Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
06.07.2020

Дистанційні методи у геологічній практиці

Навчальна польова практика завжди мала ключове значення для засвоєння теоретичних знань з геології. Вже понад півстоліття геологічна практика після першого курсу організовується кафедрою загальної та структурної геології НТУ «Дніпровська політехніка». Викладачі проводять виїзди зі студентами на різноманітні об’єкти, що дає змогу по-справжньому зрозуміти геологічні процеси, адже геологію лише за книжками вивчити неможливо. За довгу історію організації практик часом траплялися ситуації, що унеможливлювали їх проведення. Серед них припинення практик на Північному Кавказі та у Криму на початку 1990-х. Тоді було знайдено рішення у створенні Придніпровського та Криворізького полігонів. Згодом практики у Криму були відновлені, але вже у 2014 р. співробітникам кафедри практично з нуля прийшлося створювати новий полігон у Приазов’ї. Протягом понад півстоліття колектив кафедри завжди виявляв творчий підхід у розв'язанні питань організації практичних занять для студентів, що дозволило не лише зберегти традиції, а й збагатити їх. 
IMG_20200623_083306.jpg
Сьогодні слід констатувати, що освіта є однією з галузей, яку найбільше вразила коронакриза 2020 року, і найвразливішими у даній ситуації стали напрями підготовки, які потребують практичного навчання. Обговорювалося перенесення практики на кінець карантину і навіть на наступний рік. Але колектив кафедри вирішив максимально застосувати доступні методи дистанційного навчання та надати студентам можливість засвоїти всі навички, які можна опанувати без фізичного відвідання аудиторій та геологічних об’єктів. 
IMG_20200623_085600.jpg
Вже з кінця травня викладачі кафедри загальної та структурної геології почали створювати відеоконтент у формі науково-популярних фільмів з описами геологічних маршрутів та об’єктів. Кожен маршрут доповнювався описом та завданнями, включаючи індивідуальні. Об’єкти практики обиралися в межах та на околицях міста, так, щоб студенти, за можливості, могли їх відвідати індивідуально: Парк ім. Т.Г. Шевченка, Рибальський кар’єр, Тунельна балка, балка Сажавка і с. Старі Кодаки, р. Кільчень та ін. Під час практики, навіть навчаючись дистанційно, студенти опановували такі вміння як оформлення польової документації, побудова рози-діаграми тріщинуватості, макроскопічний опис та визначення гірських порід і мінералів, замальовка природних відслонень, визначення геологічних процесів за результатами їхньої дії, підрахунок запасів тощо. 
IMG_20200623_100514.jpgIMG_20200630_091715.jpg
Звісно, навчити геології без натурних досліджень об’єктів у полі неможливо і кафедра вірить та чекає на можливість проведення справжніх виїздів на місцевість для опанування роботи з молотком та гірничим компасом. Але напевно можна сказати, що студенти під час цих виїздів будуть набагато краще підготовленими та матимуть необхідні уявлення щодо справжньої польової роботи. 
IMG_20200606_100519.jpgIMG_20200611_095842.jpg


Матеріали кафедри загальної та структурної геології НТУ "Дніпровська політехніка"

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт