Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
22.08.2018

Геотуризму бути!

З двомісячного стажування у лабораторії навколишнього середовища та динаміки гірських територій університету Савой Монблан, м. Шамбері повернувся доцент кафедри загальної та структурної геології Дмитро Приходченко. Наукове стажування, тема якого «Геотуризм: створення та розвиток геотуристичних маршрутів і популяризація геоосвіти», відбулося на запрошення французької лабораторії при стипендіальній підтримці французького уряду та Французького Інституту в Україні.

Охристі пісковики. Геопарк ЮНЕСКО Люберон, Франція

Стажування видалось дуже плідними та результативним завдяки професійному ставленню та чуйному відношенню кураторів стажування – Фаб’єну Хоблеа та Наталі Кайла, науковців лабораторії та провідних фахівців у сфері геотуризму. 
Подорожі, походи, маршрути, офіційні заходи, конференції – все задля того щоб зрозуміти дієві механізми розвитку геотуризму, валоризацію потенційних об’єктів туризму, науковий супровід, організаційні та інформаційні аспекти. 
Французькі колеги влаштували тижневий науковий візит до Іспанії (за маршрутом: Барселона – Сарагоса – Логроньйо – Теруель – Сорія – Таррагона), з метою аналізу зв’язків стейкхолдерів у геотуризмі та вивчення скам’янілостей динозаврів. У ході візиту проведено плідні зустрічі з науковцями-палеонтологами університетів Сарагоси та Ла-Ріохи, які поділилися досвідом розвитку геотуризму. Також відбулися дослідницькі поїздки до геотуристичних об’єктів у Швейцарії та Італії.

Малахітова стінка у давній шахті та сліди динозаврів Theropods

У Франції робота Дмитра Приходченка була сфокусована на здобутті досвіду наукового супроводу туризму, його менеджменту, організації співпраці з місцевою владою та громадами, адаптацією геологічної інформації для дітлахів та дорослих. Доцент відвідав три Геопарки ЮНЕСКО (Luberon UNESCO Global Geopark, Massif des Bauges UNESCO Global Geopark, Conca de Tremp-Montsec UNESCO Global Geopark) і багато окремих геотуристичних атракцій: відслонення, печери, фігури вивітрювання, кар’єри та шахти популярні серед туристів.

Геотуристичними маршрутами французьких Альп

В останні дні візиту відбулася офіційна зустріч з представниками адміністрації університету Савой Монблан. Разом з віце-ректором з міжнародних відносин Лоуренс Віньольє та керівниками проектів ERASMUS Мехді Чергуй, Паскаль Февре, та Ерік Бруна обговорили можливості спільних французько-українських науково-освітніх проектів у сферах геології, ГІС-технологій, туризму, лінгвістики та економіки. Французька сторона запропонувала активізувати роботу і виявила високу зацікавленість у співпраці. 

Офіційна зустріч з представниками адміністрації університету Савой Монблан

Натхненний, з багатьма ідеями, новими знайомствами та повним рюкзаком досвіду, гірських порід та мінералів повернувся Дмитро Васильович до стін рідної Дніпровської політехніки. На наше запитання до нього про перспективи розвитку геотуризму в Україні та українсько-французького співробітництва Дмитро відповів так: «Українсько-французьке співробітництво набирає обертів у нашому університеті, зокрема, у сфері геотуризму. І, найголовніше, геотуризму - бути! Ми лише на початку шляху, але тим цікавіший маршрут!».

Особисту подяку у допомозі організації стажування Дмитро Приходченко висловлює керівнику Україно-Французького центру мови та культури Дніпровської політехніки Євгенії Солдатенко, чуйній, професійній та красивій!


Кафедра загальної та структурної геології

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт