Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
15.02.2012

200 холодних зим. Двадцять третя річниця виводу військ з Афганістану

Сьогодні 23 річниця з дня виводу військ з Афганістану.


На фото: Стенд пам'яті 

З цієї нагоди відбулося засідання військово-історичного клубу ім. капітана А.Грязнова. До клубу завітали ветерани цієї дев'ятирічної кровопролитної війни, а також студенти НГУ та слухачі військової кафедри, учні шкіл міста Дніпропетровська. 

На фото: гості клубу

На фото: ветерани війни в Афаністані

На фото: ветерани війни в Афаністані та Наталія Леденьова, заввідділом громадської

інформації науково - технічної бібліотеки НГУ

Розказувати про ці події можна щоразу по-іншому, адже такі емоції не зникають з плином часу. Віталій Іванович Молчанов, співробітник НГУ, член ради клубу розповідав про своє перебування в Афганістані так, ніби це сталося вчора, адже він добре пам’ятає кожен день війни.

Рішення про введення радянських військ до Афганістану було ухвалене 12 грудня 1979 року на засіданні Політбюро  і оформлено секретною ухвалою  ЦК КПРС. У конфлікті брали участь збройні сили уряду Демократичної Республіки Афганістан (ДРА) з одного боку і озброєна опозиція (моджахеди, або «душмани») — з іншого. Боротьба велася за повний політичний контроль над територією Афганістану. Моджахедам  в ході конфлікту підтримку  надавали військові фахівці США, ряд європейських країн-членів  НАТО, а також пакистанські спецслужби.

Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року, тобто 3340 днів

Будь-яка війна – це страх і біль. Але ще страшніше, коли батьки ховають закриті гроби зі своїми синами, а наречені в білих сукнях ніколи не дочекаються тих, хто збирався туди на три місяці, а не повернувся навіть через дев'ять довгих років. Втрати Радянського Союзу склали близько 15 тисяч чоловік, серед яких - 8.655 чоловік – люди, до 20 років. Вчорашні хлопчики за один день ставали чоловіками.

Під час засідання клубу всі присутні почули і побачили різні сторони цієї війни. Зокрема, фільм про початок військових дій в Афганістані, цікаві та рідкісні фото, а також пісні, народжені війною, у виконанні Сергія Андрійовича Бабенка, колишнього прикордонника, учасника бойових дій.

На фото: пісні, народжені війною у виконанні Cергія Бабенка

Присутні без перебільшення торкнулися історії – можна було у руках потримати кинджали та чотки, які належали моджахедам, ґудзик американського солдата. Анатолій Володимирович Поух, голова клубу, доцент кафедри історії та політичної теорії розповів про те, що 780 жителів Дніпропетровська віддали свої життя у війні в Афганістані. 

На фото: те, що залишилось на згадку 

Всі ці люди справжні герої – гірська місцевість Афганістану робила цю війну ще важчою, адже солдату на плечах потрібно було підіймати у гори  близько 40-60 кілограмів вантажу, а потім можливо і свого пораненого товариша, а висадка за допомогою парашута була неможлива. Попереду завжди йшли сапери з собаками. Тварини за запахом знаходили міни, які неможливо було виявити апаратурою. Як важко було, якщо підривали колону на гірський дорозі, або коли розстріляно всі патрони, і на двох з товаришем залишилось по одній гранті…

На фото:  полковник Сергій Чалий

Клуб ім. А.Грязнова щорічно робить тематичний вечір, присвячений війні в Афганістані – на засідання запрошують не лише студентів та учнів шкіл, але і ветеранів та учасників бойових дій, матерів та дружин афганських солдатів.

Цей день повинен залишатися в пам’яті завжди, адже немає нічого важливішого, ніж мирне небо у кожній державі.

Дарина Бутко,

інформаційно-аналітичний центр НГУ

Більше, ніж фото...


До списку

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт