Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
10.01.2017

На авторський Вертеп до музею-садиби Дмитра Яворницького


Різдво у Яворницького

Студенти, викладачі та співробітники Національного гірничого університету на різдвяні свята завітали до музею-садиби Дмитра Яворницького на виступ Львівського студентського братства з авторським Вертепом. Цей колектив вже вдруге приїздить до Дніпра саме під час різдвяних свят з проектом "Різдво від Заходу до Сходу".

Ця різдвяна подія зібрала у коло однодумців, поціновувачів українських традицій та бажаючих долучитися до національного надбання. Різдво для українців – це особливе свято: свято нашої сили й щастя, миру й надії на краще, душевного спокою й очікування кращого.

Львівський вертеп одразу заволодів аудиторією. Акторська гра юнаків і юнок приємно вразила численних глядачів, бо була щирою та переконливою. Образи Ангела, Царя, Богоматері з маленьким Ісусиком, Жида, Циганки, Чорта надовго запам'ятаються своєю яскравістю й самобутністю. Студенти зі Львова подарували дніпрянам справжню естетичну й духовну насолоду на Різдво.




Модератор заходу Яна Петрівна Тимошенко продовжила розповідь про святкування Різдва сто років тому у Катеринославі.

Також усім було запропоновано зробити екскурс у минуле й переглянути короткометражну стрічку про зустріч Нового року у радянському союзі. На той час саме слово Різдво не вживалося так як сьогодні.

На цей красивий захід було запрошено відомих науковців, діячів культури Дніпропетровщини, серед яких були директор Центру культури української мови ім.О. Гончара Ірина Цюп’як, дніпровська письменниця Леся Степовичка, львівський скульптор Ярослав Мотика, відомий краєзнавець Микола Чабан, літературознавець Костянтин Дуб, творча інтелігенція м. Дніпро.

Заряджені святковою атмосферою та, вступаючи у новий відлік часу, всі присутні на зустрічі освятилися найкращими почуттями, побажали одне одному щастя, здоров’я, мирного неба над Україною, статків і злагоди в родинах.




Саме такими спонуками і була просякнута світська обрядовість зустрічі Нового року в Україні: горщиком куті на покуті, щедрим житнім засівом сусідської домівки, величальною щедрувальницькою піснею на честь господаря й господині та їхніх діточок.



Лише тоді, коли ми повернемося до своїх духовних джерел, яскравий освіт новорічної ялинки стане справжнім святом в оселі, запам’ятається на все життя нам і нашим дітям. Від того, як ми шануватимемо своїх предків, свої кращі традиції, залежатиме наша духовність, наша цивілізованість і майбутнє нашої родини, рідної України. 

ІАЦ НГУ

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт