Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
23.11.2016

Клуб «Ріднокрай»: нові сенсації

Чергове засідання краєзнавчого клубу «Ріднокрай» приурочили до ювілею тележурналістки-краєзнавця Галини Півняк.


Краєзнавчий клуб «Ріднокрай» діє при ДОУНБ ім. Кирила і Мефодія вже більше 25 років. Щомісяця – новий спікер, нова тема, нові маловідомі факти про Дніпропетровщину. Саме тут відкриваються сенсації і сторінки історії. Щоправда, сьогодні поняття «сенсація» деформувалося й історичні витоки, невідомі імена, які розвивали наш край, широку публіку мало хвилюють. Але все ж є люди, які бережуть цю пам'ять і неоціненні знання. Як це багато років робила заслужений журналісту України, багаторічний редактор і автор циклів телепередач Галина Півняк. Саме їй вдалося зібрати в своїх сюжетах і передачах унікальні відомості і навіть сенсаційні відкриття про наш край. Для випусків програм обласного телебачення «Джерело», «Дніпрові пороги», «Світ пізнає нас, ми пізнаємо світ», «Дивосил» журналістка залучала різних експертів, талановитих особистостей, людей залюблених у свою малу батьківщину, а також молодих вчених з цікавими ідеями. Сьогодні архів цих проектів став справжньої культурною пам’яткою для нашого міста.


Голова краєзнавчого клубу «Ріднокрай» – доктор історичних наук, професор кафедри історії та політичної теорії НГУ, відомий краєзнавець – Ганна Швидько відкрила засідання розповіддю про історію виникнення терміну «краєзнавство». Він зародився на початку 20-х років ХХ століття, але вже у 1930 році радянською системою заборонялося навіть вживання цього слова, краєзнавців репресували. Знищення провідників історії краю стало тотальним настільки, що тільки через десятиліття краєзнавство вдалося відродити. Згадаємо, що це сталося завдяки діяльності академіка НАН України Петра Тронька, який у 1990 році ініціював заснування Національної спілки краєзнавців України і як її голова розгорнув цей рух. У Дніпрі краєзнавчу «естафету» підхопили науковці й люди інших сфер. Серед них і тележурналіст Галина Півняк.


Як зазначила завідувачка краєзнавчого відділу ДОУНБ Ірина Голуб, звернення до хвилюючої теми журналістів вчора і сьогодні відрізняються. Якщо Галина Півняк спільно з клубом «Ріднокрай» в телепередачах піднімала з глибин невідомі цікаві факти історії, то сьогодні звертаються із запитами розшукати будинки з привидами.., не знаючи, що нові сенсаційні факти відкриваються щомісяця на засіданнях «Ріднокраю». Телепередачі Галини Півняк вражали Україну й досить часто транслювалися на республіканському телебаченні.


Про те, як створювалися програми розповідали учасники клубу. Таємницями цікавого процесу написання закадрового тексту і його озвучування диктором поділився відомий журналіст-краєзнавець обласної газети «Зоря» Микола Чабан, який також причетний до появи своєрідного телеальманаху.


Голова Дніпропетровського обласного відділення Національної спілки краєзнавців, доцент кафедри історії та політичної теорії НГУ Ігор Кочергін долучився до появи масштабного телепроекту «Козацька регата» та «Подорож до Сонцівки», звідки родом Дмитро Яворницький.

– Зйомки телепрограми «Козацька регата» тривали два тижні, – розповідає кандидат історичних наук Ігор Кочергін. – Ми відправилися на яхтах шляхомз міста Дніпро і до Севастополю, яким у 17-18 ст. ходили запорозькі козаки на чайках, а у 19 ст. пройшов етнограф та історик Олександр Афанасьєв-Чужбинський. Ці кадри на сьогодні унікальні і я радий, що став співавтором такої телепередачі.


Співробітництво з тележурналістом Галиною Півняк для багатьох ставало стартом у творчій діяльності, вона завжди помічала таланти.

– Галина Андріївна має добру рису, властиву небагатьом людям: відкривати таланти, запалювати зірки, – розповідає поетеса і письменниця, провідний фахівець ЦКУМ НГУ ім. О. Гончара НГУ Леся Степовичка. – У цьому я переконалася, будучи очільником обласної письменницької організації у 2002-2012 роках. Багато хто з письменників-початківців відчув підтримку Галини Андріївни, коли вона щедрою рукою надавала їм ефір, організувала літературний бенефіс, творчу зустріч на телеекрані. Галина Півняк була й залишається генератором багатьох цікавих креативних ідей, надиктованих небайдужим серцем.


У ході засідання «Ріднокраю» виявилося, що заслужений журналіст України Галина Півняк згуртувала навколо себе числених експертів, підтримала не один культурологічний проект у нашому місті, відкрила чимало талантів. Про це говорили журналіст Борис Ковтонюк, науковці Микола Долгов і Михайло Рябцев. Представники прес-центру і відеостудії «Юність» Національного гірничого університету подякували Галині Андріївні за довгорічну творчу дружбу. Саме тут зберігається архів тележурналістки з краєзнавства, який використовується для створення сучасних проектів.








 



ІАЦ НГУ

Фото Володимира Корінного (відеостудія «Юність» НГУ)


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт