Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
08.07.2013

Про кримську практику першокурсників-екологів НГУ

На кафедрі екології НГУ викладачі та студенти переконані: підготовка сучасного фахівця еколога неможлива без всебічного знайомства з ландшафтами та окремими компонентами природи в польових умовах під час літніх навчальних практик. Для еколога замало знати складну теорію функціонування природних та техногенних систем. Необхідно в природному оточенні «впізнавати» основні біологічні та геологічні обєкти і процеси, окреслювати ознаки екосистемних змін. За великим рахунком, еколога потрібно навчати і виховувати як натураліста, який на ментальному рівні гостро відчуває екологічні проблеми і готовий як лікар природи поставити правильний діагноз і вилікувати порушені екосистеми.

На геологічному маршруті  

Вивчаються водорості Чорного моря 

Враховуючи важливість польових навчальних практик, кожен рік в кінці травня і на початку червні спільними зусиллями геологорозвідувального факультету, Гірничого інституту та факультету будівництва організовується виїзд великої групи студентів, у тому числі бригади студентів-екологів, до кримського полігону практики урочища Канака.

Студенти-екологи в ялівцевому гаю

Канака (Канакська балка, урочище Канака) – це місцевість на південному узбережжі Чорного моря поміж селищами Рибаче та Привітне. Урочище Канака відомо як курорт (пансіонат «Канака»), що межує із заповідним реліктовим гаєм дерев ялівця високого та фісташки туполистної, окремі екземпляри яких досягають 700-річного віку. Ботанічний заказник загальнодержавного значення «Канака», що займає площу 160 га, розташований на південних схилах гори Янтуру на висотах від 0 до 210 м. над рівнем моря. Завдяки відсутності зручних під’їзних доріг, складному рельєфу цей куточок південного Криму залишився майже незайманим.

Практичні заняття з екології

Тому у студентів гірничого університету є можливість побачити і дослідити без шкоди для природи геологічну та біологічну складову цього унікального приморського ланшафту.

На екологічному маршруті

Червонокнижний богомол Емпуза смугаста

З 24 травня до 1 червня 2013 на базі кримського полігону практики «Канака» було проведено цикл польових геологічних і екологічних маршрутів та практичних занять студентів-екологів 1-го курсу (гр. ЕОг-12-1, ЕОгС-12-1) в рамках навчальної загально-екологічної практики. Керівником практики було призначено асистента кафедри екології НГУ В.В.Федотова.

Вивчення пород таврічної серії 

Під час проведення геологічних та екологічних маршрутів під керівництвом доц. І.С. Нікітенко (кафедра загальної та структурної геології) та ас. В.В. Федотова (кафедра екології) студенти вивчали геологічну будову місцевості, склад і структуру фітоценозу заповідного урочища «Канака» та прилеглих територій. Також на маршрутах і практичних заняттях досліджувались прибережні екосистеми Чорного моря. Студенти склали польові книжки, каталог мінералів, зібрали фотоматеріали. За результатом проведення практики студентами-екологами складено розгорнутий звіт про навчальну практику в Криму, в якому проаналізовано усі зібрані матеріали.

Перед від’їздом з полігону практики. До побачення, Крим! 

Слід подякувати за наполегливість і завзятість та позитивний настрій у нелегкій справі з організації і проведення виїзної практики студентів в Криму: проректору НГУ Ю.Т. Хоменку, доценту І.С. Нікітенку, асистентам В.В. Федотову, І.І. Коптєвій та О.Є.Янкіну.  

Артем Павліченко, заст.завідувача кафедри екології НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт