університетами Литви триває багато років. Академік НАН України Геннадій Півняк почав розвиток цього напряму і в освіті, і в науці. Уже багато зроблено: зйомки культурологічних фільмів, обмін студентами, відкриття нових глобальних тем для наукових робіт, подвійні дипломи, лекторій викладачів обох сторін, а також численні проєкти, які тривають і до сьогодні.

При вступі до НТУ «Дніпровська політехніка» студент відразу може орієнтуватися на розвиток своєї професійної діяльності у Литві. Як виявилося, співробітництво з цією країною одне з найперспективніших. Продиктоване історією, загальними цінностями й точністю в підході до справи. Наразі студенти в контексті такої співпраці дають поштовх своїм ідеям в культурологічній, енергетичній і економічній сферах.
Під час візиту посла Литви в Україні Вальдемараса Сарапінаса презентували спільні навчальні програми.

Ректор НТУ «Дніпровська політехніка», професор Олександр Азюковський, зазначив, що системна робота з Почесним консульством в м. Дніпро і їхня підтримка дає могутній розвиток співробітництву України з Литвою. Сьогодні активно впроваджуються перспективні напрями роботи – електроенергетика, зокрема, зелена енергетика. Посилюються уже налагоджені освітньо-наукові зв’язки.
Директор Навчально-наукового інституту гуманітарних і соціальних наук, професор Сергій Грищак, розповів, що партнерство з університетами Литви триває більше ніж 10 років. З підписання договору з Університетом Вітаутаса Великого (м. Каунас) у 2016-ому почався активний етап співпраці в напрямах «Світова політика та економіка» й «Менеджмент освіти».

Завідувач кафедри обліку і аудиту, професор Марина Пашкевич, зробила акцент на освітній програмі «Міжнародні відносини». Сьогодні у межах програми Erasmus + НТУ «Дніпровська політехніка» довірено координувати кошти в різних напрямах роботи, зокрема, соціальній.

Довгорічний партнер Університету Вітаутаса Великого – кафедра філософії і педагогіки. Її завідувач, професор Юлія Шабанова, зробила акцент на спільному світобаченні та цінностях міжнародних партнерів, які реалізуються в програмі «Менеджмент освіти». У планах – розвиток відносин у культурологічному аспекті.

НТУ «Дніпровська політехніка» розпочав співробітництво з університетами Литви з гуманітарних напрямів, яке сьогодні продовжується і в технічних, у кооперації з Вільнюським технічним університетом ім. Гедимінаса. Про це повідомила начальник відділу міжнародної академічної мобільності Катерина Жабчик (Причина). Вона також розповіла, що наразі студенти Дніпровської політехніки знаходяться на стажуванні в Литві. Водночас українська сторона готується прийняти студента із Каунаса.

"Україна – важливий партнер для нас, - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас, – З Дніпровською політехнікою нас об’єднує давня дружба і ми надалі сприятимемо реалізації усіх програм і розвитку нових".

Почесний консул Литви у м. Дніпро Віталій Півняк відзначив великий потенціал Дніпровської політехніки, який посилюють талановиті студенти.
НТУ «Дніпровська політехніка» став першим університетом з яким Почесне консульство Литовської Республіки у м. Дніпро почало спільний шлях у напрямах культури, освіти і науки. Його очільник Віталій Півняк – ментор багатьох освітянських ініціатив, завдяки чому втілилися у життя спільні магістерські програми між фундаментальними університетами України та Литви, наукові роботи, обмін студентами, стажування професорсько-викладацького складу, безліч молодіжних міжнародних проєктів.
Окремою сторінкою ділових відносин Почесного консульства Литви у м. Дніпро і НТУ «ДП» є культурологічні заходи, де студенти можуть проявити свої таланти. За підтримки литовської сторони на базі університету організовано масштабні події спільно з Литовським культурно-діловим центром «Гінтарас». Його голова Галина Дунай-Хмель сприяла розвитку творчої кооперації з Дніпровською політехнікою, якій вже понад 15 років.

Сьогодні співдружність між НТУ «ДП» і Литвою в особі її Почесного консула в м. Дніпро Віталія Півняка стала традиційною. Зустрічі, де закладаються плани на майбутнє проводяться досить часто і завжди привносять новий результат.

Цього разу під час спілкування литовських партнерів з молоддю окреслився ще один напрям співпраці. Студенти проявили ініціативу до онлайн спілкування з університетами Литви. Теми, які їх цікавлять – українсько-литовські відносини й обмін досвідом зі студентським самоврядуванням.
Міжнародні проєкти в НТУ «Дніпровська політехніка» – сильна сторона. Студенту треба добре орієнтуватися у своїх цілях, щоб обрати потрібний напрям майбутньої діяльності. А далі – тільки реалізовувати. І він буде заручений підтримкою найкращих професіоналів.

Співпраця з Литвою має глибоке коріння і розвивається щодня. Фундамент, який закладений у спільні проєкти, дозволяє студенту впевнено рухатися в отриманні подвійного диплома чи міжнародного досвіду. Сьогодні Дніпровська політехніка ступила на нову щаблину кооперації Україна – Литва.

 У Політехніці  делегація Посольства Литовської Республіки в Україні (відео)

ІАЦ НТУ «Дніпровська політехніка»
Фото, відео – пресцентр НТУ "Дніпровська політехніка", кіностудія "Юність"

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт