Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
21.09.2016

Про систему хмарних технологій та їх впровадження в НГУ

У червні цього року НГУ придбав у фірми Microsoft ключі активації для впровадження ліцензійного програмного забезпечення з використанням хмарних технологій.


Як стало відомо, Верховна Рада України має намір законодавчо закріпити порядок використання систем хмарних обчислень державними органами влади.
        Термін «хмарні обчислення» (англ. Сloud сomputing) застосовується для будь-яких сервісів, які надаються через мережу Інтернет. Суть хмарних технологій полягає в наданні користувачам віддаленого доступу до послуг, обчислювальних ресурсів і додатків (включаючи операційні системи і інфраструктуру) через Інтернет.
Хмарні технології дозволяють економити на придбанні, підтримці, модернізації ПО й устаткуванні. Віддалений доступ до даних в хмарі дозволяє працювати з будь-якої точки, де є доступ в мережу Інтернет. Хмарні технології дають можливість одночасної спільної роботи над документом, роміщеним в хмарне сховище. Наприклад, спільна робота над освітньою програмою або навчальним планом, спільна проектна робота студентів.
Про впровадження до освітнього процесу НГУ програмного продукту Microsoft Office 365  поінформував на останньому засіданні ректорату декан ФІТ М. О. Алексєєва.Детально Михайло Олексійович  розповів про переваги хмарних технологій для НГУ, а саме:
Доступ до особистої інформації з будь-якого комп'ютера, підключеного до Інтернету.
Можливість встановлювати ліцензовані операційні системи на комп'ютери НГУ, комп'ютери викладачів, співробітників і студентів в кількості двох екземплярів, які вони можуть встановлювати на свої настільні комп'ютери (ПК), ноутбуки, планшети і смартфони.
Кожен викладач, співробітник і студент на всіх факультетах отримав безкоштовну можливість підключення до освітнього рішення DreamSpark Premium - програми Майкрософт щодо підтримки технічної освіти шляхом надання доступу до програмного забезпечення Майкрософт для навчальних, викладацьких та дослідницьких цілей. DreamSpark Premium надає доступ до більш ніж 500 екземплярів програмного забезпечення.
Кожен викладач, співробітник і студент отримав хмарне файлове сховище розміром в 1000 ГБ (вартість жорсткого диска такого обсягу становить близько 2000 грн.).
Кожен підрозділ НГУ, кожен викладач, співробітник і студент може використовувати такий засіб комунікацій як Skype для бізнесу, що дозволяє проводити збори, вебінари і лекції в реальному масштабі часу для 250 учасників одночасно.
Кожен підрозділ НГУ, кожен викладач, співробітник і студент отримав корпоративний поштову адресу з ємністю ящика до 50 ГБ, захищений відповідно до міжнародного стандарту з інформаційної безпеки ISO 27001.
Кожен підрозділ НГУ, кожен викладач, співробітник і студент отримують можливість створення веб сайтів в форматах електронного документообігу SharePoint Online, тісно інтегрованого з офісними програмами, корпоративною поштою та Skype для бізнесу. 
Студенти і викладачі факультетів отримують можливість:
• працювати з віртуальними рішеннями в хмарному середовищі Microsoft Azure.
• проведення лабораторних занять на віртуальних машинах і мережах (за програмою Microsoft Virtual Academy )
Хмарний сервіс може бути тісно інтегрований з системою дистанційного навчання НГУ на базі системи Moodle.
Імплементація хмарного сервісу Office 365 в НГУ дозволить підтримувати в реальному масштабі часу централізовану , керовану і захищений зв'язок з кожним викладачем , співробітником і студентом, якщо їх пристрої (комп'ютери, планшети, мобільні телефони) підключені до Інтернету.
 Реалізація сучасної концепції «BYOD» ( Bring Your Own Device), яка підтримується політикою безпеки Office 365 дозволить економити електроенергію, оскільки відпаде необхідність у використанні безлічі комп'ютерів в комп'ютерних класах, які споживають щогодини більше 0,5 кВт кожен. Кожен студент, приходячи в університет зі своїм особистим ноутбуком або планшетом, буде витрачати менше електроенергії, отримуючи доступ до ліцензованого програмного забезпечення як в локальній мережі НГУ, так і в « хмарі » .

Сьогодні в університеті призначені відповідальні за впровадження ліцензійного програмного забезпечення в освітній процес по факультетах і далі по пунктах:
Створено ключовий елемент корпоративного інформаційного простору - Глобальна Адресна Книга, що відображає організаційну структуру НГУ і включає студентів, викладачів, технічний персонал як інформаційні об'єкти, що володіють корпоративною поштою, корпоративної відеоконференц - зв'язком, номерами мобільних телефонів. 
Виконавець: Флоров С.В.
Триває наповнення Глобальна Адресна Книги НГУ викладачами, студентами та співробітниками деканату. Тут слід зазначити ініціативну активність завідувачів кафедрами Гапеева С.Н., Процива В.В., а також роботу гірничого факультету .
НГУ підключений до електронного магазину безкоштовного для співробітників і студентів факультетів ліцензійного програмного забезпечення.
Студенти факультетів, підключені до Глобальної Адресної Книги НГУ, вже мають можливість завантажувати ПО на свої комп'ютери, а завідувачі комп'ютерними лабораторіями встановлювати його.
Всі викладачі, які підключені до Глобальної Адресної Книзі НГУ і завантажили "Skype для бізнесу" (безкоштовний елемент в пакеті MS Office 2016) на свої комп'ютери, можуть проводити онлайн заняття зі своїми студентами.

          Окремо доповідач звернув увагу і на недоліки хмарних технологій, а саме залежність від підключення до мережі Інтернет та відсутність 100 % гарантії конфіденційності даних.


ІАЦ НГУ

До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт