Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
18.10.2019

«Жінка у світ приходить для любові»

18 жовтня в НТУ «Дніпровська політехніка» відбулися Літературні читання, присвячені 95-ій річниці від Дня народження талановитого українського письменника Павла Архиповича Загребельного. Кафедра філології та мовної комунікації вперше організувала й провела в нашому університеті Загребельнівські читання

Творчість Павла Загребельного – близька як студенту-філологу, так і студенту технічних спеціальностей. Упродовж кількох десятиліть триває процес наукового осмислення творчої спадщини письменника. Нинішні читання – «Жінка у світ приходить для любові» – ще один зі способів такого осмислення. 

У 87 аудиторії зібралося чимало студентів різних факультетів та співробітників нашого університету. Учасники читань декламували поезії, присвячені Павлові Загребельному. Студентки-першокурсниці – Аліна Щербань, Анна Шварьова та Анастасія Дем’яненко заспівали улюблену пісню письменника – «Ой чий то кінь стоїть». 

Щоб зрозуміти сутність творчості митця, потрібно бути знайомим із його життєвим шляхом. Чудові ведучі заходу Аліна Щербань та Артем Чумаченко у цікавому форматі познайомили присутніх з автобіографією митця. 

Студенти-першокурсники спробували поринути у післявоєнну дійсність Дніпропетровська й інсценізували знайомство Павла Архиповича з його майбутньою дружиною Еллою Михайлівною (актори – студенти групи 035-19-1 Артем Чумаченко та Ірина Мурінець).

Студенти групи 035-19-1 Олександр Дрозд та Олександра Чорна взяли участь в інсценізації уривку з роману Павла Загребельного «Юлія або запрошення до самовбивства». 

Слід зазначити, що влітку студенти-філологи стали учасниками Літературної експедиції в с. Солошине Кобеляцького району – малу батьківщину класика української літератури. 

Колектив науково-технічної бібліотеки НТУ «Дніпровська політехніка» організував виставку творів Павла Загребельного та літературно-критичних розвідок, присвячених його творчості. Така добірка книг стала справжньою окрасою літературних читань. 

Модератори літературних читань – професор кафедри філології та мовної комунікації Валентина Біляцька, доцент Людмила Ромас, які у серпні 2019 року безпосередньо спілкувалися з Еллою Михайлівною Загребельною. Напередодні вдалося поспілкуватися з нею у телефонному режимі й отримати вітання учасникам літературних читань.

На завершення свята знову подарунок від студенток-філологів – пісня про Україну. Наповнені творчістю митця, натхненні, у гарному настрої, учасники Загребельнівських читань ще довго ділилися враженнями. 


ІАЦ НТУ «Дніпровська політехніка»
Фото відеостудії «Юність»

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт