Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
15.05.2014

Міхеїл Саакашвілі: «Доля України, Європи і моєї країни вирішується тут»

Чотирнадцятого травня до Дніпропетровська з офіційним візитом прибув президент Грузії (з 25 січня 2004 р по 25 листопада 2007 р і з 20 січня 2008 р по 17 листопада 2013 р.). Зокрема, він відвідав Національний гірничий університет, де зустрівся зі студентами та професорсько-викладацьким складом.


Ректор НГУ, академік НАН України Геннадій Півняк привітав почесного гостя і зазначив, що університет радий прийняти у себе в гостях провідного сучасного політика, який може дати багато цікавих порад молоді. До речі, Геннадій Григорович зазначив, що наш гірничий налічує близько 50 грузинських випускників.

До приїзду почесного гостя бібліотека гірничого підготувала цікаву виставку книжок, пов’язаних з Грузією. 

Зустріч розпочалась з виступу пана Саакашвілі, який привітався українською мовою і розповів про непрості часи в історії Грузії, адже після розпаду СРСР саме його рідна країна мала найвищий рівень корупції та злочинності в Європі. Докорінно змінила ситуацію мирна революція у 2003 році, відома у світі як «Трояндова революція. яка змусила піти у відставку президента Едуарда Шеварднадзе. Протести розпочалися після того, як було оголошено результати виборів до парламенту, що відбулися 2 листопада 2003 року. Головний опозиціонер Міхеїл Саакашвілі, посилаючись на дані екзит-полів, оголосив про перемогу своєї партії на виборах і одночасно закликав людей до ненасильницького бойкоту виборів. Партії Саакашвілі та інших опозиціонерів (Ніно Бурджанадзе та Зураба Жванія) почали вимагати перевиборів. До середини листопада на вулиці столиці та інших міст Грузії вийшли тисячі людей з аналогічними вимогами. Ключовою датою революції стало 22 листопада, коли мітингувальники захопили будинок парламенту саме тоді, коли там відбувалося перше засідання парламенту, і тодішній президент з охороною залишив засідання. Наступного дня відбулася зустріч Едуарда Шеварнадзе з очільниками опозиції — Міхеїлом Саакашвілі та Зурабом Жванією, після чого Шеварнадзе оголосив про свою відставку і залишив країну. Учасники й організатори «Трояндової революції» святкували перемогу, а на дострокових президентських виборах, проведених 4 січня 2004 року, переміг Міхеїл Саакашвілі, за якого проголосували 96,27% виборців.

Грузія пережила непростий період становлення і конфлікту з Росією, але змогла вирватись вперед і стати прогресивною країною з найнижчим рівнем корупції у Європі! «У ці місяці вирішується доля усього світу, а саме України. У вас немає підстав боятися вторгнення, адже свого часу до кордонів нашої невеликої держави підійшло близько 120 тисяч російських солдат, тоді як у вас – лише 40. Україну ніхто не зможе проковтнути, хіба що вона сама себе не заштовхне до рота», – з притаманним йому гумором зазначив пан Саакашвілі.

Студенти та викладачі гірничого з щирою цікавістю ставили запитання поважному гостю, просили порад стосовно ситуації країни. Міхеїл Саакашвіли розповів про методи подолання корупції у Грузії, наголошував на тому, що на південному сході України можливий діалог, але готовність армії та народних дружин повинна бути стовідсотковою. «Для реформ у вас є все: позитивний досвід Майдану і негативний досвід нереалізованих реформа «помаранчевої революції», – сказав він.

Зустріч пройшла у форматі цікавого, подеколи гумористичного спілкування. Пан Саакашвілі подякував за можливість відвідати найстаріший навчальний заклад Дніпропетровщини. «Ви – ментально відкриті. І це ваша головна сила, яку не здолати жодному зовнішньому ворогові. Не ви винні щось Європі, а Європа винна вам за ті цінності, які ви відстояли кров’ю» , – зазначив гість в кінці свого виступу.

Зустріч завершилась на лірично-музичній ноті. Старший методист центру культури Української мови ім. О.Гончара Леся Степовичка зачитала авторський вірш «Кохання в Тбілісі», а народний вокальний чоловічий колектив «Обертон» вразив гостя чудовим виконанням українських та грузинських пісень.

Якби не регламент зустрічі, аудиторія ще б довго не відпускала такого цікавого та щирого співрозмовника, який завжди знаходить контакт зі студентами у будь-якій країні і будь-якою мовою. І як влучно було сказано: «Такі президенти не бувають «екс»- вони входять у світову історію назавжди!».

Дарина Бутко, ІАЦ НГУ

Фото Альона Леонович, Артем Гусака, відеостудія «Юність» НГУ


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт