Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
25.02.2016

В НГУ вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні

В актовій залі НГУ з благодійним концертом виступив академічний фольклорно-хореографічний ансамбль «СЛАВУТИЧ»

Цими днями Україна згадує буремні події на Майдані 2014 року, які стали переломними в історії нашої держави. Молоді люди вийшли на головну площу країни, аби зупинити владу в діях проти народу. Їх голос виявися настільки сильним, що змусити його стихнути не змогли навіть снайперські кулі… Пам’ять про Героїв Небесної сотні житиме завжди, адже пам’ятати – значить, продовжувати їх шлях боротьби за сьогоднішнє і майбутнє життя свого народу. Так вшановують пам’ять і в Національному гірничому університеті.



Тільки-но відзвучав Гімн України, виступив ректор НГУ, академік НАН України Геннадій Півняк, який сказав:

– Найкраща пам’ять – це віра в Україну, гірничий університет, це бажання бути успішними, прагнути добрих змін у своїх діях. Вшановуючи пам’ять Героїв Небесної сотні, ми підтверджуємо, що будемо вчитися і досягати нових вершин.


Учасниця Євромайдану, письменниця Леся Степовичка, автор ідеї та сценарію цього урочистого заходу, розповіла: 

- 2014 рік заповідався як ювілейний, Україна збиралася святкувати 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Восени 2013 спалахнув Євромайдан і подібно пожежі поширився Україною. Тривало протистояння відчайдушних повстанців злочинній антиукраїнській владі. Керівники політичних партій сперечалися, яка з них головна в цих подіях. Тим часом в наметовому містечку на Хрещатику з’явився портрет Кобзаря з надписом «Шевченко - лідер Майдану». Я подумки просила Тараса Григоровича подати хоч якийсь знак, що він нас бачить і чує. І ось на барикадах постав юнак з Кобзарем у руці, який читав поему «Кавказ». «Борітеся- поборете! Вам Бог помагає!» Оце і був знак Шевченковий! Бо правда вже написана у Кобзарі, у Cвятому Письмі нашого українського буття. А 22 січня наш земляк із села Березноватівка Солонянського району, вірменин, народжений в Україні, Сергій Нігоян упав першою жертвою від кулі беркутівського снайпера. Того ранку кров’ ю серця написався мені вірш, який називається «Цавет танем» або «Шевченко на Майдані» («Цавет танем» вірменською означає «Візьму твій біль собі»).     

Перед молоддю також виступили викладачі НГУ Іван Начовний і Дмитро Кошка, які захищали нашу Батьківщину в зоні АТО, а зараз – в мирному житті.

– Ви – майбутнє нашої країни, – звернувся до студентів Іван Начовний. – І те, що ви будете нести своїми вчинками і буде країною. Мені дуже б хотілося, щоб кожен з вас зробив щось необхідне для нашої держави. Адже люди на Майдані довели, що, ми здатні на зміни і ніхто їх не здійснить окрім нас. Тому потрібно почати з себе, спершу зробити все, аби краще жилось вашій родині. Треба пам’ятати, що громадянин не той, хто вдало пройшов соціальними щаблями, а хто зміг проявити себе в покращанні долі України.


– Майдан дав усвідомлення тої сили, що в нас є, – зазначив Дмитро Кошка. – Ця сила полягає в єдності. Те, що відбулося на Майдані – результат бездіяльності, яка призвела до жахливих наслідків. Тому зараз треба зробити висновок і досягати змін мирним шляхом.



День пам’яті Героїв Небесної сотні продовжив благодійний концерт академічного фольклорно-хореографічного ансамблю «СЛАВУТИЧ» (художній керівник - заслужений артист України Юрій Дузенко, директор - заслужений діяч мистецтв України Тетяна Соломка). Програма складалася з виконання композицій: «Плине кача», «Лелеча доля», «Два кольори», «Гетьман», «Україна – це наша країна», «Жито зеленеє», «За синєє небо», «Їхав козак на війну» і «Запорізький козачий марш». Виступ артистів викликав у студентів НГУ овації, адже творчість «СЛАВУТИЧА» – це уособлення життя народу України, який навіть у найскладніший час виявляв силу, духовну красу, оптимізм і віру.


ІАЦ НГУ

Фото Альони Леонович, відеостудія «Юность» НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт