Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
10.10.2016

Юридичному факультету НГУ – 15 років

Уявити сучасне життя без юриста просто неможливо, як і Національний гірничий університет без юридичного факультету.


Цей факультет гармонійно вписався в структуру гірничого університету в 2001 році. Починаючи з 1997 року згідно ліцензії МОН України тут почали готувати юристів. Але все ж таки мріялося про повноцінний факультет. І аргумент для відкриття юридичного факультету в НГУ був вагомим: жоден виш України не готував фахівців-юристів в таких важливих для держави правових напрямках, як гірниче, геологічне, екологічне, земельне, транспортне, енергетичне право. Мрії мають особливість збуватися. Стрімко пролетів час. Юридичний став перлиною серед інших факультетів. У день свого професійного свята – Дня юриста , цей факультет святкує своє перше 15-річчя. Це юна і чудова дата, яка дозволяє говорити, що вже є традиції, колектив, вагомі перемоги, й водночас свідчить, що багато всього попереду. Тож напередодні нам вдалось поспілкуватись з керівництвом факультету: деканом – С.В. Грищаком, кандидатом юридичних наук, доцентом кафедри конституційного та адміністративного права; заст. завідувача кафедри цивільного та господарського права – Р.С.Кіріним, доктором юридичних наук, професором; завідувачем кафедри кримінального права та кримінології Є.Г.Шаніною, доцентом, заслуженим юристом України.


Сьогодні на факультеті створено належні умови для забезпечення належного рівня роботи професорсько-викладацького складу всіх кафедр та якісної підготовки в сфері юридичної освіти висококваліфікованих бакалаврів та магістрів.

У навчально-методичному та науковому процесі на п’яти кафедрах юридичного факультету беруть участь 72 викладача, у тому числі 1 академік Національної академії правових наук України, 2 Заслужених юристи України, 1 заслужений діяч науки і техніки України, 9 докторів наук, 17 професорів, 49 кандидатів наук, 44 доцента, 10 старших викладачів та 4 асистенти.










Викладання усіх дисциплін на факультеті ґрунтується на останніх досягненнях світової та вітчизняної освіти, при цьому враховуються усі зміни в законодавстві, пов’язані з розбудовою в Україні правової держави. Навчальний процес здійснюється на високому науково-методичному рівні з використанням сучасних технічних засобів. Викладачі факультету постійно займаються підвищенням свого наукового потенціалу та професійного рівня.

Для забезпечення навчальної роботи на факультеті діють сучасно обладнаний комп’ютерно-криміналістичний комплекс, навчальний зал судових засідань, кафедральні методкабінети. Ефективно функціонує студентська юридична клініка, де майбутні юристи надають фахову правову допомогу мешканцям міста, удосконалюючи практичні навички, здобуті протягом навчання.


Студентів не змушують зубрити закони і конспекти, проте вчать мислити, створюють умови для самостійного, вільного і творчого розвитку. На юридичному факультеті створені всі необхідні умови не тільки для навчання, але і для розвитку свого наукового потенціалу, реалізації творчих амбіцій, цікавого спілкування.

За 15 років діяльності факультету отримали дипломи більше 1000 випускників. Всі вони працевлаштовані та користуються попитом на ринку праці. З 2016 завдяки цьому був збільшений набір кількості студентів. На денну форму навчання зараховано 75 осіб (замість 50), а на заочну-50(замість 25). Вперше в цьому році на навчання набрано аспірантів.


За цей невеликий проміжок часу на факультеті сформувалась єдина, дружня й успішна команда однодумців - викладачів та студентів. Тут панує взаємоповага, взаєморозуміння і намагання рівноцінної віддачі й отримання знань. Невелика кількість студентів дозволяє опікуватися кожним студентом, тут допоможуть і контролюватимуть, не дозволять байдикувати, якщо треба протягнуть руку допомоги. Тільки вчись і отримуй знання.

Для студентів створені всі умови у соціальному плані: на факультеті є свій гуртожиток, найкращий в НГУ, є можливість додатково вивчати мови, займатися спортом, танцями, співом, громадською роботою, відпочивати в таборі «Гірник», є студентська лікарня, заклади харчування і цілий університет друзів. І студенти юридичного факультету не засмучують своїх наставників: гарно вчаться, займаються науковою діяльністю, перемагають в конкурсах і олімпіадах, не підводять своїх викладачів.


Упродовж роботи юридичного факультету досягнуті успішні результати щодо налагодження науково-освітніх контактів факультету з вітчизняними та зарубіжними науково-освітніми установами. Останнім часом міжнародне співробітництво НГУ та юридичного факультету з країнами Балтії (Каунаський університет) набуває обертів. Тепер студенти юридичного факультету матимуть можливість співпрацювати у сфері освіти і науки із європейськими вишами.

Ось таким життям живе сьогодні юридична спільнота НГУ, викладачі й студенти, які обрали нелегкий і тернистий шлях правника. Це унікальна професія, найпопулярніша в суспільстві. Рівень відповідальності зашкалює: у руках справжнього фахівця – долі людей, підприємств і, навіть, держав. Щоденна методична праця та постійна робота над собою. Романтика, драйв, гострі відчуття, годинами сидіти над книгами, нормативними актами, розбиратися у тонкощах і хитрощах законодавства. Це жорстка конкуренція на шляху до успіху, де перемагають найкращі. Це робота не для людей із слабкими нервами. Тут треба працювати на совість і бути людьми честі.

Про що ще мріється керівництву юридичного факультету НГУ?

- Після становлення факультету вже прийшов час міжнародної орієнтації, факультет гідний міжнародного рівня, він потребує реалізації декількох міжнародних проектів.

- Державі потрібний баланс у суспільстві: взаємодія між громадянами, які поважали б закон та законослухняними слугами закону.

- Законотворці повинні дослуховуватися до науки, використовуючи напрацювання професіоналів при написанні законів.

Співбесідникам було запропоновано висловити особисті побажання на честь свята.

- Більше сумлінного ставлення до професії та щедро ділитися своїми знаннями зі студентами.

- Щоб збіглися дві категорії: закон і справедливість, бо не завжди закон є справедливим.

А на останок нашої зустрічі з вуст чарівної Євгенії Григорівни Шаніної пролунала поезія, написана класиком ще у 1814 році, але така актуальна сьогодні.

Что такое закон? (В.Жуковський)

«Закон – на улице натянутый канат, чтоб останавливать прохожих средь дороги,

Иль их сворачивать назад,

Или им путать ноги.

Но что ж? Напрасный труд! Никто назад нейдет!

Никто и подождать не хочет!

Кто ростом мал – тот вниз проскочит.

А кто велик – перешагнет» (1814).


Тож плідної праці тобі, юридичний факультете НГУ, в ім'я закону та справедливості, професіоналізму і позиції.

ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт