Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
09.08.2017

Візит заступника міністра освіти і науки України Юрія Рашкевича до Національного гірничого університету (ВІДЕО)

9-10 серпня на Дніпропетровщині з робочим візитом перебуває заступник міністра освіти і науки України Юрій Михайлович Рашкевич. Після зустрічі з головою Дніпропетровської облдержадміністрації В.М.Резниченком заступник міністра завітав до Національного гірничого університету.

Юрій Михайлович обіймає цю посаду всього два місяці, це його перше відрядження. Чому саме до Дніпра? Поважний гість пояснив просто: відвідує Гірничий на запрошення ректора Геннадія Григоровича Півняка. Це не тільки цікаво, а й важливо послухати думки викладачів університетів саме промислового краю в період реформування вищої освіти.

Перебуваючи у Гірничому, заступник міністра відвідав приймальну комісію, поцікавився роботою та результатами вступної кампанії-2017. Ознайомився з роботою комп’ютерного центру, інформаційної бази, профорієнтаційною діяльністю на факультетах та навіть роботою студентського буфету.

Юрій Михайлович добре розуміє проблеми вищої школи, зокрема вступної кампанії-2017, оскільки тривалий час працював проректором Львівської політехніки. Його запитання були доречними і влучними. Міністерство освіти зацікавлене якнайшвидше виправити помилки щодо вступу до навчальних закладів, зробити цей процес простим, зрозумілим і прозорим для вступників.

Цього дня Ю. М. Рашкевич відвідав кафедру гірничих машин та інжинирінгу НГУ. Ознайомився з історією кафедри, відзначив здобутки і перемоги, побував в аудиторіях, досить ретельно оглядав лабораторії, майстерні, полігон, в яких студенти Гірничого мають унікальну можливість не просто слухати теорію, а й, що найважливіше, перевірити отримані знання на практиці – попрацювати, полюбити машини, відчути задоволення від самостійно здійсненого.

Для гостя проведено екскурсії в Народному музеї історії імені Олександра Поля та одному з кращих в Україні геолого-мінералогічному музеї НГУ.

Після знайомства з Гірничим університетом відбулась цікава зустріч у форматі круглого столу з проректорами, директорами інститутів, деканами факультетів НГУ з актуальних проблем вищої освіти та євроінтеграції.

Ректор НГУ академік НАН України Геннадій Григорович Півняк подякував заступнику міністра освіти Юрію Михайловичу Рашкевичу за те, що своє перше відрядження на цій посаді він здійснив саме до Гірничого університету, висловив задоволення від того, що цю справу доручено обізнаній людині – відомому науковцю, практику, тому варто чекати на конкретні, дієві й конче потрібні результати щодо реформування вищої освіти в Україні.

Юрій Михайлович перед поважним зібранням щодо свого першого відрядження саме до Дніпра висловився таким чином: на Дніпропетровщині жива промисловість, тут є практика, відчутний зв’язок науки й виробництва, тут студенти проходять справжню практику на заводах, фабриках, шахтах. Тут все реальне, а не віртуальне. Саме на Дніпропетровщині відчувається та єдність освіти і замовника ринку праці, якої так бракує в інших регіонах, і тут відчутний реальний зворотній зв’язок.

Під час такого неформального спілкування із заступником міністра кожен учасник круглого столу мав можливість висловити свою думку щодо реформування вищої освіти, зосередити увагу гостя на своїй пропозиції і одразу ж отримати обговорення цієї теми з фахівцем міністерства освіти. Не завжди і не усім випадає така нагода впливати на процес реформування в країні, тому весь професорсько-викладацький корпус НГУ дуже вдячний Юрію Михайловичу за пильну увагу до проблем вищої школи й за високу оцінку діяльності всього колективу. Зазначимо, пропозиції від викладачів були конкретними, перевірені часом і такими необхідними для сучасного суспільства, яке втомилося від очікувань.

Зі свого боку, заступник міністра поділився своєю ідеєю щодо створення при міністерстві ради або комітету, до складу якої або якого увійдуть найпрогресивніші й компетентні ректори або проректори вишів України, які й будуть допомагати міністерству освіти не відриватися від життя, а реально реформувати вищу освіту нашої держави.

Учасники зустрічі залишилися задоволеними від спілкування із заступником міністра освіти. А на Юрія Михайловича чекає ще один насичений день на Дніпропетровщині – зустріч з ректорами вищих навчальних закладів усієї області, відвідування високотехнологічного виробництва ДП НВО «Павлоградський хімічний завод» та компанії ДТЕК Павлоградвугілля – основної бази практики студентів та реального втілення наукових проектів Гірничого університету.

ІАЦ НГУ

Фото відеостудії “Юність”


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт