Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
18.01.2016

Музи Дніпропетровська об’єдналиcя у кіно

Дніпропетровський телетеатр презентував новий документальний фільм «Музи Дніпра». Його сценарист і режисер Наталія Огородня вже відома у Дніпропетровську низкою культурологічних робіт, які мали нагороди на міжнародному фестивалі. Нова стрічка кардинально відрізняється від попередніх, по-перше, своєю ідеєю, яка поєднує не один тематичний сюжет, а кілька. По-друге, за хронологією документалка охоплює три останніх століття.


Історії про розвиток культурного життя, які Наталія Огородня вирішила розповісти у фільмі, маловивчені і відтак – привабливі для глядачів. Втім, аби факти з минулих століть стали цікавими для людей сучасності, авторка і режисерка вдалася до певних художніх прийомів. «Музи Дніпра» включають зйомки краєвидів Дніпропетровська, що стали прологом і епілогом фільму. Але це не просто краєвиди, які можуть кожного дня побачити мешканці і гості міста. Знімальній групі, щоб здивувати глядача, доводилося вставати вдосвіта, чекаючи єдиного кадру сходу сонця над Дніпром. Майстерні пейзажні зйомки належать оператору стрічки Дмитру Пилипенку.

У новому фільмі телетеатру використана сучасна музика, а розповідь про культурне життя Дніпропетровська ведеться від самої авторки Наталії Огородньої, яка говорить з глядачем, прогулюючись славнозвісними вулицями міста. Доки Наталія працювала над сценарієм, проштудіювала купу літератури з краєзнавства і стала без перебільшення професійним знавцем місцевого розвитку культури.

– Робота над сценарієм була важкою, – розповідає сценаристка і режисерка Наталія Огородня, – адже опрацьовувала не один історичний період. Виявилося, наше місто у ХІХ століття користувалося шаленою популярністю у літераторів, художників, акторів, тобто – творчих особистостей. Я навіть не підозрювала, що Катеринослав відвідувало стільки митців, доки не почала працювати над цією темою. І поступово вона мене захопила. Багато нового дізналася про Англійський клуб, письменницю Олену Ган, яка народилася в нашому місті, а також про те, чому Дніпропетровськ почали засаджувати акаціями… Про масу особистих відкриттів я і повідала глядачеві. Щоправда, довелося довго попрацювати над сюжетною лінією. Спочатку хотіла весь матеріал розподілити за темами та врешті розділила за часовими відрізками – ХІХ, ХХ, ХХІ століття. І це виявилося вдалою знахідкою з цільною розповіддю.


Документальний фільм «Музи Дніпра» озвучила актриса Ольга Волошина, яка також є директором і художнім керівником Дніпропетровського телетеатру. На кадрах сучасного міста закадровий голос звучить разом з реальним шумом мегаполіса, таким чином режисерка продемонструвала швидкий ритм життя. У текст до фільму довелося вносити корективи неодразово, що пов’язано, в тому числі, зі змінами в назвах вулиць, згідно декомунізації.

У фільмі використано й ексклюзивні кадри з архіву кіностудії ім. О. Довженка з відкриттів театру опери і балету й телевежі, а також про діяльність студії «Веснянка». Оригінальним було звернення до історії розвитку культури в першому вищому навчальному закладі Дніпропетровщини – Національному гірничому університеті. Цей ВНЗ знімальна група знає давно, на його базі навіть велися зйомки фільму про Олександра Поля, тому Наталія Огородня вирішила розповісти про особливості технічного вишу і глядачам. Ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк, який відвідав презентацію «Муз Дніпра» у телетеатрі, виступив з пропозицією невдовзі представити фільм і для студентів.


«Музи Дніпра» – став першим документальним фільмом, який поєднав в собі вікову багатогранну культуру Дніпропетровська. Побачити його можна, слідкуючи за афішою телетеатру (вул. Рогальова, 9), а відразу після презентації культурологічна стрічка вирушила на показ до Одеси.

Наталія Андрющенко

Фото автора


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт