Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
05.07.2013

Університет відвідав голова Наглядової ради НГУ, голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб

П’ятого липня з робочим візитом до Національного гірничого університету завітав Герой України, голова Наглядової ради НГУ, голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб.


Сергій Борисович відвідав науково-технічну бібліотеку університету, де його увазі були представлені раритетні видання. Фонд бібліотеки Національного гірничого університету налічує понад 1 млн книг, адже бібліотека виникла разом з утворенням у 1899 році Катеринославського Вищого гірничого училища, перетвореного в 1912-му в Катеринославський гірничий інститут. Серед рідкісних книг слід відзначити: Георга Агріколи «Про гірництво і металургію» (1563 р.), Ісаака Ньютона «Філософія природи» (1769 р.), Галілео Галілея «Діалог» (1813 р.), «Історія електрики» (1771 р.) та ін. У фондах бібліотеки є колекції книг латиною, німецькою, французькою, англійською, польською мовами, виданих у відомих друкарнях Європи. Наразі бібліотека університету має точки доступу wi-fi, електронний архів фото та друкованих матеріалів.

Далі голова Наглядової ради університету познайомився з інноваційними досягненнями та технічними проектами гірничого.

Проректор з наукової роботи Олександр Бешта та проректор з міжнародних зв’язків Олександр Шашенко розповіли Сергію Борисовичу про успішні наукові проекти НГУ – серед них вже реалізований проект промислового використання низькопотенційного тепла на шахті «Благодатна», який за оцінками міжнародних експертів є одним з найкращих у Європі (керівник проекту професор В.І. Самуся), а також діючі моделі гібридних автомобілів, перший в Україні студентський екомобіль, що працює на сонячній енергії (керівник доцент К.М.Бас), упроваджені на багатьох шахтах нові гумотросові канати для шахтних підйомників (проект доцента Д.Л. Колосова) та проект свердловинної підземної газифікації вугілля (СПГВ)

Далі за регламентом відбулось розширене засідання Наглядової ради Національного гірничого університету. На порядок денний було винесено питання попередніх підсумків діяльності НГУ у 2012-2013 навчальному році та етапу шляху інноваційного розвитку. Про масштабні досягнення в житті університету усіх присутніх у доповіді познайомив ректор НГУ, академік Геннадій Півняк, який зазначив, що університет впевнено крокує вперед, отримує високі позиції в міжнародних та українських рейтингах вищих навчальних закладів (зокрема, 3 місце у рейтингу ЮНЕСКО серед українських вишів технічного спрямування) та втілює разом з вітчизняним бізнесом прогресивні інноваційні проекти.

Проректор з наукової роботи Олександр Бешта у свої доповіді відзначив досягнення в наукові сфері: отримано Державну премію України в галузі науки і техніки (в авторському колективі – професор Крисін Р.С., посмертно), суттєво розширено контакти з провідною українською енергетичною компанією ДТЕК, збільшено фінансування наукових досліджень за рахунок коштів державного бюджету і госпдоговорів (понад 11 млн. грн.). Також фахове видання «Науковий вісник НГУ» включено до міжнародної наукометричної бази даних SciVerseScopus, оновлено експозицію виставки наукових досягнень університету, отримано фінансування трьох проектів за програмою TEMPUS-IV і отримано 80 патентів України та 2 патенти Російської Федерації за участю студентів.

Останньою стала доповідь проректора з міжнародних зв’язків професора Олександра Шашенка. Він підкреслив, що головна мета міжнародної діяльності гірничого університету – подальша інтеграція в світову й європейську освітянську та наукову спільноту, визнання ВНЗ як рівноправного партнера, підвищення міжнародного престижу університету на підставі єдності освітньої, наукової й інвестиційної діяльності всіх підрозділів, утвердження авторитету університету на міжнародному ринку освітніх послуг, наукових досліджень і розробок: виконання спільних наукових робіт і проектів (Німеччина, Польща, Росія, Казахстан, США).

 На наступні роки перед університетом стоять такі завдання: збільшення кількості іноземних студентів; створення системи отримання студентами НГУ вищої освіти за програмами подвійного диплому; подальший розвиток системи захисту дисертаційних робіт з використанням принципів подвійного наукового керівництва; реалізація Українсько-Британського освітнього проекту спільно з Лондонським університетом, спрямованого на підвищення рівня доступності європейської освіти з економіки та права для студентів України; участь у роботі Всесвітнього Форуму університетів ресурсів зі сталого розвитку; інтеграція НГУ в міжуніверситетську програму співробітництва в галузі академічних обмінів, що існує між ТУ «Фрайберзька гірнича академія» та Національним мінерально-сировинним університетом «Гірничий» (м. Санкт-Петербург), ініціаторами якої є уряди Німеччини і Росії. А також обґрунтування, розробка та розвиток разом з факультетом №4 «Екологічні науки та технологія процесів» Брандебурзького технічного університету м. Коттбус (ФРН) технологічної та віртуальної платформи для спільної участі студентів, магістрантів та викладачів в науковому проекті Synchro-Mining з перспективою створення профільного регіонального центру для впровадження загальноосвітніх програм зі сталого розвитку в гірничий галузі.

Згідно з регламентом в кінці засідання пункти, які обговорювались було одностайно внесено до протоколу. Голова Наглядової ради Національного гірничого університету Сергій Тулуб дав високу оцінку діяльності університету за останній навчальний рік, виявив цікавість до створення спільних проектів, зокрема, ярмарку можливостей, який познайомить вітчизняних та зарубіжних інвесторів з науковими розробками гірничого.

Ректор університету, академік Геннадій Півняк, підбиваючи підсумки засідання, підкреслив важливість довгорічної успішної роботи Наглядової ради на чолі з Сергієм Тулубом та вручив йому почесну нагороду Національного гірничого університету – медаль «За відданість» з побажанням творчих успіхів у тандемі з НГУ.

Дарина Бутко, ІАЦ НГУ, фото відеостудії "Юність"



До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт