Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
21.02.2013

Презентація книг сучасної української літератури в НГУ

Студенти Національного гірничого університету вчора, 21 лютого, мали змогу зустрітися з відомим поетом, перекладачем, видавцем, дослідником історії та культури рідного краю – Юрієм Григоровичем Буряком. У молоді роки літератор прагнув здобути геологічну освіту, але «замість геології пішов «копати» філологію».

Зустріч у Центрі Олеся Гончара відбувалася у презентаційному руслі. Першою представлена книга – «ІІІ революція», написана Валер’яном Підмогильним, чия творча діяльність починалася у Катеринославі. Він був яскравим представником розстріляного Відродження. «Якби Валер’ян Підмогильний народився у Франції, або ще десь, де дають лауреата Нобелівської премії, він, напевно, здобув би премію у галузі світової літератури». Щодо самої книги, то вона розкриває тему про те, як Махновські війська захопили Катеринослав. Також студентам презентована книга у минулому нашої землячки Любові Голоти – лауреата Шевченківської премії, поетеси, яка входить до п’ятірки кращих поетес старшого покоління.

Юрій Григорович представив книгу з серії патріархів українського мистецтва, де йдеться про Івана Марчука – генія ХХ століття, художника, що починав свій шлях з домашньої майстерні, а закінчив як прославлений діяч культури. Герой книги мав під час життя понад 100 виставок, що є свідченням пошани й неабиякого визнання.

Але все ж цікавим дійством зустрічі було представлення ще не дуже відомого, але незважаючи на це, талановитого літератора – Володимира Андрійовича Кільченскього. Він народився у 1949 році на Дніпропетровщині в багатодітній родині службовця. Володимир закінчив загальноосвітню школу і з 1968 року служив у лавах Радянської Армії. Після повернення зі строкової служби навчався в Дніпропетровському авіаклубі. Згодом вступив до Кременчуцького училища пілотів цивільної авіації і з 1974 року був пілотом, командиром літака. Кільченського завжди цікавили події, які відбувались в Україні у XVII сторіччі, і на тлі цих подій він створив художній твір про життя та боротьбу своїх земляків за волю і незалежність України.Сьогодні Володимир у творчому пошуку. З часом мріє видати продовження книги «Присмак волі» – перша книга автора. Роман переносить читача у бурхливе ХVІІ сторіччя, коли Україна виборювала право на своє існування. У центрі подій – життя козаків, яких нелегка доля змусила взятися до зброї і відстоювати волю. Влившись у козацько-повстанське військо Богдана Хмельницького, четвірка побратимів, які є героями цього твору, довела свою здатність перемагати. Авторові вдається показати не лише мужність козаків у боротьбі з ворогами, а й передати найтонші переживання й глибинні почуття.

Дякуємо Юрію Григоровичу за цікаву й насичену зустріч!

Ольга Лискова,ТТмм-10-1


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт