Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
13.09.2012

Нам пощастило

Минулого року Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України оголосило конкурс відповідно до «Положення про навчання студентів та стажування аспірантів, наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах за кордоном», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 411. У конкурсі взяли участь і ми – аспіранти кафедри екології Наталія Дибріна, Ольга Мандрікевич (науковий керівник – доктор біологічних наук, професор А.І.Горова) і студент-еколог Леонід Височин. За рішенням Конкурсної комісії наші кандидатури відібрали для проходження стажування і підвищення рівня теоретичної та практичної підготовки в Есслінгенському університеті прикладних наук (Німеччина) за напрямом «Біотехнології». Нам пощастило – вперше Міністерство забезпечило стажування аспірантів і студентів з повним покриттям усіх фінансових витрат! Довелося терміново вдосконалювати свою іноземну мову, щоб 2 місяці з максимальною користю стажуватися в Німеччині.


Це була надзвичайно цікава, змістовна і незабутня поїздка. Як усе хороше, вона промайнула дуже швидко, але згадати є про що. Есслінген – невелике, затишне, колоритне містечко. Університет прикладних наук – сучасний науково-освітній заклад з добре оснащеною лабораторною базою. У цьому ми переконалися, коли професор Вінфрід Лінксвайлер, продекан факультету природничих наук ЕУПН, керівник навчальної програми «Біотехнології», залучив нас до наукових досліджень в рамках біоіндикаційного проекту для оцінки токсичності навколишнього середовища. А професор цього ж факультету Райнер Греф, керівник навчальної програми «Захист навколишнього середовища», ознайомив нас з сучасними методами контролю якості атмосферного повітря, методами очистки повітря від оксидів сірки, а також методами очистки стічних вод від токсичних сполук. Ми, у свою чергу, презентували напрями досліджень кафедри екології НГУ. Знаємо, що не один рік дієво співпрацюють наші університети і вважаємо таку міжнародну діяльність гірничого корисною, а фінансову підтримку МОНмолодьспорту України – неоціненною для розвитку науки в нашій державі.

Особливим добрим словом хочеться згадати координатора співпраці з боку Есслінгенського університету, доктора-інженера Ніколауса Нойбергера, який з самого початку супроводжував і оформлення документів, і поселення до гуртожитку, і вирішення усіх організаційних та побутових питань… Цікава, чуйна і надійна людина, якій ми надзвичайно вдячні.

Сподіваємось, що стажування в Німеччині стане для нас стимулом для подальшої змістовної роботи, в тому числі й у співпраці з німецькими фахівцями.

Наталія Дибріна,

Ольга Мандрікевич,

аспірантки кафедри екології НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт