Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
01.11.2016

Співробітниця НГУ – учасниця «Німецьких тижнів в Україні»

МОВА ЄДНАЄ СЕРЦЯ

Завершилися "Німецькі тижні в Україні", які проводилися у Дніпрі і вмістили в себе концерти у Філармонії та Консерваторії, виставку живопису в Художньому музеї, присвячену 75-річчю депортації німців, екскурсії історичними місцями проживання етнічних німців, відзначення 150-річчя лютеранської кірхи, виставку книг німецьких письменників для дітей, тощо. Одною із яскравих подій цьогорічної німецької фієсти стала творча зустріч відомої української письменниці Лесі Степовички з читачами у Дніпровській Центральній міській бібліотеці. У рамках зустрічі член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, автор 14 книг, лауреат багатьох літературних премій, співробітник НГУ Леся Степовичка презентувала 2-томник прози «Німці в городі».

Ця талановита артистична жінка була відома етнічним німцям Придніпров’я лише як викладач німецької мови, Deutschlehrerin. Цього дня відкрилася її нова грань - письменниці, поетеси, яка пише романи і повісті, оповідання і новели про німців. Вони приїздять до Дніпра, Києва, Львова, щоб завоювати Україну (як бізнесмени), щоб пізнати Україну (як туристи), щоб згадати своє минуле( колишні солдати Другої світової). А ще вона - першокласний перекладач з німецької, якій довелося не тільки перекладати для послів і торгових аташе ФРН та Австрії, для підприємців і туристів, але й описати ці зустрічі і пригоди іноземців у своїх книгах. Як заявила сама авторка: "В цій книзі акумульовано і художньо переосмислено мій багаттий життєвий і професійний перекладацький досвід".Отож, ми знали її як викладача, як Frau Alexandra Schuhmann, а друзі, що прийшли привітати, називали її "пані Леся". І це були дуже цікаві особистості, знакові люди нашого міста і Придніпров я: народний художник України, автор памятників Тарасу Шевченку і Олександру Полю, скульптор Володимир Небоженко, письменник-краєзнавець, наш гід по німецьким місцям Катеринославщини - Микола Чабан, заслужений артист України Євген Токолов, журналіст обласного радіо Валентина Орлова, громадський діяч Іван Дремлюга, технічний перекладач з німецької, однокурсниця "іменинниці" Катерина Глушак, колега-викладач англійської мови в ДМетІ Оксана Бондарчук та ін. Бенефіціантку привітав фольклорний колектив ВІА "Guten Abend" під керівництвом фрау Ельвіри. Співачки в німецьких народних костюмах виконали "Колискову "Моцарта, німецьку народну пісню "Ach, Isabella", класичні речі під супровід фортепіано. Відомий артист Органного залу, скрипаль, альтист Лео Келер віртуозно зіграв класичні твори Баха-молодшого, Бібера, Френка Синатри та українські мелодії. 7-літній Даня Менцер прочитав вірш Гете в оригіналі. Присутні вітали пані Лесю, дарували осінні квіти. Відбулася автограф-сесія. Леся Степовичка з натхненням читала вірші Гессе і Рільке у своїх перекладах. Вона розповіла, що книги цих поетів привіз їй із Німеччини і подарував ще минулого століття Ректор НГУ, академік НАН України Геннадій Григорович ПІвняк, і відтоді вона частенько заглядає на сторінки поетичних томів і займається художнім перекладом віршів цих поетів.

Атмосфера дружби двох великих народів - українського та німецького - панувала не тільки у фрагментах творів, які зачитувала авторка, а й у залі, у спогадах виступаючих старших людей. Музика і поезія, українська та німецька мови переплелися і єднали серця.

Працівник бібліотеки Лариса Друбецька продемонструвала твори письменниці, які були розміщені на бібліотечному стенді і вибачилася, що тут лише частка її книг, тому що інші зараз "на руках". Вона подякувала Лесі Степовичці і товариству німців «WIEDERGEBURT» за те, що провели цей змістовний захід в стінах бібліотеки.

Наостанок пані Леся подякувала гостям і запросила "на каву з келихом шампанського". Незабутній вечір проминув як одна мить, у затишних стінах бібліотеки.

Вольдемар РАЙНБЕРГ, голова Дніпропетровського обласного товариства німців "WIEDERGEBURT"

Ніколас МЕНЦЕР, заступник голови Дніпропетровського обласного товариства німців "WIEDERGEBURT"


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт