Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
01.12.2016

Відверто про важливе

Засідання за круглим столом з актуальних питань атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування.

У Національному гірничому університеті 28 листопада відбулась зустріч за круглим столом з директором Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН України, членом – кореспондентом НАПН України, доктором педагогічних наук, професором Андрієм Гаррійовичем Шевцовим. У засіданні взяли участь ректори та проректори вищих навчальних закладів Дніпропетровщини.











А.Г.Шевцов зазначив, що Україна переходить на якісно новий рівень освіти через тривалий і поетапний процес імплементації Закону України «Про вищу освіту» відповідно до міжнародних вимог і стандартів, а також виведення її на світовий європейський рівень. Тому його візит до Дніпра є важливим кроком , аби дослухатися думки професорсько-викладацького складу Дніпропетровщини, врахувати побажання під час реформування галузі.


Ведучий засідання Андрій Гаррійович запропонував зосередитися на трьох важливих питання: атестації кадрів вищої кваліфікації, ліцензуванні та готовності вишів Дніпра до навчання студентів з вадами здоров’я.

Обговорюючи питання атестації кадрів вищої кваліфікації, директор Департаменту зазначив, що це є зоною відповідальності кожного навчального закладу, особливо тепер, коли кожен самостійно забезпечує функціонування системи атестації наукових кадрів, мережі спеціалізованих вчених рад та аналіз їхньої діяльності. Чи готові виші до такої автономії – питання доброчесності кожного університету.


Мета сьогодення – якнайшвидше вирішити питання впровадження нових положень у сфері захисту дисертацій і присудженні наукових ступенів, передбачених Законом «Про вищу освіту». Треба зробити усе, аби документи про наукові ступені та вчені звання отримували достойні люди, які досягли цього своєю працею. Тому на часі формування мережі спецрад з проведення експертизи дисертаційних робіт та організація проведення експертизи дисертацій з метою встановлення їх відповідності державним вимогам на здобуття наукових ступенів доктора, кандидата наук.

«Ми усвідомлюємо, що документ може бути недосконалим, адже він створений саме для того, щоб ініціювати експертну роботу академічної спільноти у цій сфері та перевести дискурс розгляду питання наукової несумлінності з площини емоцій і банальних взаємних звинувачень у русло конструктивної роботи і надійного правового забезпечення», – зазначив Андрій Шевцов.


Питання, які окреслив головуючий, хвилюють усіх. Тому побажань і пропозицій було чимало. Андрій Гаррійович подякував усім присутнім за небайдужість, високий професіоналізм та відповідальність.

Аби обговорити питання навчання у вишах людей з особливими потребами, до присутніх звернувся представник Департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА, який зазначив, що керівництво області вдячне всім ректорам вишів Дніпропетровщини за розуміння та підтримку в цьому питанні та виділяє кошти на проведення аналізу доступності навчання у ВНЗ дітей з обмеженими можливостями.


Зустріч у Дніпрі в колі однодумців пройшла в доброзичливому та конструктивному дусі. У директора Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН України, члена – кореспондента НАПН України, доктора педагогічних наук, професора Андрія Гаррійовича Шевцова залишилися приємні враження від спілкування. Всі пропозиції будуть враховані  під час прийняття рішень.

ІАЦ НГУ

Фото відеостудії «Юність»


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт