Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
13.07.2015

Студенти-іноземці повертаються додому з визнаним у світі дипломом НГУ

В урочистій обстановці в Культурно-освітньому центрі вручені дипломи випускникам-іноземцям НГУ.

Тож світ поповнився бакалаврами і магістрами «виробництва НГУ». Дипломи представникам Гвінеї, Камеруну, Нігерії, Йорданії, Анголи, Республіки Конго, Таджикистану, Демократичної Республіки Конго,Узбекистану, Азербайджану, Монголії вручили ректор НГУ академік НАНУ Геннадій Півняк і директор Навчально-наукового центру підготовки іноземних громадян В’ячеслав Петровський.

А ось деякі цифри і факти. У радянський час в НГУ (тоді ДГІ) кілька років поспіль навчалися китайські студенти. Один з випускників Чжу Сюнь зробив блискучу кар’єру і став міністром геології Китаю. Підготовка фахівців для іноземних країн в НГУ розпочалася у 1992 році на умовах контракту: з першого вересня приступили до навчання перші шість іноземних студентів - представники Індії, Перу, Сирії і Туреччини. Всього за роки незалежності України в НГУ здобули освіту понад 800 громадян інших країн.

У 2015 році дипломи бакалаврів отримали 24 представники зарубіжжя, магістрами стали 15 осіб. Пальму першості серед іноземців здобули освітні напрями інформаційні технології і геологія. Крім того, НГУ допоміг здобути освіту чотирьом іноземцям, які навчалися в Донецьку і Луганську, але через сумні події залишили ці міста і переїхали до мирного Дніпропетровська.

На святі з нагоди вручення дипломів у цьому році посланців зарубіжжя тепло привітав ректор Геннадій Півняк, який зазначив, що НГУ і його професорсько-викладацький склад зробили все, аби в їх серцях залишилися теплі спогади про університет.

- Ви повернетеся додому і будете розвивати економіку своїх країн. Можливо, станете відомими людьми, і такі приклади в історії нашого університету вже були. Диплом НГУ визнаний у світі, тому бажаю вам ствердитися у житті, стати професіоналами. Дуже добре, якщо ваші знайомі приїдуть на навчання до нас. А ще краще, коли ваші діти також приїдуть отримувати вищу освіту в НГУ.

Зі словом-відповіддю виступив представник Гвінеї, випускник-бакалавр Траоре Ібрагіма:

- Нас дуже тепло зустріли в перші дні у Національному гірничому університеті , і все завдяки його структурованій приймальній комісії, завдяки поважним ректору Геннадію Півняку, проректору з міжнародних зв’язків Олександру Шашенку і декану по роботі з іноземцями В’ячеславу Петровському. Нас добре навчали, консультували з різних питань, не шкодуючи часу. Це була дійсно колосальна допомога і труд, який ми запам’ятаємо на все життя.

Траоре Ібрагіма закінчив НГУ з відзнакою, тому й не дивно, що добре володіє російською мовою і в своєму виступі зміг сказати багато добрих слів про університет і висловив свої почуття:

- Ми будемо безкінечно дякувати всім викладачам, які брали участь у нашому навчанні. Вони давали нам знання упродовж всіх років навчання. Ми кажемо велике спасибі викладачам НГУ, з якими нас звела доля. Дякуємо деканам факультетів і в першу чергу директору Гірничого інституту Володимиру Бузилу, яки постійно давав нам гарні поради і мотивував добре навчатися. Плідне співробітництво склалося у нас зі старостами і одногрупниками, разом ми прониклися командним духом упродовж всіх циклів навчання. А як не подякувати завідувачеві гуртожитку НГУ №3, який забезпечував належне його функціонування. Шановні керівники НГУ, мадам і месьє, я не можу закінчити свою довгу промову, не подякувавши вам за увагу, яку ви приділили моїй персоні.

Новоспечений магістр Поба Жозе Андре Сімба з Анголи додав:

- Ще шість років тому ми приїхали до України, не знали жодного слова по-російськи, і не думали, що сьогодні, в цей прекрасний літній день, отримаємо диплом. Правда, нелегко було вставати в холодні зимові ранки. Навіть двійки спочатку отримували, ходили на консультації, перескладали іспити – нічого в житті легко не дається. Сьогодні від імені випускників всіх країн я хочу подякувати співробітникам НГУ за те, що допомогли нам стати тими, ким ми мріяли, за знання й освіту, за те, що допомагаєте розвивати наші країни інтелектуальними кадрами. Дякуємо керівництву НГУ і присутнім тут разом з нами ректору НГУ Геннадію Півняку, декану В’ячеславу Петровському за прекрасне свято з нагоди вручення дипломів, яке проходить зараз у цьому залі. Додому ми поїдемо задоволені, тому що досягли у стінах НГУ поставленої мети. А зараз перед нами відкриваються широкі перспективи працевлаштування у своїх країнах.

Додамо, що випускники багато можуть розповісти своїм рідним і знайомим про навчання в НГУ. Далеко від батьківщини вони не забували про головні свята своїх країн, зокрема дні незалежності. Ось наприклад, молодь з Анголи, яка об’єднана в Дніпропетровську у діаспору, організовує для своїх земляків яскраве святкування на базі НГУ. Представники цієї країни збираються у залі Культурно-освітнього комплексу, переглядають відеоролики про свою далеку африканську країну, виголошують промови, представляють свої національні танці, організовують покази колоритного ангольського одягу.

Добре організоване дозвілля іноземних студентів в університеті виливається у щорічне свято «НГУ об’єднує континенти», на якому представники кожної країни презентують себе у форматі цікавого відео і демонструють екзотичну художню самодіяльність, що викликає неабиякий ажіотаж у ВНЗ. Тож незважаючи на високі вимоги і важкість навчального матеріалу, студенти-іноземці живуть повнокровним цікавим життям.

На цьогорічному святі, яке знаменує закінчення НГУ, крім дипломів, кращі студенти-іноземці отримали подарунки – книги про альма-матер з рук ректора Геннадія Півняка. Закінчилися урочистості кращими номерами художньої самодіяльності, підготовленими талановитими представниками африканського континенту і фотографуванням на довгу пам'ять.


Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ

Фото Євгена Ланевича (відеостудія «Юність»)


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт