Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
08.07.2015

Співпраця з польськими партнерами набирає обертів

Нещодавно у Польщі побувала делегація Національного гірничого університету.

Метою відрядження делегації НГУ у складі ректора академіка НАНУ Геннадія Півняка і начальника НДЧ Романа Дичковського була участь у святкових заходах з нагоди ювілею 90-річчя заснування Головного інституту гірництва (Катовіце), а також обговорення умов і планів подальшої співпраці НГУ між структурними підрозділами НГУ та Опольського технологічного університету (м. Ополе), ТУ «Вроцлавська політехніка», Вищою банківською школою (ВБШ, м. Вроцлав), Краківською гірничо-металургійною академією ім. С. Сташиця (КГМА, м. Краків), Інститутом мінеральної сировини і енергетики ( м. Краків), НДІ «Cuprum» та Науково-виробничим об’єднанням (НВО) «Геобіт - Пандеа».

НГУ співпрацює з серйозними польськими партнерами

ТУ «Вроцлавська політехніка» та КГМА ім. Сташиця за рейтинговими показниками входять до першої п’ятірки технічних вищих навчальних закладів Польщі. У цих університетах представлений весь цикл гірничих та енергетичних спеціальностей, що створює важливе підґрунтя для розвитку співпраці у сфері освітніх та науково-дослідних проектів. Опольський технологічний університет ( ТУ «Опольська політехніка») є визнаним політехнічним навчальним та науковим закладом Нижньої Сілезії. Зокрема, він є фундатором консорціуму «Прогрес 3», який об’єднує університети центральної і східної Європи щодо формування заявок за програмою ЄС «Горизонт - 2020».

Вища банківська школа - один з найбільших приватних вищих навчальних закладів Польщі, в якому представлений загальний цикл дисциплін економіки та менеджменту. Він став базою для створення (спільно з Інститутом економіки НГУ) загальної програми навчання із отриманням другого диплома країни Європейського Союзу, низки проектів, що виконуються за кошти європейських фінансових структур тощо.

Головний інститут гірництва (ГІГ), Інститут мінеральної сировини і енергетики, Науково-дослідний інститут «Cuprum», НВО «Геобіт - Пандеа» – науково-дослідні інституції, що займаються проблематикою гірничодобувного комплексу, геомеханіки гірських порід, управління гірничим виробництвом та іншими проблемними питаннями розробки родовищ вугілля та інших корисних копалин.

Головному інституту гірництва – 90 років

Робоча поїздка делегації почалася із урочистостей на честь цієї ювілейної дати. Польські колеги відзначили нагородами дев’ятьох найважливіших особистостей, з якими вони проводять тісну наукову співпрацю. Серед нагороджених був також ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк.

На базі ГІГ відбувся науково-методичний семінар, на якому Геннадій Півняк і Роман Дичковський представили спільну презентаційну доповідь «Напрямки наукових досліджень НГУ – рамки програми ЄС Горизонт 2020». Зі свого боку польські колеги представили напрями своїх наукових досліджень, що проводяться у рамках програм європейської співпраці.

Представники Національного гірничого університету ознайомилися із лабораторною базою ГІГ, зокрема, із лабораторіями радіометрії та чистих вугільних технологій. Було узгоджено й підписано протокол спільних дій та визначено основні напрями співпраці, серед яких на першому місці стоїть організація робочих груп щодо формування заявок за програмою ЄС Горизонт 2020, взаємне лобіювання інтересів на ринках України та Польщі при співпраці із іншими партнерами, можливість стажування співробітників НГУ в унікальних лабораторіях Інституту.

Відзначаючи особистий внесок у розширення співпраці між нашими закладами та у розвиток українсько-польських відносин, згідно рішення Вченої ради НГУ було вручено відзнаки НГУ генеральному директору ГІГ професору Ю. Дубіньскі, першому заступнику генерального директора професору Я. Ваховичу, керівнику відділу технологій розробки родовищ, професору Станіславу Прусеку.

Ділова зустріч із представниками НВО «Геобіт - Пандеа»

На ній було обговорено питання участі цього об’єднання у наданні спонсорської допомоги Центру українсько-польської співпраці НГУ, юридичних консультацій із комерціалізації розробок НГУ та створення Міжнародного наукового парку за участю НГУ.

Відзначаючи особистий внесок у розвиток українсько-польських ділових стосунків, згідно рішення Вченої ради НГУ Геннадій Півняк вручив відзнаки нашого університету президентові НВО «Геобіт - Пандеа» Міхалу Потемпі і голові профспілки «Солідарність – 80, гірничий напрямок» Станіславу Бжезьняку.

Підписано протокол спільних дій

В Опольському технологічному університеті делегація НГУ провела робочі зустрічі із проректором з міжнародних зв’язків професором К. Маліком, проректором з наукової роботи Янушем Посполита, деканом механічного факультету професором Тадеушем Лягодою, директором інституту електроенергетики та відновлювальних джерел енергії професором Даріушем Змарли. Було обговорено питання щодо можливого вступу НГУ до консорціуму «Прогрес 3», участі професорсько-викладацького складу НГУ у наукових колективах цього об’єднання при поданні заявок за програмою ЄС Горизонт 2020, спільних публікацій наукових статей, підручників, обміну професорсько-викладацьким складом, участі у програмах студентської мобільності.

Для визначення першочергових завдань роботи структурних підрозділів між НГУ та ТУ «Опольська політехніка» було підписано протокол спільних дій у рамках реалізації угоди про співпрацю.

Одне з численних завдань – створення програми подвійних дипломів

В ТУ «Вроцлавська політехніка» відбулася зустріч із ректором університету професором Тадеушом Вєнцковскі, деканом електротехнічного факультету професором Вальдемаром Ребізантом, деканом факультету геоінженерії, гірництва і геології професором Войцехом Чєнжковським, відповідальним за співпрацю професором Лешеком Павлячеком, директором моніторингу та управління проектами Рафалом Павлячеком, завідувачами кафедр і співробітниками факультетів.

Основна тема обговорення – обмін студентами і науковцями. Зокрема, продовження обміну студентами електротехнічного інституту НГУ та електротехнічного факультету ТУ «Вроцлавська політехніка» із залученням науково-дослідної бази НДІ «Cuprum», формування програм підготовки студентів на базі НГУ та ТУ «Вроцлавська політехніка», створення програми подвійних дипломів, залучення аспірантів, докторантів та молодих учених НГУ до стажування на базі ТУ «Вроцлавська політехніка» за кошти приймаючої сторони, залучення студентів, аспірантів і молодих науковців до досліджень із залученням лабораторної та тестової бази ТУ «Вроцлавська політехніка». Важливого значення на переговорах надавалася темі спільної участі у науково-дослідних і освітніх програмах, які фінансуються Європейськими і Північноамериканськими структурами.

Для визначення першочергових завдань роботи структурних підрозділів обох вищих навчальних закладів було підписано протокол спільних дій у рамках реалізації угоди про співпрацю між НГУ та ТУ «Вроцлавська політехніка».

Відзначаючи особистий внесок у розвиток українсько-польських ділових стосунків, згідно рішення Вченої ради НГУ медаллю «За відданість університету» нагороджено ректора ТУ «Вроцлавська політехніка» професора Т. Вєнцковського.

На вчених НГУ чекають проекти із підземної газифікації вугілля

Делегація НГУ зустрілася з директором дослідницького інституту «Cuprum» професором Монікою Хардігурою. На зустрічі обговорювалися питання можливої участі співробітників НГУ у проектах із підземної газифікації вугілля і прогнозу гірських ударів у ціликах шахт компанії КГХМ.

Узгоджено участь ректора НГУ Геннадія Півняка у міжнародній науково-практичній конференції у вересні 2015 р. за кошти приймаючої сторони. На дану конференцію замовлено доповідь на тему акустичних методів прогнозу геодинамічних явищ для рудних і вугільних шахт.

Окрема увага приділялася можливості та умовам стажувань наукових дослідників та студентських практик представників НГУ за рахунок приймаючої сторони. Узгоджена участь щодо фінансової підтримки практик студентів ТУ «Вроцлавська політехніка» та НГУ під час їх перебування, відповідно, на території Польщі та України.

«Вища банківська школа» - надійний партнер НГУ

Під час робочої зустрічі делегації НГУ з ректором ВБШ професором Стефаном Форлічем, канцлером професором Мареком Наталі були обговорені наступні питання:

- підготовки студентів за програмою отримання диплома магістра у ВБШ;

- розширення програми наукових досліджень і пошук коштів із європейських фінансових структур на виконання проектів (у першу чергу Горизонт 2020; Молодь у дії; Жана Моне, Еразмус +;

- програма розвитку співпраці за напрямом «Логістика» з метою використання досвіду, потенціалу та партнерів «Вищої банківської школи» у підвищенні рівня підготовки фахівців з логістики в НГУ.

Ректор НГУ Геннадій Півняк повідомив польських колег, що рішенням Вченої ради НГУ ректорові ВБШ професору Стефану Форлічу присвоєно почесне звання «Почесний професор Національного гірничого університету». Згідно рішення Вченої ради НГУ за особистий вклад у розвиток наукових, освітніх та ділових стосунків між НГУ та ВБШ відзнаками нашого університету нагороджено канцлера ВБШ Марека Наталі та віце-канцлера Барбару Щепанік.

Студенти НГУ продовжать отримувати сертифікати в КГМА ім. Сташиця

КГМА ім. Сташиця з НГУ поєднують досить давні наукові зв’язки. Тож представникам обох ВНЗ було про що поговорити. Делегація НГУ провела зустрічі з ректором професором Т. Сломкою, деканом факультету гірництва і геоінжинерії професором П. Чая, завідувачем кафедри геомеханіки професором А. Тайдусем, відповідальним за співпрацю з вищими навчальними і науково-дослідними закладами України від КГМА професором. Тадеушем Майхерчиком та головою фонду «Фундація для КГМА» доцентом Єжи Кіцькі.

Головне, на що найбільше зверталася увага обох сторін, - це можливість участі співробітників НГУ у науково-дослідних і освітніх програмах на замовлення польських і українських корпорацій, інших проектах, що фінансуються європейськими і північноамериканськими структурами. Узгодження порядку подання заявок науковців для участі у програмі Горизонт 2020 та формування наукових колективів для її реалізації.

Розглядалися питання, важливі для сьогодення міжнародних стосунків НГУ, такі як продовження програми студентських обмінів і участь у програмі отримання другого диплома у польських вузах, розширення даної програми на електротехнічні спеціальності; участь студентів у програмах обміну, зокрема у засіданнях міжнародних студентських науково-практичних конференцій «Розширюючи обрії» та “Summer Mining School”; обмін професорсько-викладацьким складом для взаємовигідної співпраці наукових шкіл і читання лекцій (участь у програмі Visiting Professor. У КГМА завжди раді студентам-гірникам з НГУ і щовесни чекають їх на стажування й отримання сертифікатів.


Геннадієві Півняку вручено відзнаку «Золотий партнер Школи підземної розробки»

На робочій зустрічі з керівництвом Інституту мінеральної сировини і енергетики Польської академії наук директором Євгеніушом Мокшицьким, заступником директора Людмилою Гавлік, а також іншими співробітниками Інституту були узгоджені основні напрями можливої співпраці, а також питання спільної видавничої діяльності.

Виходячи із довготривалих наукових і ділових контактів ректорові Національного гірничого університету, академікові НАН України Г.Г. Півнякові було вручено відзнаку «Золотий партнер Школи підземної розробки». Дана відзнака є найвищим визнанням співпраці із цією поважною організацією у Польщі. Вона вручається як окремим особам, так і виробничим підприємствам за особливі заслуги в галузі підготовки кадрів та розвитку міжнародних відносин.

Для підвищення ефективності розвитку відносин між НГУ та Інститутом мінеральної сировини та енергетики Польської національної академії наук було внесено доповнення до рамкової угоди про співпрацю, що включає програму спільних дій на найближчі роки.

Тож за досить короткий термін перебування делегації НГУ в освітніх та наукових установах Польщі було встановлено нові контакти із освітніми та науковими працівниками нашої найближчої східної сусідки, які представляють значний інтерес для розвитку міжнародного співробітництва структурних підрозділів НГУ. Також отримано інформаційні матеріали, що становлять значний інтерес для подальшого вдосконалення навчального процесу гірничого університету, виконання спільних науково-дослідних проектів, у тому числі за кошти Європейських фінансових структур.

Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ (за матеріалами звіту про відрядження)


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт