Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
29.11.2011

ГІРНИКАМ ПРО КОЗАКІВ

                                                                                                                                                                                        

                                                                                        Було колись в Україні ревіли гармати

                                                                                       Було колись запорожці вміли панувати

                                                                                       Панували добували і Славу і Волю…

 

                                                                                            Т. Шевченко                                        


                           

 Військово-патріотичний клуб НГУ ім. капітана А. Грязнова під керівництвом доцента Анатолія Поуха  вже кілька років проводить важливу виховну роботу серед студентів. Нащадки  славних запорожців зібрались на черговому засіданні клубу в музеї університету 25 листопада, аби відтворити історичні події та образи великих предків.

 Дуже цікаво було послухати  історію походження козаків, а також  розповіді про елементи їх зброї та вбрання,  познайомитися з відомими українськими дослідниками козацтва. Про безліч невідомих широкому загалу подробиць дізналися ми з  доповідей професора кафедри історії та політичної теорії Надії Володимирівни Ченцової і доктора історичних наук Віталія Олександровича Василенка. Наприклад,  про особливості військових формувань козаків, їх взаємовідносини із сусідніми народами, а також про особистість та діяльність дійсно унікальної постаті в історії нашої країни – Богдана Хмельницького.

 Приємним сюрпризом для присутніх став виступ молодого козацького покоління – вихованців школи національних козацьких бойових мистецтв «Спас-Штурм». Маленькі козачата були настільки зосередженими, вправними і одночасно зворушливими, що не залишили байдужими до себе жодного з присутніх. До речі, «Спас» - це унікальна бойова система, створена козацтвом на основі бойового досвіду, яка і зараз застосовується в охоронних структурах України.

 На засідання клубу завітали також  представники Дніпропетровського козацького Об’єднання Всеукраїнського козацького війська. Силами цієї спілки в Дніпропетровській області створено 38 козацьких підрозділів, в тому числі окремий жіночий полк. Тож, сучасні жінки, на відміну від своїх попередниць, також мають можливість долучитись до всеукраїнського козацького руху.

Як бачимо, з давніх часів і до сьогодні козацтво лишається однією з візитних карток України, її оберегом та опорою. Тож, окрім всього, вивчаймо історію, аби не відриватись від коріння та залишатись українцями!

 

            Марія Бережна, студентка НГУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт