Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
25.04.2018

Прикладні біотехнології в гірництві

Сьогодні в НТУ «Дніпровська політехніка» проходить надзвичайно важлива міжнародна конференція «Прикладні біотехнології в гірництві».

Конференція організована в рамках освітнього проекту «Біотехнології в гірництві – інтеграції нових технологій в освітню практику» між Технічним університетом «Фрайберзька гірнича академія» (м. Фрайберг, Німеччина) і Державним ВНЗ «Національній гірничий університет» (сьогодні НТУ «Дніпровська політехніка» на 2015-2018 рр., який було затверджено в рамках DAAD програми «Професійно пов’язане партнерство з університетами країн, що розвиваються».

На Пленарному засіданні 25 квітня взяла участь численна делегація науковців ФРН, у тому числі професори Технічного Університету «Фрайберзька гірнича академія» Міхаель Шльоман, Герман Хайльмайєр, Карстен Дребенштедт, а також представники інших країн – директор департаменту гідрометалургійних і біотехнологічних процесів компанії CodelcoTech (Чілі) Мартінец Патрісіо та фахівці у галузі гірничих біотехнологій з Нігерії та Пакистану. Прибули вітчизняні фахівці з проблем екології з Полтави, Львова, Кривого Рогу і провідні спеціалісти – Руслан Стрілець, директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обладміністрації, Тетяна Завгородня, відділ безпеки ТОВ техногенний ресурс цінних елементів ДТЕК Energy.

Учасники конференції підбивають деякі підсумки плідної довгострокової співпраці. А в наступні дні на засіданнях секцій будуть обговорювати основні напрями, над якими працюють німецькі та українські науковці, зокрема: фітотехнології у гірництві; фіторемедіація; рослини, придатні для застосування у фітомайнінгу та фіторемедіації; роль ризосфери при розробці фітотехнологій та у сфері фіторемедіації; рослинна біомаса та біоенергетика; екологічне відновлення гірничих об'єктів; ландшафтна фіто-архітектура; мікробіологічні технології в гірничій справі; модельні експерименти (біореактори) та кучне біовилуговування; молекулярні підходи в біомайнінгу; біомайнінг різних елементів (включаючи германій, індій та інші рідкі метали); біоремедіація та біоекономіка; правові питання при застосуванні гірничих біотехнологій.

Напередодні конференції відбулася зустріч ректора НТУ «Дніпровська політехніка» Геннадія Півняка з координаторами освітнього проекту – з боку ТУ «ФГА» професором Германом Хайльмайєром; з боку НГУ – доцентом кафедри екології Іриною Клімкіною та професором Олександром Ковровим. 

Термін «біомайнінг» є відносно новим як для фахівців в галузі гірництва, так і для спеціалістів у сфері екології. Він охоплює застосування широкого спектру екологічно чистих «зелених» технологій в гірничодобувній промисловості, які базуються на процесах біовилуговування, біологічного очищення шахтних вод, бактеріального знесірчення вугілля, фіторемедиаціі забруднених територій та інших технологіях. 
В довгостроковій перспективі впровадження вищезазначених гірничодобувних біотехнологій створить сприятливе підґрунтя для раціонального використання природних ресурсів, інтеграції інноваційних технологій в галузі видобутку та переробки корисних копалин, екологізації процесів гірничого виробництва. Але треба зазначити, що ці технології можуть значно покращити загальний екологічний стан не лише в Україні та Німеччині, але й на планеті.



ІАЦ НТУ «Дніпровська політехніка»
Фото відеостудії «Юність»

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт