Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
18.10.2014

Пятрас Ауштрявічус: «Єдиний шлях, який я бачу для України, веде до Європи»

Член Європарламенту Пятрас Ауштрявічус зустрівся зі студентами Національного гірничого університету.

З офіційним візитом у Дніпропетровську побувала делегація Литовської Республіки, яку очолював Член Європейського парламенту Пятрас Ауштрявічус. У форматі візиту пан Ауштрявічус разом з супроводжуючими його особами відвідав Національний гірничий університет і зустрівся зі студентами. Високоповажного гостя супроводжували Посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтєкунас, Аташе з питань оборони Литовської Республіки Квікліс Міндаугас, Почесний консул Литовської Республіки в Дніпропетровську Віталій Півняк, директор філії Центру студій європейської інтеграції у Львові, керівник проекту ЦСЄІ в Україні Беатріче Белявців, директор філії Центру студій європейської інтеграції у Донецьку Наталія Казьоннова. Від Дніпропетровської облдержадміністрації високоповажного литовського гостя супроводжували радник голови Дніпропетровської ОДА Борис Трейгерман і начальник департаменту зовнішньоекономічних зв’язків Дніпропетровської ОДА Олександр Ракша, від Почесного консульства Литви у Дніпропетровську – секретар консульства Таїсія Шульга.

Ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк запросив членів делегації і гостей до залу вченої ради, де зібралися студенти Гірничого інституту і Факультету будівництва, і відкрив зустріч. Геннадій Григорович ознайомив присутніх з міжнародними програмами співробітництва НГУ, розповів про партнерство з Вільнюським технічним університетом ім. Гедимінаса. Особливу увагу ректор звернув на важливу місію Литовської Республіки у житті України в цей важкий для неї час. Зокрема, литовська сторона взяла зобов’язання вилікувати своїм коштом чотирнадцятьох поранених у зоні АТО українських військових, які були переправлені літаком до цієї країни. Також нещодавно до Литовської Республіки на навчання було відправлено 15 українських школярів, що втратили батьків під час бойових дій на Сході.

У своєму виступі Пятрас Ауштрявічус зазначив, що єдиний шлях, який він бачить для України, веде до Європи. Щоб переконати студентів у правильності позиції, політик підкріпив свою тезу деякими економічними показниками:

"Ваша асоціація - це та стадія, що передує переговорам про членство в ЄС. І це вигідно, адже українські товари будуть на одному рівні з європейськими. Ринок Європи - це понад 500 млн платоспроможних покупців. Ринок Росії - 145 млн. Я всім серцем і розумом підтримую асоціацію. Треба розуміти, що цей договір ніяк не спрямований проти третьої країни ", - зазначив Пятрас Ауштрявічус.

Член Європарламенту повідомив, що останнім часом у Європі відбулися чималі зміни. За його словами, відчутно змінився політичний клімат. Зараз Європарламент відкрито демонструє свою солідарність з Україною.

Відповідаючи на численні запитання студентів-гірників, Пятрас Ауштрявічус зазначив також, що найважливіші для країни зміни залежать безпосередньо від кожного її громадянина. І щоб їх досягти, необхідно виконувати так звані домашні завдання.

"Не треба думати тільки про проблеми. Треба бачити мету і йти до неї щодня. Всі домашні завдання будуть виконуватися в Харкові, Дніпропетровську, Львові, Одесі, Донецьку. Без цього не стануться ті зміни, які так потрібні Україні", - сказав він . Крім того, представник Євросоюзу повідомив, що Європа хоче дати подіям на Донбасі об'єктивну оцінку. За його інформацією, в резолюціях Європарламенту прописано створення спеціальних груп, які будуть розслідувати військові злочини обох сторін конфлікту. Пятрас Ауштрявічус зазначив, що в цьому випадку слід пам'ятати, що українська армія, на відміну від сил противника, знаходиться на своїй території і має право оборонятися.

Студенти з великою увагою слухали короткі, але яскраві виступи Посла Литовської Республіки в Україні Пятраса Вайтєкунаса, радника голови Дніпропетровської ОДА Бориса Трейгермана і ректора НГУ, академіка НАН України Геннадія Півняка. Зокрема, пан Вайтєкунас наголосив на тому, що перед кожною країною у визначений час постає завдання приймати доленосне рішення. Свого часу литовці сказали: «Ми – європейці, хочемо жити у дружньому ЄС і вступати в НАТО». Звичайно, нам було набагато легше, ніж зараз вам. Але прийшов час і українцям поставити собі запитання: «Хто ми такі і чого хочемо?». Задумайтеся над цим запитанням, - сказав Посол.

Напутні слова студентам перед майбутніми виборами до Верховної Ради сказав радник голови Дніпропетровської ОДА Борис Трейгерман. Ректор НГУ Геннадій Півняк подякував гостям за відверту розмову зі студентами.

Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт