Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
04.04.2012

Зв'язки між НГУ та Бельгією мають більш ніж столітню історію

23 березня у Посольстві України в Королівстві Бельгія в Брюсселі було відкрито виставку «Україна – Бельгія: історія взаємовідносин наприкінці ХІХ – початку ХХ ст.». Виставка була презентована директором Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького Н.І. Капустіною. Виставка розповідає про участь бельгійського капіталу в розвитку гірничопромислового комплексу Донбасу і Придніпров’я у даний історичний період і базується на матеріалах музеїв та приватних колекцій України. Слід зазначити, що велика кількість шахт Донбасу, рудників Кривбасу, більша частина металургійних заводів Катеринослава, навіть електричний трамвай у нашому місті були засновані акціонерними товариствами з бельгійським капіталом. Тому сьогодні бельгійців дуже цікавить ця сторінка нашої спільної історії.

Серед матеріалів, присвячених участі бельгійців у різних галузях промисловості, було презентовано і матеріали Національного гірничого університету. Сьогодні наш вуз підтримує тісні зв’язки з Бельгією, проте історія цих стосунків розпочалась ще при заснуванні Катеринославського вищого гірничого училища (КВГУ) наприкінці ХІХ ст. У спису надходження пожертвувань на будівництво училища значиться вісім акціонерних товариств з бельгійським капіталом, а також окремі підприємці. При відкритті училища, значна частина викладачів поступила на роботу з виробництв, в тому числі з підприємств, що належали бельгійцям.

Серед видатних наукових діячів НГУ слід відзначити засновника кафедри збагачення корисних копалин, професора В.О. Гуськова.

Пропрацювавши певний час на підприємствах з бельгійським капіталом, у 1902 р. він прийшов на роботу до КВГУ, але не втратив зв’язків зі своїми бельгійськими колегами і організовував співпрацю училища з підприємствами та вищими навчальними закладами цієї країни. Зокрема, було налагоджено контакти з Гірничою школою та політехнічним факультетом Ено в м. Монс.


Про організацію навчального процесу в цьому навчальному закладі В.О. Гуськов пише у розгорнутій статті в журналі "Южный инженер" за травень 1915 р. Цікаво зауважити, що відносини з Політехнічним інститутом м. Монс було відновлено у 1990 р. ректором Дніпропетровського гірничого інституту Г.Г. Півняком.

До приходу на викладацьку роботу до КВГУ в Бельгії проходив стажування наш професор-металург П.Г. Рубін.

У 1898 р. він протягом півроку жив у м. Льєж, де вивчав роботу бельгійських металургійних заводів однойменної провінції та працював у лабораторії місцевої Гірничо-металургійної школи. Сьогодні стосунки НГУ з цим регіоном Бельгії також набирають сили. У листопаді 2010 р., в рамках офіційного візиту до Дніпропетровської області, Національний гірничий університет відвідала делегація Провінції Льєж на чолі з губернатором, паном Мішелем Форе. Під час цього візиту було досягнуто домовленості щодо сприяння з боку губернатора провінції встановленню контактів з відповідними установами і підтримки майбутнього співробітництва. Пану губернатору було передано попередній меморандум намірів про співробітництво між Національним гірничим університетом та Університетом Льєжу.

У дореволюційний період Бельгію відвідували не лише викладачі та співробітники, а й керівництво нашого вузу. У 1905 р., з метою перейняття досвіду, там побував директор Катеринославського вищого гірничого училища С.М. Сучков, а у 1912 р. – директор вже Катеринославського гірничого інституту, професор М.Й. Лебедєв.

Таким чином, НГУ було що представити на виставці, і наш матеріал викликав зацікавлення у відвідувачів, включаючи бельгійських фахівців з історії, які займаються зазначеною проблематикою.

Виставка була присвячена 20-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Королівством Бельгія. У її відкритті взяв участь Міністр закордонних справ України Костянтин Іванович Грищенко, який високо оцінив підібраний матеріал. Ми ж будемо сподіватися, що участь у даному заході сприятиме подальшому розвиткові зв’язків між НГУ та Бельгією, які мають вже понад столітню історію.

Завідувач НМІ ім. О.М. Поля

Ігор Нікітенко


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт