Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
25.11.2011

Троньківські читання в НГУ

24 листопада в Національному гірничому університеті відбулись ІІ-і Всеукраїнські наукові Троньківські читання на пошану академіка НАН України, Героя України Петра Тимофійовича Тронька.  Людям, які цікавляться історією своєї країни, її культурою, безумовно, відоме ім’я видатного історика України. Зовсім недавно він відійшов у вічність. Людяність, простота натури Петра Тимофійовича  імпонувала оточуючим. І нинішні наукові читання переросли офіційний формат. Це була тепла зустріч однодумців. Адже сам академік умів згуртувати навколо себе людей, які за покликанням душі прагнули відродження і збереження історії і культури України.

 Петро Тимофійович неодноразово повторював, що гірничий – єдиний технічний навчальний заклад на Україні, де сумлінно дбають про розвиток гуманітарної освіти. Проректор з навчальної роботи НГУ Юрій Хоменко розповів про те, як академік Петро Тронько сприяв присвоєнню вузу статусу Національного. Він запевняв, що цей статус тільки підтвердить напрацьоване.

 Завідувач кафедрою історії та політичної теорії НГУ, директор Інституту гуманітарних проблем,  професор Віктор Пушкін згадував, що в 1996 році Петру Тимофійовичу одному з перших присвоїли звання почесного професора НГУ. За цим були численні спільні наукові конференції, фундаментальні проекти. За його підтримки  створено Інститут гуманітарних проблем НГУ. Сьогодні йому присвоєно ім’я академіка НАНУ, Героя України Петра Тронька. Більш докладно про довголітню дружбу і співпрацю з ним колективу гірничого було розказано у презентованому на читаннях фільмі про Героя України, створеного відеостудією НГУ «Юність». Учасники конференції побачили унікальні кадри, архівні записи з наукових конференцій, що відбувались в гірничому університеті за участю Петра Тимофійовича.

 Патріот історії України  завжди розумів, що розвиток краєзнавства необхідний як повітря. Звідти не тільки знання, а й духовне виховання. Старший науковий співробітник Інституту історії НАНУ Руслана Маньковська у своєму виступі зазначила, що Петро Тимофійович майбутнє бачив у молодому поколінні. Сьогодні триває робота над посібником «Основи краєзнавства», започаткованого за ініціативи Петра Тронька. Його мрія незабаром збудеться і цей курс повернеться у виші.

 Про краєзнавчий рух на Придніпров’ї розповіла доктор історичних наук, професор НГУ Ганна Швидко. Для присутніх студентів вона додала, що Петро Тимофійович усі свої заслуги і нагороди отримав не за посади, а за здійснені численні справи. Його життя може стати еталоном для майбутніх фахівців будь-якої сфери.

 Молодь почула і виступ онука Івана Франка – Роланда Тарасовича, який очолює заснований Петром Троньком Фонд відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини ім. Олеся Гончара.

 Роланд Франко згадував про сміливість Петра Тимофійовича, який у свій час єдиний підтримав письменника Олеся Гончара під час гоніння за роман «Собор». Згодом його ж клопотанням відроджено Михайлівський златоверхий  і Успенський собор Києво-Печерської лаври. Одним із величних здобутків Петра Тимофійовича є Музей народної архітектури та побуту під відкритим небом в Пирогово.

 Про  роль академіка П.Т. Тронька у відродженні журналу «Краєзнавство» розповів співробітник Інституту історії України НАНУ Олег Бажан.

 Проблеми і перспективи краєзнавства на Дніпропетровщини висвітлив голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України (відродженої академіком Троньком), докторант НГУ Ігор Кочергін.

  Кожен, хто  брав слово,  говорив не лише про праці академіка, а й щирий характер Петра Тронька. Він любив Україну та її нащадків і завжди намагався допомогти людям, які висвітлювали правду історії країни.  


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт