Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
27.06.2018

Всесвітній гірничий конгрес в Астані – Форум промисловців і вчених

Звіт української делегації, яку очолював академік Г.Г. Півняк, 
про участь у Всесвітньому гірничому Конгресі у Казахстані

У столиці Республіки Казахстан з 19 по 22 червня проходив 25-й Всесвітній Гірничий Конгрес. Україна була представлена двома делегаціями. Одна, під керівництвом академіка Г.Г. Півняка, представляла інтереси компанії ДТЕК ЕНЕРГО, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та Інституту геотехнічної механіки ім. Н.С. Полякова НАН України, друга під керівництвом мера м. Кривий Ріг, д.т.н., професора Ю.Г. Вілкула – інтереси компанії МЕТІНВЕСТ і Криворізький національний університету. 

У роботі Конгресу взяли участь близько 3000 делегатів практично з усіх гірничодобувних країн. Всі основні події – пленарне засідання, робота секцій і процедура закриття форуму – проходили в чудовій футуристичній будівлі Конгрес-холу. 

Актуальні напрями досліджень, що задавали тон обговорень, стосувалися проблем розробки родовищ, адитивних технологій, технологій доповненої реальності, глобальної четвертої науково-технічної революції (Технологія 4.0). З доповідями від українських делегацій на секціях «Підземна розробка родовищ» та «Геомеханика» виступили професори В.І. Бондаренко, А.П. Круковський і О.М. Шашенко. 


Теми повідомлень стосувалися проблем теплової і електроенергетики, перспектив вугільної галузі на тлі бурхливого розвитку альтернативних джерел енергії, цифрового моделювання підземних і відкритих структур вугільних підприємств, будівництва підземних виробок в зонах високоамплітудних геологічних порушень. 
Як зазначив голова Міжнародного оргкомітету Всесвітнього Гірничого Конгресу професор Марек Цала, 25 ювілейне зібрання гірничої еліти світу проходило під слоганом «Інноваційна перевага – крок вперед на шляху до зростання гірничої промисловості, що охоплює весь виробничий ланцюг: від розвідки і видобутку до збагачення, від оцінки до залучення міжнародного фінансування. 
Ще один важливий висновок,який прозвучав у виступах багатьох учасників Конгресу, полягає в тому, що подальше зростання гірничого-металургійного комплексу безпосередньо залежить від успішної взаємодії держави, бізнесу і науки.
На другий день роботи Конгресу в конференц-залі Бізнес - центру «Дипломат» відбулися установчі збори з приводу створення Євразійської академії гірничих наук. Українська делегація умовно увійшла до складу цієї структури як член-спостерігач. Засновані всі структури Академії, місцем знаходження її головного офісу визначено м. Астана. Президентом Академії обрано доктора технічних наук Риспанова Нурлана Бектасовича. Всі три дні у виставковому комплексі «Кармі» працювала Виставка гірничої техніки. 


Члени делегації з інтересом оглянули експозиції, серед яких були представлені і такі українські підприємства, як Новокраматорський, Полтавський і Сумській машинобудівні заводи. 

Завершила роботу Конгресу урочиста церемонія передачі символічної шахтарської олійної лампи представнику Австралії, де в 2021 році відбудеться наступний 26-й Всесвітній Гірничий Конгрес. Відкривав і закривав роботу Конгресу його Голова, представник Польщі, доктор Марек Цала. 





Попутні нотатки
Крім цікавої роботи в секціях Конгресу і бесід з колегами з інших країн, його учасники мали можливість ознайомитися з дивовижною красою міста, що виникло посеред безкрайнього казахському степу. 
Генеральним проектувальником Астани став японський архітектор Кісі Курокава. У Мережі можна знайти різні оцінки його проекту: від захоплених до негативних. Але те, що нам довелося побачити, безумовно, вражає. Це без перебільшення місто майбутнього, місто-мрія, місто-казка. 


Наша глибока повага тим, хто прийняв рішення його будувати, тим, хто проектував незвичайні будівлі і проспекти, і тим, хто безпосередньо будував і продовжує будувати це дивовижно красиве місто.


Г. Півняк, В. Бондаренко, А. Шашенко (НТУ «ДП»), 
В. Черватюк, М. Шишов (ДТЕК ЕНЕРГО), 
А. Круковський (ІГТМ НАНУ), 
представники України на 25-му Всесвітньому Гірничому Конгресі

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт