Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
20.03.2013

Посольство США проводить подвійну виставку американської політичної карикатури в НГУ

В Національному гірничому університету проходить виставка «Карикатура в американській пресі». Захід організовано за підтримки відділу культури Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.


На виставці представлено дві тематики – з історичної та сучасної карикатури відомих американських оглядачів та митців. Американська політична карикатура є цінним матеріалом для вивчення історії США. Еволюція політичної карикатури в північноамериканських колоніях Британії почалася з малюнка Бенджаміна Франкліна, одного з майбутніх “батьків-засновників” Сполучених Штатів Америки. Його найвідоміший малюнок було опубліковано в тижневику “Pennsylvania Gazette” у 1754 році у супроводі статті, яку Франклін написав з метою закликати американські колонії Британії до об’єднання проти французів під час Франко-індіанської війни. Карикатура зображує змію, розділену на кілька частин, кожна з яких має на собі ініціали однієї з британсько-американських колоній або регіонів. Під картинкою написано “Приєднуйся або помри”. Гримуча змія знову з’явилась під час американської революції проти британського панування на першому морському прапорі США, який і досі лишається діючим американським прапором, прийнятим для використання на кораблях флоту США. “З’єднана” тепер змія стала символом єдності північноамериканських колоній у їхній війні за незалежність від Великобританії. І нині, через 258 років після її створення, північноамериканська гримуча змія продовжує бути канонічним малюнком і з’являється на багатьох сучасних політичних карикатурах.

У ХІХ столітті політична карикатура активно розвивалась і політичні карикатуристи використовували різні образи для уособлення Сполучених Штатів. Завдяки політичним карикатурам ці образи, особливо Дядечко Сем, стали дуже популярними і легко впізнаваними сьогодні майже для кожного. У 1828 році популярною мішенню для карикатуристів став Президент Ендрю Джексон. Опоненти прозвали його “віслюком”, образливо спотворюючи його прізвище. Замість того, щоб образитись, Джексон погодився з образом цієї тварини, яка тяжко працює, і вирішив використати його як символ своєї нової Демократичної партії. Через кілька десятиріч відомий американський карикатурист Томас Наст зробив “віслюка” постійним символом Демократичної партії і створив “слона” як символ Республіканської партії.

Сьогодні небагато художників працюють як політичні карикатуристи. Завдяки їм роль політичної карикатури у формуванні політичної культури досі залишається значною. На виставці представлені твори сучасного карикатуриста Девіда Хорсі. Девід Хорсі, визнаний і неймовірно талановитий політичний оглядач Los Angeles Times, належить до когорти карикатуристів, які впливають на сучасний світ. Він отримував нагороду від Національного Фонду Преси як карикатурист року, і багато інших нагород, включаючи перше місце у конкурсу «Кращий журналіст Заходу» за його колонки про президентські вибори у США у 2008 році. Захоплююча робота пана Хорсі приводила його до Європи, Японії, Мексики та України. Він видав сім публікацій за своїми карикатурами.

Демонстрація експонатів виставки допоможе відвідувачам більше дізнатися про історію Сполучених Штатів, розвиток американського демократичного суспільства та становлення політичної еліти, недоліки у соціальному житті через призму політичної сатири та гумору.

Виставка в НГУ триває до 27 березня 2013 р. у Центрі естетичного розвитку кафедри філософії (кімн. 1/119) за наступним розкладом:

понеділок – 14.30-16.50 (Vпара);

вівторок – 9.35-10.55 (II пара);

середа – 12.55-14.15 (IV пара);

п’ятниця – 9.35-12.40 (ІІ та ІІІ пари).

Ласкаво просимо!


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт