Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
12.11.2013

Спільні проекти науковців Національного гірничого університету Німеччини працюють на користь обох держав

Наукова діяльність, тісне співробітництво Національного гірничого університету (НГУ) з університетами, фірмами та установами Німеччини давно набули постійної ділової основи і сьогодні представляють яскравий приклад нового принципу європейської інтеграції. Задля розвитку таких відносин і, відповідно, нових наукових розробок і їх упроваджень делегація НГУ на чолі з ректором, академіком Геннадієм Півняком у жовтні відвідала Технічний університет «Фрайберзька гірнича академія», Есслінгенський університет прикладних наук та Ройтлінгенський технічний університет, а також ряд фірм і установ Землі Баден-Вюртемберг. Ці потужні навчальні заклади сьогодні динамічно розвиваються, мають унікальні нові лабораторії й широко підтримуються Європейським Союзом. 

– Це створює можливості для значного розширення програм отримання подвійного диплома, – зазначає ректор НГУ Геннадій Півняк, – а також розвитку міжнародних магістерських програм, що пропонуються університетом і підтримуються нашими німецькими партнерами. В гірничому навчатимуться німецькі студенти, виконуючи англомовні магістерські програми з інформатики, охорони довкілля, геотехнічних систем, машинобудування, проблем енергозбереження, використання додаткових джерел живлення. Всі ці проблеми надзвичайно актуальні і для України, і для сучасної Європи, яка сьогодні долає енергетичні проблеми в різних секторах економіки. Важливо, що ми вже маємо певний досвід у цьому напрямку, працюючи з відповідними компаніями України в енергетичному секторі і можемо запропонувати свої енергетичні програми. Інший напрямок співпраці – розширення виконання докторських робіт і можливість стажування докторантів НГУ у різних компаніях Німеччини. Фінансові та матеріальні ресурси, які вони сьогодні надають університету, - просто унікальні. Німецькі фірми, що замовляють відповідні проекти, інноваційні, і дають можливість отримати відповідні фінансові й інформаційні ресурси для наших студентів, магістрів та докторантів. Науковці нашого університету водночас здобувають можливість виконувати науково-технологічні проекти і працювати на унікальному інструментарії партнерів. Тобто і студенти, і молоді вчені беруть активну участь в тих проектах, в яких зацікавлені іноземні компанії. І, що важливо, виконуючи їх та набуваючи технологічного досвіду, ми переносимо ці проекти в Україну.

Під час візиту до Німеччини відбулися зустрічі делегації гірничого університету на чолі з Геннадієм Півняком з новим керівництвом університету в Есслінгені і в Ройтлінгені, де були представлені і схвально оцінені результати співпраці навчальних закладів упродовж багатьох років та отримано довгострокову підтримку у продовженні таких ділових контактів, розширенні їх в освітній і науково-технологічній сферах.На робочих зустрічах у німецьких вузах, презентовані методичні та наукові досягнення НГУ, розглянуто питання стажування студентів в ЕУПН та німецьких студентів в гірничому університеті, умови підготовки докторських дисертацій співробітниками Есслінгенського університету в НГУ з використанням принципів подвійного наукового керівництва.

Темами ділових зустрічей були також питання участі університетів в європейській програмі "Горизонт 2020", спільних публікацій у наукових журналах з високим індексом цитування, зокрема в журналі «Науковий вісник НГУ», та спільного написання підручників, навчальних посібників, монографій і низка інших важливих питань, спрямованих на подальшу плідну результативну співпрацю потужних університетів двох країн.

Наталія Андрющенко, ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт