Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
09.06.2021

Геологічна практика 2021

Просто неба студенти-геологи НТУ "Дніпровська політехніка" та учні Полтавського коледжу нафти і газу вивчають породи й мінерали Приазов'я.
Єлисеївський пегматитовий кар'єр - надзвичайно цікаве місце цього регіону з точки зору мінералогії. Це геологічна пам'ятка України. Його вік сягає приблизно 3-х мільярдів років. Неймовірні враження викликають стіни кар'єру, де чітко прослідковуються пересічення різних порід, зокрема, пегматитів і гнейсів.
  
 
Студенти мають можливість побачити, торкнутися, а також взяти з собою екземпляри порід і мінералів, яких у цьому місці аж 150 різновидів. Професор кафедри загальної і структурної геології НТУ "Дніпровська політехніка", проректор з навчальної роботи Юрій Хоменко демонструє й розповідає про етапи мінералоутворення на цьому унікальному родовищі. До речі, пегматити використовують при виробництві порцеляни і скла.

Під час навчальної практики в Єлисеївському пегматитовому кар'єрі студент Дніпровської політехніки Ілля Давидов знайшов рідкісний екземпляр граната.
 
У природі цей кристал зустрічається рідко, бо він вклинений в інші породи і має розмір 5-10 мм. Гранат, який побачив Ілля був величезний - 3 на 4 см і без інших порід. При дослідженні з'ясувалося, що камінь має шість граней, трохи деформований, а це свідчить про його перебування у зоні тектонічних порушень.
Загалом у колекції Іллі Давидова понад 50 екземплярів різних порід і мінералів. Кожен з них має свою цінність.
 

Бажаємо нашим студентам продуктивної геологічної практики!


Кафедра загальної і структурної геології НТУ "Дніпровська політехніка"

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт