Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
17.05.2017

Охорона навколишнього середовища - головне завдання майбутніх фахівців

У Національному гірничому університеті 16-17 травня проходить заключний семінар Міжнародного проекту «Підвищення рівня знань серед студентів і викладачів з безпеки хвостосховищ та законодавчий огляд в Україні».


Заявником і виконавцем даного проекту є саме ДВНЗ «НГУ» у співпраці з ТОВ «Екоплатформа».

Учасниками семінару стали представники кількох країн Європи та Азії. Зазначимо,що фінансова підтримка цього проекту здійснюється Федеральним міністерством навколишнього середовища Німеччини (BMUB) в рамках Програми консультаційної допомоги для охорони навколишнього середовища в країнах Центральної та Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, а також в інших країнах, розташованих по сусідству з Європейським Союзом. Проект реалізується за сприяння Німецького відомства з охорони навколишнього середовища (UBA).


Основним завданням проекту є підвищення обізнаності майбутніх фахівців щодо безпеки накопичувачів промислових відходів, а також підвищення рівня безпеки промислових відходів на законодавчому рівні в частині виконання Україною своїх зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

В резюме проекту «Підвищення рівня знань серед студентів і викладачів з безпеки хвостосховищ та перший законодавчий огляд в Україні» зазначено, що в рамках проекту Німецького відомства з охорони навколишнього середовища «Підвищення безпеки промислових хвостосховищ на прикладі українських підприємств», успішно виконаного протягом 2013-2015 рр. українськими фахівцями, у тому числі науковцями Державного ВНЗ «Національний гірничий університет», була розроблена Методика комплексного оцінювання безпеки багатотоннажних накопичувачів рідких промислових відходів на основі контрольних списків. Ця методика схвалена Німецьким відомством з охорони навколишнього середовища та провідними міжнародними експертами у цій галузі.


Європейська Економічна Комісія ООН (ЄЕК ООН) та Німецьке відомство з охорони навколишнього середовища закликали держави-члени ЄЕК ООН до поширення розробленої методики для використання на практиці відповідними органами влади, компетентними органами та операторами хвостосховищ.

Результати та висновки першого проекту показали, що ефективне вирішення проблеми безпеки накопичувачів промислових відходів в Україні можливе лише при одночасному вирішенні цього питання на практичному рівні шляхом поширення Методики та законодавчому рівні (через огляд стратегії компетентних органів влади).

Протягом 2016-2017 рр. реалізовано вже другий проект в Україні щодо безпеки хвостосховищ за темою «Підвищення рівня знань серед студентів і викладачів з безпеки хвостосховищ та перший законодавчий огляд в Україні» за фінансової підтримки та координації Німецького відомства з охорони навколишнього середовища та за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів України і Міністерства освіти та науки України.


Проект розподілено на дві складових відповідно до головних цілей:

- підвищення рівня знань серед українських студентів з екологічних та гірничих напрямків освіти та молодих викладачів ВНЗ у галузі охорони навколишнього середовища щодо безпеки хвостосховищ на основі сучасного європейського підходу до підвищення безпеки небезпечних об'єктів гірничодобувної промисловості за допомогою новітнього навчального курсу (освітній компонент проекту);

- підвищення рівня безпеки хвостосховищ на законодавчому рівні в частині виконання Україною своїх зобов'язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (Директиви 2006/21/ЄС про управління відходами видобувної промисловості (законодавчий компонент проекту).

Найважливіші моменти Міжнародного проекту «Підвищення рівня знань серед студентів і викладачів з безпеки хвостосховищ та законодавчий огляд в Україні» розглянули на семінарі у своїх доповідях:

менеджер проекту, керівник ТОВ «Екоплатформа» Ірина Ніколаєва – «Представлення цілей заключного семінару»;

Герхард Вінкельманн-Ойє – «Німецьке відомство з охорони навколишнього середовища (UBA)»;

Григорій Шматков – «Актуальність проблеми управління накопичувачами промислових відходів в Україні»;

Ірина Ніколаєва – «Презентація результатів міжнародного проекту з безпеки хвостосховищ, 2013-2017»;

Клаудія Камке – «Безпека хвостосховищ як напрямок роботи Конвенції ЄЕК ООН про транскордонний вплив промислових аварій»;

Олександр Семенець – «Національна стратегія поводження з відходами Міністерства екології та природних ресурсів України –промислові відходи»;

Тетяна Омельяненко – «Дорожня карта з імплементації європейського законодавства в контексті підвищення безпеки хвостосховищ в Україні»;

Ірина Ніколаєва – «Законодавчий компонент проекту»;

Дмитро Рудаков – «Огляд Тренінгового курсу з безпеки хвостосховищ, проведеного у Національному гірничому університеті».

ІАЦ НГУ

Фото Дар’ї Климової


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт