Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
02.04.2013

Професор Петро Баранов – кавалер найвищого ордена Міжнародного меморіального фонду Карла Фаберже

18 травня 2013 року в Києві Міжнародний меморіальний фонд Карла Фаберже другий рік поспіль нагороджуватиме видатних діячів ювелірного, каменерізного й декоративно-прикладного мистецтва України своїми головними нагородами. Безумовно, що це знаменна подія для вітчизняного ювелірного співтовариства, оскільки в нашій країні філія німецької фірми «Фаберже» лише організовується, а визнання фонду українські майстри отримують вже не вперше.

Професор Національного гірничого університету, засновник і керівник Гемологічного центру НГУ П.М. Баранов також отримав запрошення відвідати імпрезу. Щоправда, не простим гостем, а героєм урочистостості, де йому вручать нагороду фонду Фаберже, найвищу номінацію в галузі каменерізного мистецтва– орден О.К. Денисова-Уральського з присудженням звання «ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ КАМЕНЕРІЗНОГО МИСТЕЦТВА».

На фото: Професор Петро Баранов 

Планується, що Петро Миколайович отримає нагороду з рук Валентина Скурлова – експерта російського відділу антикварного будинку «Крісті», герольдмейстера Меморіального фонду Фаберже, повного кавалера Ордена Карла Фаберже, кандидата мистецтвознавства (м. Санкт-Петербург). Зазначимо, що кавалерів ордена Денисова-Уральского» у світі не так вже й багато – у професора Баранова орденський знак №35 (в Україні їх лише 5).

На фото: посвідчення про орден 035_БАРАНОВ П.Н.

У посвідченні про вручення ордена зазначено: «Професор П.М. Баранов нагороджується за визначний внесок у розвиток української гемології, каменерізного мистецтва, високі наукові досягнення, створення книг з гемології, виховання молодих спеціалістів, збереження кращих традицій художника-каменеріза О.К.Денисова-Уральського (1864-1926 р.р). Все це так, а ще в Україні і за її межами професора Баранова знають як доктора геолого-мінералогічних наук (Росія, 1995 р.), доктора геологічних наук (Україна, 2007 р.), засновника гемологічного центру НГУ, спеціаліста найвищої кваліфікації за такими напрямами як геологія каменесамоцвітної сировини, розробка наукових основ дизайну природного каменю, гемологічна оцінка самоцвітів України, розробка наукових основ художньої обробки природного каменю.

На фото: курсові роботи гемологів

Петро Миколайович викладає на кафедрі загальної та структурної геології, готує спеціалістів у галузі гемології, щороку проводить геологічну практику у Гірському Криму зі студентами геологорозвідуального факультету, які дуже поважають свого вчителя. Коли гість гемологічного центру НГУ Валентин Скурлов дізнався про це і особисто познайомився з Петром Барановим, побачив написані ним підручники й роботи з напівдорогоцінного каміння, то захопленню російського ювеліра не було меж. А надто після того, як український майстер-каменеріз продемонстрував йому копію годинника Фаберже, виготовлену у гемологічному центрі за знайденими ескізами. Валентин Васильович довго розглядав річ і зробив висновок, що лише вельми талановитий майстер може ризикнути й виготовити настільки точну копію, але професору Баранову це вдалося!

На фото: Годинник- копія

Годинник-оригінал був подарований всесвітньо відомим ювеліром імператорові Миколі ІІ. Прекрасний витвір роботи російського ювеліра Перхіна (майстерня Фаберже) з сяючого зеленим світлом малахіту в обрамленні витончених срібних прикрас у вигляді мережива й завитків колись прикрашав стіл імператора Миколи ІІ. Професор Баранов з гордістю продемонстрував автору цих рядків свій малахітовий годинник. Дорогоцінну річ він виготовляв разом з колегами півтора року, знадобилися не тільки знання з різних галузей гемології, а й захоплення автора дизайном і художньою обробкою природного каменю. До речі, сам Фаберже колись отримав першу премію за копію роботи відомого ювеліра – свого попередника - і з цього почав свою славнозвісну діяльність.

Петро Миколайович дуже серйозно ставиться до цієї нагороди, бо відчуває себе визнаним майстром своєї справи міжнародного рівня.

Валентина Шабетя,

ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт