Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
12.10.2012

Екологи НГУ на сторожі здоров’я людства

Питання екологічної безпеки завжди були важливими, але сьогодні вони стали нагальними. Напевно, вже кожен відчув на собі негативний вплив забруднення навколишнього середовища. Тому все частіше головним для своїх робіт дослідники-екологи визначають збереження здоров’я людства. Кафедра екології Національного гірничого університету має надзвичайно результативні розробки з хвилюючої увесь світ тематики. Нещодавно, доценту цієї кафедри Ірині Клімкіній НАТО-Інститут надав грант для участі, як лектора, в тренінг-курсах «Оцінка безпеки для довкілля та організація поводження зі старими пестицидами у Південно-Східній Європі».

У тренінгу, що проходив у вересні в Інституті космічних досліджень та технологій Болгарської академії наук взяли участь представники двадцяти країн. Серед них, Албанія, Греція, Єгипет, Польща, Молдова, США. Доцент кафедри екології НГУ Ірина Клімкіна потрапила у число п’ятнадцяти лекторів, які читали лекції за шістьма секціями. Її тема торкалась проблематики мутагенності довкілля і цитогенетичного здоров’я населення.

«Для вивчення мутагенного впливу на організм людини я використовувала результати спеціального тесту в соматичних клітинах дітей дошкільного віку. За ним стало зрозуміло: щоб вберегтися від шкоди, яку наносять організму екотоксиканти, потрібно вживати адаптогени, наприклад – гумінати, які мають імуно-регулюючу дію. Це допоможе випрацювати своєрідну стійкість проти токсикантів, до яких входять і пестициди, створюючи сьогодні велику загрозу. Вони належать до групи шкідливих речовин, здатних активно мігрувати, при цьому не змінюючи своєї структури» - повідомила Ірина Іванівна.

Науковці з представлених на тренінгу університетів світу також читали лекції щодо міжнародних конвенцій, директив та стандартів по використанню пестицидів, аналітичних методів та технологій хімічного аналізу зразків об’єктів довкілля та біологічних тканин. Кожного дня протягом тижня, лекційний матеріал обговорювали за круглим столом, де визначали навчальні програми для різновікового населення, стратегії захисту довкілля, провідні дослідницькі технології у визначенні впливу пестицидів на організм людини та їх ризику.

Розробки українського науковця НГУ Ірини Клімкіної зацікавили фахівців НАТО-Інституту та її колег з інших університетів. Тож можна очікувати спільних проектів та досліджень, які покращать екологію в світі.

ІАЦ НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт