Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
16.04.2019

Відкритий простір для відкритих сердець

У науково-технічній бібліотеці НТУ "Дніпровська політехніка" за підтримки та допомоги Німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та БФ «Юніті» відбулися другі громадські обговорення «Які послуги та проекти допоможуть перетворити науково-технічну бібліотеку на живий публічний простір?» у форматі Open Space.

Відкритий простір - це демократичний формат проведення дискусій у групах від 5 і більше (понад 1000) учасників навколо центральної теми чи проблеми на основі принципу самоорганізації. Проведення відкритого простору зумовлене наявністю для організації чи спільноти важливого й актуального питання.

Зустріч у форматі відкритого простору немає фіксованої програми, не містить виступів експертів та презентацій. Під час проведення відкритого простору відсутні регалії, титули, посади. Учасники самі беруть на себе відповідальність за перебіг та результати заходу. 
Фасилітаторами партисипативного воркшопу були знані в цій галузі фахівці – Мар’яна Завійська та Тарас Тимчук.

Тема обговорень стала актуальною у зв’язку з відкриттям у бібліотеці на основі проекту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб», що виконується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та науково-технічною бібліотекою НТУ «Дніпровська політехніка», публічного простору – Івент-центру.

Завдання цього оновленого простору – стати місцем спілкування спільноти, організації подій, заходів, проектів, які будуть в першу чергу корисні і потрібні його відвідувачам.
Відкритий простір, як один із найпопулярніших інструментів демократії, зібрав креативних, сміливих та готових до сюрпризів співробітників бібліотеки та університету, волонтерів, представників благодійних фондів і громадських організацій м. Дніпро, ініціативних студентів, представників неформальних студентських груп, випускників, представників ЗМІ, студентів з числа ВПО. На заході були присутні Ольга Косянчук (координатор проекту федеральної компанії GIZ) та Карстен Ценер (міжнародний експерт GIZ).
Присутні активно обговорювали наповнення сучасного хабу інновацій та колаборативності у БІБЛІОТЕЦІ.
Принципами відкритого простору були:
Всі, хто прийшли – саме ті, хто мав прийти.
Все, що відбувається, саме те, що має відбуватись.
Все починається, коли приходить час.
Якщо кінець, то кінець. Якщо не кінець, то - не кінець. 

У відкритому просторі діяв один закон - закон мобільності. Учасники вільно переміщувались простором туди, де їм було особисто цікаво і де вони могли бути максимально корисними. Час від часу учасники ходили пити каву, дихати свіжим повітрям, а іноді бігали з однієї групи до іншої, ініціюючи обговорення та розповідаючи про результати і відкриття в інших групах. Перших можна умовно назвати - метеликами, других - бджілками. І перші і другі для динаміки та для результатів відкритого простору є надзвичайно потрібні. Метелики видавали несподівані ідеї, а бджоли їх розкручували у динамічне обговорення. 

Крім того, у відкритому просторі було просте попередження - будьте готові до сюрпризів, адже завдяки самоорганізації, пристрасті та відповідальності учасників, важко передбачити, які можуть бути відкриття під час такого заходу. Саме такою несподіванкою стало відвідування Креативного простору НТУ "Дніпровська політехніка" - Clever Space Dnipro.

Під час заходу :
● зібрано пропозиції від ключових зацікавлених сторін щодо послуг та проектів для впровадження в івент-центрі; 
● розроблено у партисипативний спосіб послуги та проекти для майбутнього коворкінгового центру; 
● сплановано реалізацію конкретних заходів, спрямованих на створення коворкінгового центру, у структурований спосіб за участі всіх зацікавлених сторін; 
● створено робочі групи для впровадження розроблених проектів та послуг, а також узгоджено подальші кроки; 
● виявлено мережу зацікавлених сторін для подальшої підтримки функціонування коворкінгового центру; 
Результати обговорень під час відкритого простору документувались, а по завершенню заходу кожен учасник отримав книгу, яка містить протоколи всіх обговорень з контактами ініціаторів обговорень. 

Тож робімо свій внесок у трансформування України у розвинену європейську державу!!!


Відділ громадської інформації НТБ
НТУ «Дніпровська політехніка»

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт